Eğer tarifte verilen pişme süresi tamamlandığında pirinçler hala fazla sertse ve pilav suyunu çekmişse, 1/4 ölçü sıcak su ilave edin. Pirinçler bu suyu çekinceye kadar pişirin.
Su ve pirinç oranını iyi ayarlamamak
Suyu olması gerekenden az eklemek ise dişe gelen, kıtır kıtır bir pilavla karşılaşmanıza neden olacaktır. Ayrıca az pişmiş pilav tencerenin dibine de yapışabileceğinden temizlemesi de biraz sinir bozucu olabilir.
Buharlaştırmaya rağmen hala tencerede su kaldıysa, pilavı ince gözlü bir süzgecin içerisine boşaltın ve 1 dakika suyun süzülmesini bekleyin. (Bu işlem lavaboda yapılmalıdır.) Suyun süzülmesini hızlandırmak için süzgeci hafifçe sallayabilirsiniz. Pilav kurtulduysa, afiyetle yiyebilirsiniz.
Pirinç pişse bile hayatta kalabilen bakteriler yediğiniz pilavı riske açık hale getiriyor. Bilim insanları, pişmemiş pirincin içinde "bacillus cereus" ismi verilen bakteri sporlarının (çok çabuk üreyebilen hücreler) var olduğunu söylüyor. Ve bu bakteri gıda zehirlenmesine sebep olan bakterinin ta kendisi.
İlgili 35 soru bulundu
En İyi Cevaplar. pirinci yıkıcaksın sonra bro onu tencerenin içine koyucan iki bardak su koyup üzerine tuz döküceksin kapağı yarım açık kalcak sonra su çekildikten sonra pilav olmuş olur.
Pilavınızı 1 bardak pirince 1,5 bardak su şeklinde ölçerek yapmalısınız. Kavrulmuş pirincin üzerine ilave ettiğiniz su da sıcak olmalı. Soğuk su koyarsanız tencerenizin sıcaklığını bir anda düşürür ve pilavınızın pişme süresini uzatarak kıvamının bozulmasına neden olursunuz.
Pirinç taneleri çok yapış yapış ya da jöleleşmişse aşırı pişmiş demektir. Pirinci süzgece alıp fazla suyu süzdükten sonra soğuk suyu açın ve pirinç taneleri üzerinde az miktarda soğuk su gezdirin.
Pirinç içeriğindeki nişasta sebebiyle yıkanadan pişirildiği takdirde kendinden soslu gibi yapış yapış olur.
Pilavın suyunu ekledikten sonra, tencerenin her tarafının eşit şekilde kaynaması beklenir ve daha sonra altı kısılarak kapağı kapatılır. Pilav piştikten sonra biraz yumuşak olduğu fark edilirse kapağı kapatılmaz, üstü açık bir şekilde demlendirilir. Çünkü yumuşak olan pilav iyice lapalaşır.
Eğer tarifte verilen pişme süresi tamamlandığında pirinçler hala fazla sertse ve pilav suyunu çekmişse, 1/4 ölçü sıcak su ilave edin. Pirinçler bu suyu çekinceye kadar pişirin.
Kavururken ne az ne de çok kavrulmalı. Çünkü az kavrulursa beyaz kalır ve aromasını pilava vermez. Çok kavrulursa da iyice kararır hatta yanar ve pilavınızın hem rengini hem de tadını bozar.
Ama yine de birçoğumuz pilav pişirirken sorun yaşıyoruz. Ya dibini tutturuyoruz ya suyunu fazla kaçırıyoruz lapa oluyor ya da suyunu az koyuyoruz pirinçler sert kalıyor.
Pilavınızın dibinin tuttuğunu demlendikten sonra farkettiniz diyelim. O zaman da içerisine 1 dilim ekmek ilave edin ve tencerenizin veya tavanızın kapağını kapatın. Birkaç dakika bu şekilde bekletin ve yanık kokusunun gitmesini bekleyin. Bu şekilde bir süre beklettikten sonra ekmek dilimini içerisinden alın.
Bir gün önce pişirdiğimiz pirinç pilavının artan kısmını çorba yapımında kullanıyoruz. Böylece hem artan pilavımız değerlendirilmiş oluyor, hem de yayla çorbamız dakikalar içinde hazırlanmış oluyor. Hatta ben bazen pilavı özellikle yaparım ertesi gün çorba yapmak için.
Bir gece önceden ıslatılan pirinçte ise zehrin yüzde 80 oranında azaldığı ortaya çıktı. Pirinci beş ölçek suda pişirmek en sağlıklı pilav pişirme yöntemi olacaktır.
Pilavın tane tane olması için, pirincin suyunu içine iyice çekmesi gerekiyor. Pilav yapımı için en uygun pirinç, aşçılara göre baldo pirincidir. Pilav yapmaya başlamadan bir süre önce pirinci sıcak suya yatırmak, nişastasının akmasını kolaylaştırmak pilavınızın lapa olmasını önleyecektir.
Bu temel ölçüler dikkate alındığı zaman 2 bardak pirinçle hazırlanacak olan pilavın diğer malzemelerinin miktarı aşağıdaki gibi sıralanabilir: 3 su bardağı sıcak su veya tavuk suyu. 1 çay kaşığı kadar tuz.
Pirinç içerisinde nişasta bulunan bir malzeme. Suda yıkandığı veya bırakıldığı zaman nişastası ortaya çıkıyor ve pişerken yapışma durumunu azaltmanıza yardımcı oluyor. Soğuk suyun içerisinde bekletirseniz pirinçler daha diri şekilde kalacaktır. Birkaç kez soğuk suyla yıkamak da benzer bir etkiyi verecektir.
Pirinçleri yıkamamızın en temel sebebi, pirinç granüllerindeki ekstra nişastadan kurtulabilmek. Yıkanmayan pirinçler tane tane değil topak topak olur, birbirlerine yapışmaya başlarlar.
Son yönteme göreyse bir gece önceden ıslatılan pirinç pişirildiğinde zehrin yüzde 80 oranında azaldığı ortaya çıktı. Meharg'a göre en güvenli pilav yapma yöntemi pirinci bir gece önceden ıslatmak, ertesi gün iyice yıkamak ve durulamak ardından bir ölçek pirinci beş ölçek suda pişirmek.
Pilavı bir karıştırın, üzerini bir bezle kaplayın ve kapağı kapatın. 15 dakika demlenmesi için bekletin. Bu sürede, tavada tereyağı ve piyaz şeklinde doğranmış soğanı, hafif kızarıncaya kadar kavurun. Üzerine sirkeyi dökün ve kaynatın, suyu yarısına gelince ocaktan alın.
Suyun az konulması pirinçlerin çiğ ve diri kalmasına, çok konulması ise pilavın lapa olmasına sebep olur. Bu yüzden pilav yapımında her zaman 1'e 1,5 ölçüsü kullanılmalıdır. Yani 1 su bardağı pirince, 1,5 bardak su eklenir.
Çünkü pirinçler karıştırıldıkça nişastaları ortaya çıkar ve bu da onun tam kıvamında olmasını değil, lapa olmasına neden olur. İçerisine tuzu en son ilave etmeye de gayret edin. Daha sonradan kapağını açıp ekstra tuz eklentisinde de bulunmayın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri