Tropikal ülkelerde bolca yağış ve sıcak gören muz ağaçları, evinizde saksıda yer aldığında bu beklentisini karşılayacak koşullar ister. Muz bitkisinin toprağı sürekli nemli kalmalıdır bu nedenle eğer evinizde muz yetiştiriyorsanız günlük olarak toprağı kontrol edip azar azar sulamanız gerekir.
Toprağın 3 cm altına ekilen muz tohumları, her akşam sulanmalı ve toprağın nemli kalması sağlanmalıdır. Çok sıcak günlerde sulamayı 2'ye çıkarabilir, kış günlerinde ise kimi zaman sulama yapmayabilirsiniz. Güneş, muzun en ihtiyaç duyduğu etkendir. Saksınız olabildiğince güneş almalıdır.
Isıl gereksinimler ve donma dayanımının olmaması nedeniyle, muz bitkisi bahçede yetiştirilemez (en çok yazın dışarıya, sonbaharda tekrar iç mekana konulabilir). Bununla birlikte, evde ev bitkisi olarak bir muz bitkisi yetiştirmek mümkündür . Bu amaç için en çok 2 m boyunda bir cüce muz ağacı uygundur .
Muz Ağacı Bakımı : Muz ağaçları Dünyanın tropikal ve subtropikal bölgelerinde yetiştiğinden güneşi, sıcaklığı ve nemi severler. Bu sebeple yetiştirdiğiniz ağaçları güneş alan yerlerde bulundurmalısınız ancak rüzgar alan yerlerden korumanızda gerekmektedir.
Muz fidanı, doğru iklim şartlarında özel bakım yapıldığı zaman 5 yıl içinde meyve vermeye başlar.
İlgili 18 soru bulundu
Muz, sıcak, nemli ve ılıman iklimi seven bir meyvedir. Ayrıca tropikal iklimlerde de yetiştirilebilir. Muz yetiştiriciliğinde hava sıcaklığının 25-27 arası olması gerekir.
Bir muz ağacının ömrü ortalama 10 yıldır. İlk dikilen fidandan yaklaşık 13 ay sonra hasat edilir. Hasat edildikten sonra ilk dikilen ağacın yanından yeni bir ağaç çıkar ve eski ekilen ağaç kesilir yeni ağaçtan her 8 ayda bir meyve toplanır.
Muz Yetiştirmek İçin Gerekli Malzemeler
Tropikal toprakların asil meyvesi muz, evde saksıda yetiştirildiğinde cüce muz meyvesi verecektir.
Muzun serin ve kuru bir ortamda saklanması da kararmasına engel olacaktır. Muzların kararmasını önlemek için muzların birleşim yerlerini yani saplarını streç film ile sarmak etkili bir yöntemdir. Bu şekilde hava alması önlenir ve buda kararmasını geciktirerek daha uzun süre kararmadan saklama imkanı sağlar.
Muz ağacı, özellikle kış aylarında, soğuk ya da çok rüzgarlı havalarda yaprak dökebilir.
Potasyum eksikliğinde uçlardan başlamak üzere yapraklar sararır. Bu sararma o kadar hızla gelişir ki, çoğu zaman uçtan başlayarak yaprağın 2/3 'ü ölür. Çok az potasyum alan bir bitkinin meyveleri şekilsiz olur. Böyle bir salkımda çok az sayıda parmak oluşur.
Muz Yaprağı Teknolojisi web sitesinde ayrıca, işlenmiş yaprakların antiviral, antifungal ve antibakteriyel özelliklerle patojene dirençli olduğu belirtiliyor. Teknoloji, muz yapraklarının hücre duvarlarını güçlendirerek patojenik ajanların işlenmiş biyomateryalin hücrelerini parçalamasını önlüyor.
Muz Kaç Derece Soğuğa Dayanıklıdır? Güneşi ve nemi çok fazla seven muz ağacı soğuklara ve donlara dayanıklı Japon muzu (Musa basjoo) -20C kadar olan kış soğuklarına dayanıklıdır fakat sadece toprak altı bölümü dayanabilir. Diğer türlerinin ise -2C derecede yaprakları ölmeye başlar.
Haziran ayında çiçeklenen muzun hasadı 76-110 gün arasında değişmektedir. Temmuz ayının ilk haftasında çiçeklenen muzun 124 son haftası için 138 Ağustos ayının ilk haftasında oluşan çiçeklenmenin hasadı 153 gündür.
Düzenli olarak haftada 2 veya 3 kez sulanması gerekir. Muz Ağacı Kaç Yılda Meyve Verir? İklim şartlarına uygun şekilde özel olarak muz ağaçlarının bakımının yapılması gerekir.
Muz meyvesi yılın her ayında tüketilen bir meyve olsa da aslında bir kış meyvesidir. Sonbahar aylarında yetiştirilmeye başlanan muzun hasat zamanı ise, ilkbahara aylarına kadar devam eder. Muzun en çok tüketilmesi gereken aylar ise kasım, ekim, ocak, aralık, şubat ve marttır.
"Muz ağacının ömrü 10 yıl. İlk dikimden 13 ay sonra ilk hasat yapılabiliyor. Bu ilk hasattan sonra 8 ayda bir ürün hasadı yapılabiliyor.
Muz ağacının sağlıklı yetişmesi için toprak bakımından zengin olan yerler tercih edilmesi gerekir. Ağacın yetişme döneminde gübreleme, sulama ve budama işlemleri düzenli aralıklarla yapılmalıdır. Yılda iki kere meyve veren ağacın sulaması çok önemlidir.
Muz tohumu muzun içerisinde bulunan çekirdek gibi gözüken yapılardır.
Muz çiçekleri çorbalarda kullanılabilir veya dilimlenip patates kızartmasına eklenebilir. Ayrıca çorbada kaynatılarak veya ince erişte ile kızartılarak da servis edilir. Asya ve Hint mutfakları, dilimlenmiş muz çiçeğini etli güveçlere, kızartmalara, çorbalara ve pirinç veya erişte kombinasyonlarına ekler.
Muz Ağacı Bitkisi sağlıklı gelişim göstermesi için bol güneş ışığı alan, aydınlık bir ortama yerleştirilmelidir. Aşırı sulamadan kaçınarak toprak her zaman nemli tutulmalı ve toprak yüzeyi kontrol edilerek orta seviyede sulama yapılmalıdır. Muz Ağacı Bitkisi düşük neme karşı hassastır.
Muz ağacını çoğaltmanın en iyi yolu bölme yöntemidir. Muz ağaçlarını bölmek için fışkınları keskin bir bahçe küreği ile rizomdan (toprağın altında kalan yatay gövde) ayırın. Bunu yapmadan evvel fışkınların yaklaşık 1 metre uzunluğa ulaşıp kendi köklerini oluşturmalarını bekleyin.
Dikim Zamanı: Ülkemizde muz dikimi iklim durumuna göre Mart-Mayıs ayları arasında yapılır. Örtü altında Eylül dikimi güzel sonuçlar vermektedir. Dikim Aralıkları: Tek sıra dikim için genel olarak 3 * 1,7 m. aralıkları önerilebilir.
Muzun meyvesi örtü altında yaklaşık 3.5- 4 ay arasında hasat edilir. Hasat dönemi ekim ve mart sonu arası yoğunluk kazanır. Meyve Renkleri: Olgunlaşma öncesi kabuk yeşil renkte olup olgunlaştıkça san rengi alır.
Eğer oda sıcaklığı 20 dereceden fazla ise muzu buzdolabında veya buzlukta muhafaza etmek en doğru tercih olacaktır. Muzun tazeliğini korumak için en ideal sıcaklık 12 derecedir, bu sebeple muzun buzdolabında saklanması meyvenin ömrünü uzatacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri