En doğrusu ve güvenilir olanı pirinci piştiği gibi tüketmektir. Eğer arta kalan pirinç varsa mümkün olan en kısa sürede soğutularak buzdolabında saklanmalıdır. Buzdolabında saklanan ürünün süresi 1 günü geçmemelidir ve bir kere ısıtıldıktan sonra tekrar ısıtılıp tüketilmemelidir.
NHS, artan pilavı yeniden ısıtarak yemenin, sağlık açısından tehlikeli olduğunu söylüyor. Ancak buna sebep olan pilavı yeniden ısıtmak değil, pişen pilavın doğru saklanmaması. Pişmeyen pirincin içinde 'bacillus cereus' bakteri sporları bulunuyor. Bu bakteriler, çok çabuk üreyebilen bir yapıya sahip.
Pilav için en iyi muhafaza ortamı buzdolabıdır. Çünkü pişmiş pilav oda sıcaklığında uzun süre tutulursa küflenir ve ekşi bir koku yayar. Pilav buzdolabında 3-4 gün kadar saklanabilir. 4 günden sonra pilavın tadı değişeceğinden dolayı tüketilmesini tavsiye etmeyiz. Çünkü bu durum gıda zehirlenmesine yol açabilir.
Daha uzun raf ömrü için buzdolabı veya dondurucuda saklanması tavsiye edilmektedir. Pişmiş pirinç, buzdolabında üç ila beş gün arasında veya dondurucuda altı aya kadar saklanabilir. USDA, iki saat 21°C'de ve dört saat daha 21°C'den 4°C'ye soğutulmasını önermektedir.
Eğer pilavınızı soğuk veya tekrar tekrar ısıtarak tüketiyorsanız Bacillus cereus isimli bakteriden kaynaklı gıda zehirlenmesi riskiyle karşı karşıyasınız demektir. Bu da yenildikten sonra 15-30 dakika içinde karın kramplarına, ishale ve kusmaya neden olur. Yetişme anında pirince bulaşabilen dayanıklı bir bakteridir.
İlgili 23 soru bulundu
NHS (National Health Service), kalan pilavı yeniden ısıtıp yemenin insan sağlığı için tehlikeli olduğunu söylüyor. Zira artan pilavı yeniden ısıtmak gıda zehirlenmesine yol açabiliyor.
-Buzlukta beklemeye en uygun yemek, pilavdır. Pirinç ya da bulgur pilavı arttığında, bir saklama kabına veya bir buzdolabı poşetine konarak, buzluğa kaldırılabilir. Bu şekilde saklanan pilav, çıkarılarak çözüldüğünde, fazla karıştırmadan ısıtılarak servis edilmelidir. Pilavlar, 30 günden önce tüketilmelidir.
Pirinç pilavı arttığında çeşitlendirerek kullanabileceğiniz pek çok farklı lezzet var. Misafir ağırladığınız bir akşamdan sonra dolabınızda kalan pirinç pilavını labne ve yeşilliklerle yoğurup ardından tarhanaya bulayarak kızartabilir, tarhanalı pirinç köfteleri hazırlayabilirsiniz.
Uzmanlar mikrodalga fırınlarda bazı yiyeceklerin ısıtılmaması gerektiğine dikkat çekiyorlar. Özellikle uzmanlar pirinç pilavının tekrar ısıtılmasını asla önermiyor!
Nemli ortamlar küf oluşumunun en önemli sebebidir. Bu besinler tüketildiğinde sindirim sisteminde birikir ve uzun vadede toksin etkisi yapabilir. Küflü taneler atılsa bile, diğer pirinçlere bulaşmış olma ihtimali yüksektir. Bu yüzden böcek, kurt ve küf görülen pirinçlerin tüketilmesi önerilmez.
Akşamdan kalan pilavı ısıtıp yemeden önce bir kez daha düşünün. Çünkü pilavın tekrar ısıtılması gıda zehirlenmesine yol açabilir. Beslenme uzmanları, ishalden kaçınmak için bir saat içinde yemeği buzdolabına koymanız gerektiğini açıklıyor. Akşamdan kalan pilavı ısıtıp yemeden önce bir kez daha düşünün.
Pilav piştikten sonra ateşten alınıp yirmi dakika kadar dinlendirmeniz gerekir, bu işlem oldukça önemlidir. Tencere ile kapak arasına pamuklu bez/kağıt havlu yaymak iyi sonuç alınmasını sağlar.
Pişirdiğiniz pilavın kalan kısmını eğer buzdolabında saklayacaksanız maksimum 4 gün içinde tüketmeniz gerekmektedir. Sonrasında bozulmaya başlayacaktır. Pilavı dışarda bekletirseniz, 1 günden sonra tüketilmesi tavsiye edilmemektedir.
Pişmiş pirinç, hoş olmayan tuhaf kokular yayıyorsa, bozulmuş olabilir. Son kullanma tarihi geçen pirinç, yapışkan bir kıvamda olabilir. Üzerinde mavi, yeşil küfler görülebilir. Bu bozulma belirtilerinden biri fark ederseniz, pirinci çöpe atmanız gerekir.
Pirinç içerisinde nişasta bulunan bir malzeme. Suda yıkandığı veya bırakıldığı zaman nişastası ortaya çıkıyor ve pişerken yapışma durumunu azaltmanıza yardımcı oluyor. Soğuk suyun içerisinde bekletirseniz pirinçler daha diri şekilde kalacaktır. Birkaç kez soğuk suyla yıkamak da benzer bir etkiyi verecektir.
bu malzemeleri kapaklı bir borcamda güzelinden karıştırıyoruz, sonra mikrodalga fırınınızın en yüksek ısı derecesinde 20 dakika kadar çalıştırıp pilavımızı yapıyoruz. ha bakın dibinde su varsa 3-5 dakika daha pişsin yoksa üzerine havlu peçete koyup demlendirin.
Mikrodalga fırında dondurma, yoğurt, margarin, tereyağı gibi eriyebilen ve plastik kapları olan gıdalar ısıtılmaz. Bu plastik kapların erimesi mikrodalga fırının içinin temizlenemeyecek hale gelmesine bile neden olabilir. Özellikle plastik kaplardaki gıdaları mikrodalga fırınlarda ısıtmamaya mutlaka dikkat etmelisiniz.
Mikrodalga fırının en yüksek ayarında 15 dakika pişiriyoruz. Pilavımızın suyu çekip diri kalırsa biraz daha su ekleyip pirinci karıştırmadan 1-2 dakika daha pişirebilirsiniz. Pilavımız piştikten sonra 5 dakika demlenmesi için mikrodalga fırında bekletiyoruz.
Pilavınızı orta ateşte ısıyı yükseltip, düşürmeden ve kapağını açmadan pişirmeye özen gösterin. Bu aşamada açıp karıştırırsanız ya da sık sık kapağını kaldırarak kıvamını kontrol etmeye çalışırsanız nişastasını ortaya çıkarıp lapa olmasına neden olabilirsiniz. Pilavınızı bırakın, ağır ağır pişip suyunu içine çeksin.
Kokulu pirinç, pilav dışında kepekli pirinç gibi salata yapılır.
İşte, bu kısa bilginin ardından mutfağınızda yer vermeyi düşüneceğiniz tane tane pirinç pilavı tarifi hakkında detaylı bilgiler. Pirinci ayıklayın süzgece koyun, nişastası akana kadar 2 -3 kere suyla yıkayın. Ilık suda ıslatıp 10 dakika bekletin, tekrar bol suyla yıkayıp iyice süzün.
Dolaba koymak için yemeğin ılınmasını bu sebeple beklemek gerekiyor. Fakat, pişen yemeği uzun süre dışarıda bekletmek de bakteri oluşumuna neden olabileceği için, yemeğin çok soğumasını da beklememelisiniz. 2 saatten fazla bekletmeden buzdolabına kaldırmalısınız.
Pirincin Kurtlanması Nasıl Önlenir? Rutubet nedeniyle pirinç, sık sık kurtlanabilir. Bunu önlemek için, pirincin içerisine 1 adet defne yaprağı veya birkaç diş sarımsak ekleyebilirsiniz. Böylece pirinçte nem oluşma ihtimali azalacaktır.
Dikkat etmeniz gereken nokta, pilavınızı yemeden 1 gün önce derin dondurucudan çıkartıp, buzdolabında çözülmesini sağlamanız. Isıtmak için ise sıcak bir tavaya pilavınızı koyup, çok az su ekleyerek ısıtabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri