Karaciğer yağlanmasından kaçınmak için başta ekmek, unlu mamuller, tatlılar, pilav, makarna, patates kızartması, yağlı soslar, yağlı etler ve şekerli içeceklerin az tüketilmesi gerektiğini belirten Prof. Dr.
Beyaz ekmek, makarna ve pirinç: Karbonhidrat içeriği yüksek olan bu gıdalar vücutta yağ olarak depolanır. Kırmızı et: Kırmızı etler doymuş yağ bakımından zengindir, bu ise karaciğer yağlanması için zararlıdır.
BAKLAGİLLER: Karaciğerin daha sağlıklı çalışmasını sağlıyor. YOĞURT: Hem mideye, hem karaciğere faydası olan yoğurt, vücudu toksinlerden arındırıyor. ÇİLEK: Çilek, yaban mersini, böğürtlen, frambuaz gibi meyveler karaciğeri çok çabuk temizliyor.
Karaciğer hastalarında makarna, bulgur, sebzeler, baklagiller, sütlü tatlılar, bulgur pilavı gibi bileşik şeker içeren gıdalar önerilir. Hazır gıdalar: Fastfood, hazır market ürünleri, sosis, sucuk, salam tüketimi kronik karaciğer hastalarının uzak durması gereken gıdalar arasındadır.
İşlenmiş karbonhidratların (makarna, ekmek, kurabiye, pasta vb.) aşırı tüketilmesi karaciğerde daha fazla yağ birikmesine sebep olmaktadır.
İlgili 44 soru bulundu
Günlük taze sebze-meyveler, balık, tavuk veya hindi gibi beyaz etler ve lifli gıdalar karaciğer dostu kabul ediliyor.
- Yumurta: Yumurta da mühim karaciğer dostlarından biri. Özellikle zengin lesitin ve kolin içeriği onu rahatlıkla “karaciğer dostu” yapıveriyor.
Özellikle sahip olduğu potasyum nedeniyle karaciğerin temizlenmesinde son derece yardımcıdır. - Muz; Yine sahip olduğu potasyum içeriği nedeniyle vücuttan toksinlerin ve ağır metallerin uzaklaştırılmasına yardımcıdır. Bu nedenle de karaciğer temizlenmesini destekler.
Bitkisel protein ve lif içeriğinin yüksek, doymuş yağ içeriğinin düşük olması bakımından kurubaklagiller karaciğer yağlanmasına karşı tüketilmesi gereken besinlerdendir. Haftada 2 kez kurufasulye, nohut, mercimek, barbunya gibi kurubaklagil yemeği tüketmeye özen gösterilmelidir.
Domatesler de karaciğeriniz için son derece iyidir. Karaciğer iltihabını ve hasarını azaltmaya ve karaciğer kanserine karşı korumaya yardımcı olan iyi miktarda antioksidan içerirler. Hayvanlar üzerinde yapılan bir araştırma, domates özü takviyesinin karaciğer hasarı riskini azaltmaya yardımcı olabileceğini gösterdi.
Dr. Yaprak, şu bilgileri verdi: “Kahvenin karaciğer koruyucu etkisinin altında yatan temel mekanizmalar arasında; kahvenin antioksidan özelliği, karaciğerde detoks yapan enzimleri uyarması, karaciğer sertleşmesine yol açan bazı zararlı büyüme faktörlerini azaltması sayılabilir.
Greyfurtun yanı sıra limon ve diğer turunçgiller de karaciğer enzimlerinizi harekete geçirdikleri ve yüksek C vitamini içerdikleri için bağışıklık sistemini güçlendirip karaciğer hasarlarının en aza indirilmesine yardımcı olur.
- İçeriğinde bol miktarda nişasta, B ve C vitaminleri bulunur. - Şeker hastalarına faydalıdır. - Susuzluğu giderir. - Karaciğer şişliğini giderir.
Karaciğer yağlanmasından kaçınmak için başta ekmek, unlu mamuller, tatlılar, pilav, makarna, patates kızartması, yağlı soslar, yağlı etler ve şekerli içeceklerin az tüketilmesi gerektiğini belirten Prof. Dr.
Zeytinyağı, diğer yağların aksine karaciğerinizi koruyor. Alkol dışı karaciğer yağlanmasından uzak durmak için ayçiçeği yağı ve balık yağından uzak durmanız, zeytinyağı tüketmeniz öneriliyor.
İnsan acı acı gülümsüyor bazen, karaciğer yağlanmasının önlenmesinde ve düzeltilmesinde faydalı bir besin olan yumurta sarısı, özellikle karaciğer yağlanmasında diyetten çıkarılıyor.
Portakal, greyfurt gibi turunçgiller, erik, armut, elma gibi meyveler karaciğeri korur. Hali hazırda bir karaciğer rahatsızlığınız varsa karaciğer hasarını arttırabilecek A vitamini içeren (kavun gibi) meyveler tüketmeyin.
Yüksek lif içeriği nedeniyle elma da karaciğer için oldukça yararlı bir meyve. Elmadaki pektin lifi, kolesterolün düşürülmesine ve kontrol altında tutulmasına yaradığı gibi, vücuttan toksinlerin atılmasını da sağlar. Ayrıca içerdiği C vitamini antioksidan özelliği ile hücreleri dış etkenlere karşı korur.
KARACİĞER DOSTU
Tahin, özellikle karaciğerin zararlı maddelerden temizlenmesi için ideal bir detoks özelliği olan besin maddesidir. Omega 3 yağ asitleri gibi sağlıklı yağ asitleri bakımından zengin olan tahin, karaciğeri temizler ve karaciğerin daha sağlıklı işlev görmesine yardımcı olur.
Yumurtanın karaciğer için kötü olduğu doğru değildir. Tam tersine, yumurtada bulunan birçok madde karaciğerin doğru çalışması için faydalı olmanın yanı sıra hepatik dokuyu oluşturan hücreleri korur.
Bitkisel protein ve lif içeriğinin yüksek, doymuş yağ içeriğinin düşük olması bakımından kuru baklagiller karaciğer yağlanmasına karşı tüketilmesi gereken besinlerdendir. Haftada 2 kez kuru fasulye, nohut, mercimek, barbunya gibi kuru baklagil yemeği tüketmeye özen gösterilmelidir.
Düzenli kahve ve çay içenlerinin yaşam tarzı ve çevre koşullarından bağımsız olarak daha az karaciğer yağlanma riski taşıdıklarını ortaya koydular.Bu içeceklerin karaciğer üzerinde koruyucu bir etkiye sahip oldukları ve henüz karaciğer hastalığının belirgin belirtileri göstermeyenler arasında yağlanmanın önüne ...
Patates kızartması ve fast food, karaciğeriniz için kötü bir seçimdir. Doymuş yağdan zengin gıdaları tükettiğiniz zaman karaciğer sağlığınızı bozarsınız.
Sarımsak, karaciğer enzimlerini harekete geçirerek toksinlerin vücuttan atılmasını sağlar. Antioksidan, allicin ve vitaminler bakımından oldukça zengindir. Sarımsağın içerdiği sülfür de karaciğerin işlevine yardımcı olan enzimlerin üretilmesine destek olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri