Pirinç adeta havuz gibi görünen, çok sulak tarlalarda yetiştirilir. Aslında suyun bu kadar çok kullanılması, pirinç tohumlarının güçlü bir şekilde büyümesini yavaşlatır. Suyun bu kadar bol kullanılmasının nedeni, yabani zararlı bitkileri ve haşaratı uzaklaştırmasıdır.
Pirinç, bakıra çinko katılarak elde edilen sarı renkteki alaşımların genel ismi. Pirinçte bulunabilen diğer bazı elementler, kalay, kurşun, nikel, mangan, demir, alüminyum, arsenik, antimon ve fosfordur. Mangan ihtiva eden bazı pirinçlere tunç da denilmektedir. Aslında tunç (veya bronz) bakır-kalay alaşımıdır.
Özellikle de 5 cm ile 50 cm derinliğinde olan sulak araziler pirinç tarımı için elverişlidir. Sıkça yağış alan bölgelerde suyun dışında doğal sulama yöntemiyle pirinç yetişir. Bu kritere uygun alanlarda pirinç tarlaları yağmur suyundan beslenir. Mevsiminde bolca yağış aldığı için kolayca verim elde edilebilir.
Çeltik Türkiye'nin bütün bölgelerinde yetiştirilmektedir, fakat en fazla ekiliş alanı ve üretim miktarına sırasıyla Marmara ve Karadeniz Bölgeleri sahiptir. Buna karşılık Ege ve Doğu Anadolu Bölgelerinde ekiliş çok azdır.
Zamanında Hasat Yapmak; bu neden önemlidir? Çeltik bitkisinin yetişme dönemi (fideden hasada kadar) 95 gün (erkenci çeşitler) ile yaklaşık 250 gün (geççi çeşitler) aralığında değişmektedir. Orta erkenci çeşitler ise ekimden 120-150 gün sonra toplanabilir.
İlgili 36 soru bulundu
Pirinç üretimi 3 şekilde yapılır, bunlar: Sulanarak yapılan üretim (dünya çapında ticari çeltik tarlalarının çoğu bu kategoridedir). Pirinç, yağmurla sulanan veya sulama uygulamaları ile sulanan, kısacası su ile kaplanmış alanlarda pirinç yetiştirilir.
Sofralarda ve besin zincirinde önemli bir yer tutan çeltiğin pirinç olma yolculuğunda başka formlardan da bahsediliyor. 100 kilogram çeltiğin işlenmesi sonucu ortalama 55-60 kilogram pirinç, 7-8 kilogram kırık pirinç, 8-10 kg pirinç kepeği , 2-3 kilogram fotosel iadesi, 2 kilogram ham tane, 15-20 kilogram kavuz elde ...
Madde 27- Çeltikliklerde kullanılan işçilerin sıhhatlerinin korunması için konulan hükümlere aykırı gidenlerden veya mükellef oldukları vazifeleri yapmayanlardan ilk defasında elli Liradan yüz Liraya kadar hafif para cezası alınır.Tekrarlayanlardan bu ceza alınmakla beraber komisyonca bunlara çeltik ekimi yasak edilir.
Yaklaşık 10.000 yıl önce, Çin'in Yangtze Nehri kenarında yaşayan avcı toplayıcılar, yaşam biçimlerini değiştirecek bir hamle yaparak üretime geçtiler ve pirinç yetiştirmeye başladılar.
2500'lü yıllarda tüketilmeye başlanan pirincin dünyaya Çin'den yayıldığı sanılmaktadır. Pirincin ayrıca Sri Lanka ve Hindistan gibi ülkelere de Çin üzerinden geçtiği tahmin edilmektedir.
Pirinç, buğdaygiller (Poaceae) familyasına ait olan mısır ve buğday sonrasında en yüksek ekime sahip olan otsu bir bitkidir. Pirinç suda yetişmekte olan tek tahıldır ve besin içeriği bakımından yüksektir. Pirinç genellikle zengin toprakları sever ve eğer ılık suda yetişir ise bu olay ürüne yansımaktadır.
Pirinç veya çeltik (Oryza sativa) bitkisi, Poaceae (Gramineae) familyasına ait tek yıllık, tek çenekli bir bitkidir. Tüketim amacıyla Oryza pirinç çeşitleri yetiştirilir ve bitkilerin tohumları toplanır. Çoğunlukla, pirinç tek yıllık bir bitkidir.
Ayıkla pirincin taşını deyimi, zor durumları anlatmak için en çok kullanılan deyimlerden biridir. Pirinç çok küçük tanelerdir. İçerisinden taş seçmekte oldukça uğraştırıcı bir iş olmasından dolayı gerçek hayatta kişilerin karşısına çıkan içinden çıkılmaz durumlar bu benzetme yani deyim ile ifade edilir.
Osmanlı döneminde 17'nci yüzyılda yaşamış hat sanatçısı Seyyid Kasım Gubari'nin 400 yıl önce pirinç tanesine İhlas suresini yazdığını belirten Tekin, bu çalışmanın ilham kaynağı olması ve Gubari hat sanatının gelecek nesillere aktarılması amacıyla pirinç tanesine besmele ve İhlas suresini yazdığını bildirdi.
Tropik, astropik ve ılıman bölgelerde yaygın olarak tarımı yapılan pirinç , su içinde yetiştirilen tek tahıl bitkisidir. Diğer tahıl bitkileri su içinde uzun süre yaşayamayıp canlılığını yitirdiği halde, pirinç suda erimiş oksijeni kullanarak gelişir.
Pirinç tarımı ilk olarak M.Ö 3.000ˊlerde Hindistan'da başlamış olup, daha sonra Batıya doğru yayılmıştır. Avrupa'ya gelişi ortaçağda rastlanır. Türkiye'ye ise 500 yıl önce güneyden girdiği bilinmektedir.
Türkiye'nin önemli pirinç üretim merkezlerinden Kastamonu'nun Tosya ilçesinde, kahvaltı sofralarında bile pirinç yer alıyor. Pirinç dendiğinde ilk akla gelen yerlerden biri olan Kastamonu'nun Tosya ilçesinde vatandaşlar kahvaltıda da pirinç pilavı tüketiyor.
Farsça bir sözcük olan "dane"(tane), Osmanlı mutfağında 15.-17. yüzyıllar arasında pilav anlamında kullanılmış. O dönemde pişen pilavların bol malzemeli ve günümüz pilavlarından farklı olduğu göze çarpıyor.
Dünyada 7.000 -10.000 Pirinç çeşidi vardır.
Karadeniz'de en fazla Kastamonu'da ve batı Karadeniz'de pirinç yetiştirilir. Aynı zamanda Marmara bölgesinde Ergene Nehrinde, Meriç Nehrinde ve Edirne'de yaygın şekilde yetiştirilir. Son yıllarda Samsun, Adana, Diyarbakır ve Çorum gibi illerde de pirinç yetiştiriciliği yapmaya teşvik vardır.
Rutubet nedeniyle pirinç, sık sık kurtlanabilir. Bunu önlemek için, pirincin içerisine 1 adet defne yaprağı veya birkaç diş sarımsak ekleyebilirsiniz. Böylece pirinçte nem oluşma ihtimali azalacaktır. Eğer pirinçte kurtlanma meydana geldiyse, pirinç tanelerini kullanmamanızı öneriyoruz.
Pirinç yemek sağlık için son derece yararlıdır çünkü zararlı yağ, kolesterol veya sodyum içermez. Dengeli beslenmenin ayrılmaz bir parçasını oluşturur. Pirinç dünyanın en çok kullanılan ve yenen gıdalarından biridir çünkü çok küçük miktarları bile insanları sağlıklı ve canlı tutabilir.
Bir dönümden ortalama 750 kilogram çeltik verimi bekliyoruz.
Tropikal bölgelerde, çeltik bitkilerinin yetişme periyodu 100-210 gün arasında değişir, ortalama 110-150 gündür. Ilıman iklim bölgelerinde, ekimden hasada kadar ortalama 130-150 gün geçer. Çeltik bitkisinin yetişme periyodunu sıcaklık ve gün uzunluğu gibi, iki önemli çevre faktörü belirler.
100 gram pişirilmiş beyaz pirincin, besin değerleri şunlardır: 109 kalori: 24 gr. protein; 242 gr. karbonhidrat; 0 kolesterol; 01 gr. yağ; 01 gr. lif; 28 mgr. fosfor; 10 mgr. kalsiyum; 0.2 mgr. demir; 374 mgr. sodyum; 28 mgr. potasyum; 0.02 mgr. B1 vitamini; 0.01 mgr.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri