tsunaminin ilk etkisi deniz suyunun yavaş yavaş bir metre kadar yükselmesi ve çökmesi ile belli olur. Bu dalga sonrakilerin habercisidir. Yıkıcı dalgalardan önce okyanus ya da denizden gelen gök gürültüsü veya uçak sesini andıran bir uğultu duyulabilir.
Tsunamiler ve gelgitler, iç kısımda hareket eden su dalgaları üretir, ancak bir tsunami durumunda, suyun iç hareketi çok daha büyük olabilir ve inanılmaz derecede yüksek ve güçlü bir gelgit izlenimi verir.
Tsunami ilk oluştuğunda genelde tek bir dalgadır. Ancak kısa bir süre içerisinde 3 ya da 5 dalgaya dönüşerek yayılmaya başlar. Su derinliği: 5500 m Su derinliği: 900 m Su derinliği: 20 m Page 6 Açık denizde İki dalga arasındaki mesafe 200 km'yi bulabilir. Dalga yüksekliği ise sadece 10-50 cm civarındadır.
Derin okyanus veya deniz tabanında tsunami • Karaya yaklaşan dalgaların hızı azalır. Genlik bu dalgalarının hızı derinliğe bağlı olarak yaklaşık 700 nedenle artar. Tsunami tehlikesiyle en sık karşılaşan ülkelerin başında Japonya gelmektedir.
Bu durumda yapılacak tek şey; kıyıdan uzaklaşmaktır. Deniz içerisinde seyir halinde bulunanlar ise kıyıdan uzaklara, derin sulara giderek dalganın kendilerine ve deniz taşıtına vereceği zararı azaltabilir hatta önleyebilir. Deniz kıyısında olanların ise, denizden uzaklara ve yükseklere gitmeleri gerekmektedir.
İlgili 19 soru bulundu
Marmara Denizi için gerçekleştirilen çeşitli modelleme çalışmaları ilk tsunami dalgasının deprem oluş zamanından sonra 10 dakika içinde, en yüksek tsunami dalgasının da yaklaşık 60-90 dakika arasında kıyılara varacağını göstermektedir.
Hindistan, Endonezya, Maldivler, Myanmar, Sri Lanka, Tayland ve Japonya'nın en çok tsunami gerçekleşen ülkeler olduğu biliniyor.
Deniz suyu ne kadar derinse dalgalar da o kadar hızlı hareket ederler. Örneğin Pasifik Okyanusu'nun ortasında ortalama derinlik 4000 metredir ve bu derinlikte tsunamiler 720 km/saat hızla yayılırlar. Bu hız yaklaşık olarak bir jet uçağının hızına karşılık gelir. İki dalga arasındaki mesafe 200 km'yi bulabilir.
Su derinliği: 5500 m Su derinliği: 900 m Su derinliği: 20 m Page 6 Açık denizde İki dalga arasındaki mesafe 200 km'yi bulabilir. Dalga yüksekliği ise sadece 10-50 cm civarındadır. Dalgalar kıyıya yaklaştıklarında yavaşlar ancak buna karşılık yükseklikleri metrelerce artabilir. Dalgalar tekrarlı karaktere sahiptir.
Türkiye çevresindeki denizler için yapılan bilimsel araştırmalar, son 3000 yıl içinde kayda geçmiş en az 90 adet tsunami olduğunu ortaya çıkarmaktadır. Bunların çoğu özellikle Marmara Denizi (İstanbul ve İzmit), Ege Denizi (İzmir), ve Akdeniz (İskenderun ve Fethiye) civarında etkili olmuştur.
Tsunami, Pasifik Okyanusunda çok sık diğer okyanus ve denizlerde seyrek görülür. Okyanus kabuğunun kırılması sonucu oluşan tsunami, okyanus açıklarında bir insan boyu kadar yüksekliğe ve dalga boyu yüzlerce kilometredir.
Geçmişte olmuş tsunamilerden ve günümüzde yaptığımız analizlerden de anlaşılacağı üzere; Marmara Denizi'nde, tsunami üretebilecek bir depremden sonra, zayıf da olsa bir risk vardır. Ancak, oluşacak tsunaminin Pasifik Okyanusu'nda meydana gelen ve dalga boyu 30 metreyi geçen tsunamiler gibi olmayacağı açıktır.
Geçmişte Fethiye açıklarında meydana gelen 6'nın üzerindeki bir deprem sonrası insanların günlerce tsunami olacağı endişesiyle panik halinde hareket ettiğini hatırlatan Kalafat, olası bir tsunaminin depremden 20-30 dakika sonra yaşanabileceğini ve günler sonra gelmesinin mümkün olmadığını kaydetti.
Çoğunlukla tsunaminin yaklaştığının ilk işareti büyük bir su duvarı değil, denizin ani olarak geri çekilmesidir. Bu nedenle, denizde ve deniz kıyısındayken bir deprem hissedildiğinde ve/veya deniz çekilmesi gözlendiğinde tsunami tehlikesini hatırlamalıyız.
Tsunami, denizin tabanında gerçekleşen bir deprem veya volkan patlaması sonucunda meydana gelebilir. Yani okyanus dışında denizlerde de meydana gelmesi mümkündür.
Depremler tarafından tetiklenen toprak kaymaları da tsunamilere yol açabilmektedir.
Karaya vurduklarında dev boyutlara ulaşmalarına rağmen, açık okyanusta tsunami dalgalarının yüksekliği bir metre kadardır, dalga uzunluğu, yani iki dalga arasındaki uzaklık 40 metreyi bulabilir. Dalgaların hızı ise saatte 800 kilometreye kadar ulaşabilir.
Depremin sebep olduğu kırılmalar deniz tabanının bir kısmının yükselmesine sebep olduğu zaman sıkıştırılabilirliği çok az olan deniz suyu da yükselir. Bunun sonucunda oluşan şişkinlik kararsızdır ve içerdiği deniz suyu kütle çekim kuvvetinin etkisiyle etrafa yayılmaya başlar.
BBC'nin Tokyo'daki muhabiri Rupert Wingfield Hayes, tsunami için tahmin edilen 50 cm ile 2 m yüksekliğindeki dalgaların yıkıcı etkisi olmayacağına dikkat çekerken, 2011'deki felaketteki dalga yüksekliğinin 10-11 metre olduğunu hatırlatıyor.
Orta Doğu'da tsunamiye ilişkin ilk bilgiler günümüzden 4000 yıl öncesine dayanan Ugarit ve günümüzden 3370 yıl öncesine da yanan Ras Samara'da bulunan tabletlerde yazılıdır. Tsunami sözcüğü literatüre 1896'da 26 000 kişinin öldüğü Japonya'daki Meiji Büyük Sanriku tsunamisinden sonra kulla nılmaya başlamıştır.
Dünyanın en büyüğü olarak kayıtlara geçen 1958 tarihli Lituya Körfezi'nde oluşan tsunami, Eyfel Kulesi'nin yaklaşık iki katı büyüklüğünde 524 metreye ulaşan dalgalara neden oldu. Bu denli büyük bir tsunaminin oluşmasında Alaska'daki Lituya Körfezi'nde 7.8-8.3 arası bir büyüklüklükte gerçekleşen deprem etkili oldu.
2011 yılında Japonya'da 9,0 büyüklüğünde bir depremin ardından kuzeydoğu kıyılarını vuran tsunamide yaklaşık 18 bin kişi yaşamını yitirmiş ve binlerce kişi evlerini terk etmişti.
Yaklaşık 6 dakika süren deprem bazı bölgelerde 40.5 metreye kadar ulaşan tsunamiye neden oldu. Tsunami dalgaları saatte 500 km hızla 6.372 km uzaklıktaki Amerika Birleşik Devletleri'nin Hawaii adalarını vurdu. Yerin 29 km derinliğinde olan deprem, yerel saatte 14.46'da gerçekleşti.
2004'te Hint Okyanusu'nda olan 9.1 büyüklüğünde bir depremle 30 metre uzunluğuna çıkmıştı. 2011'de Japonya'yı vuran felaket, 40.5 metreyi bulmuştu! 1963'te İtalya'da bir barajın çökmesiyle oluşan tsunami ise neredeyse 250 metreyi buldu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri