Tencerenin üzerine kağıt havlu veya temiz kuru bez koyarak kapağını kapatın. Ocağı en kısık ateşe alarak suyunu azar azar çekmesini sağlayın. Eğer tencerede su kaldıysa, tencerenin kapağını açın ve ocağı kısık ateşe getirin. Bu şekilde pilavı 5 dakika daha pişirin ve suyun buharlaşmasına izin verin.
Pirinç yağda iyice kavrulmazsa da lapa olabilir. Yağla iyice kavrulmalı yağ tencerede gözle görülünce kaynar suyu ilave edilmelidir. Pilava eklenecek yağ ve tuz oranı gerektiğinden az olursa lapa olma ihtimali fazla olur. Pilav yağ ve tuz kaldıran bir yemektir.
Ocağı kapattıktan sonra pilavın diri olduğunu gördüyseniz tencerenin kapağını kapatarak bekletin. Kendi buharıyla bir miktar daha yumuşayacaktır... Ekstra lezzet isterseniz veya yağı az geldiyse küçük bir tavaya biraz tereyağını alın.
Taze, yenilebilir yumuşaklıkta ama dişe gelir sertlikte olmalıdır. Eğer tarifte verilen pişme süresi tamamlandığında pirinçler hala fazla sertse ve pilav suyunu çekmişse, 1/4 ölçü sıcak su ilave edin.
Su berrak akana kadar pirinçler yıkanmalı.
Pirinç içeriğindeki nişasta sebebiyle yıkanadan pişirildiği takdirde kendinden soslu gibi yapış yapış olur.
İlgili 43 soru bulundu
Pirinçleri akan suyun altında su tamamen şeffaf olana kadar yıkayın. Suyunu süzün ve 20 dakika bekletin. Bu sayede nişastası temizlenecek ve yapışmayacaktır. Ayrıca pişirirken 1-2 damla limon damlatırsanız yine yapışmasını önlemiş olursunuz.
Pilavı demlemeye bırakmadan önce içerisine 1-2 dilim ekmek koyun. Bu sayede yanık kokusu gidecek ve pilavın tadı güzelleşecektir. Eğer demlendikten sonra dibinin tuttuğunu fark ederseniz, yine pilavın üzerine ekmek dilimi yerleştirin ve kapağını kapatın.
Piştiği Nasıl Anlaşılır? Pirincin suyunu çekmesinden, üzerinin göz göz olmasından ve karıştırırken tane tane oluşundan rahatlıkla anlaşılır.
Fazla olan nişastadan arındırılan pirinç pilav yapıldığında sporcunun bağırsak hareketlerinin de düzenlenmesini sağlamaktadır. İhtiyaç duyulan enerjiyi vermektedir. Pirinçte bulunan potasyumun bol miktarda olması ile tansiyonu dengelediği de bilinmektedir.
pilavın altını kapattıktan sonra kapağı kapalı şekilde bekletirken yoğun bir şekilde buharlaşma ve akabinde yoğunlaşma başlar. yoğunlaşan buhar damlalar halinde pilavın üzerine damlar. peçetenin amacı da buhar halinde bulunan haş iki o'yu yoğunlaşmadan tutabilmek.
normal pilavdan farkı, içinde tuz ve yağ içermiyor oluşu. bu şekilde sağlıklı bir karbonhidrat kaynağına dönüşüyor. sadece suyla haşlanıp servis edildiğinden adında da anlaşılacağı üzere lapa oluyor. bence herhangi bir tadı yok, bu yüzden tüketimi kolay.
İlk aşamada pirinçlerinizi doğru seçmeye özen gösterin. Baldo, basmati, yasemin pirinci gibi pilav yapımına daha uygun pirinçleri tercih edin. Kırık, Osmancık gibi pirinçleri de kullanabilirsiniz ancak en doğru kıvam için diğerlerini tercih etmenizi öneririz.
pirinçleri yapışık pilava da verilen ad. bi kar yagma sekli. kocaman taneler halinde yavaştan yavaştan yagdiginda lapa lapa kar yagıyo denir.
Pirinçler kavrulduktan sonra tencereye 1,5 tatlı kaşığı kadar tuz ekleyin.
Pirinçler tane tane dökülmeye başlayana kadar yaklaşık 5 dakika kavurun. Pirinçler kavrulduktan sonra sıcak su veya tavuk suyu ekleyin. Tavuk suyu ile pilavınız daha lezzetli olacaktır.
Pirinçlerin temizliğinden eminseniz pirinçleri suda yıkamanız veya bekletmenize gerek olmadan çok nefis pilavlar yapmanız mümkün. Pirinçleri saydamlaşana kadar kavurup suyunu ilave ederek pilavı pişirebilirsiniz. Burada en önemli püf noktası çok iyi kavurmak ve nişastasının açığa çıkmasını sağlamak.
Yeni yemek yapmaya başlayan ya da yemek yaparken başka bir işe dalan her kadın pilavın dibini tutturmuştur. Peki dibi tutan pilav kurtarılabilir mi? Dibi tutan ya da yanan pilavınızı çöpe atmak yerine ekmek kullanabilirsiniz. Ocakta unutulmuş pilavın üzerine bir dilim beyaz ekmek koyun ve tencerenin kapağını kapatın.
Pirinç pilavının kıvamının güzel olmasının bir diğer sırrı da pirinci bol suyla iyice yıkamaktır. Sıcak suda beklettiğiniz pirinçleri bir süzgece alıp, akan suyun altında iyice yıkamalısınız. Böylece kalan nişastası güzelce arınacak ve pilavınızın tel tel olması kolaylaşacaktır.
Pilav suyunu çektikçe göz göz çukurluklar olduğunda ocağı kapatalım. Pilavın dinlenmesi için tencerenin kapağının hiç açılmadan 15 dk kapalı kalması gerekiyor.
Buharlaştırmaya rağmen hala tencerede su kaldıysa, pilavı ince gözlü bir süzgecin içerisine boşaltın ve 1 dakika suyun süzülmesini bekleyin. (Bu işlem lavaboda yapılmalıdır.) Suyun süzülmesini hızlandırmak için süzgeci hafifçe sallayabilirsiniz. Pilav kurtulduysa, afiyetle yiyebilirsiniz.
Pirinçleri kullanmadan önce beyaz suyu akana kadar bol su ile yıkamalısınız. pirinç pilavı kaç dakikada pişer? çokça soruluyor. Pirinç pilavı ortalama 15 dakika da pişecektir.
- Pilav, 10-15 dakika içerisinde suyunu çeker ve altını kapatabilirsiniz. - Ocağı kapattıktan sonra pilavı hemen tüketmemeniz ve 15-20 dakika arasında bir süre dinlendirmeniz önerilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri