Rengi hafif saydamlaşınca suyu eklenir, fazla kavrulan pirincin rengi sararır ve su çekmez.
Pirinç zararlıları; Kokulu böcek olarak bilinen Oebalus pugnax olgunlaşmamış bitkilerin zararlısıdır ve pirinç taneleri ile beslenir. Bakteriyel yanıklık; Bu hastalığa Xanthomonas oryzae neden olur. Hem ılıman hem de tropik iklimlerde, yüksek nem oranlarında görülmektedir. Bu hastalık yapraklarda sararmaya neden olur.
Pilav zamanla sertleşmeye ve yüzeyinde küf oluşmaya başlar. Küfü görmeseniz bile kokudan rahatça anlayabilirsiniz. Taze pişmiş pilav kokusundan uzaklaştıkça küflenmiş olma ihtimali artar. Doku olarak da yüzeyinde yapış yapış bir katman olup olmadığına dikkat edebilirsiniz.
Son olarak hem kuru hem de pişmiş pirinçte koku, tat veya dokuda herhangi bir değişiklik, küf oluşumu veya böcek belirtileri fark ederseniz, derhal çöpe atın ve sakın tüketmeyin.
Deneylere göre, yetişirken pirinçte endüstriyel zehirler ve böcek ilaçlarından ötürü arsenik izlerine rastlanıyor. Pirinci pişirince söz konusu zehirlerin atıldığı sanılıyordu. Ancak bilim insanları, pirincin ancak bir gece önceden suda bekletilirse zehirlerinden arınabileceğini söylüyor.
İlgili 22 soru bulundu
Pilavın beyaz olmasını sağlamak için, pirinçleri yağı yakmadan kısık ateşte kavurmak gerekir. Rengi hafif saydamlaşınca suyu eklenir, fazla kavrulan pirincin rengi sararır ve su çekmez.
Bir bardak kadar suya birkaç kaşık pirinç ekleyin. Eğer pirinçler kabın dibine çöküyorsa o pirinç kaliteli bir pirinçtir. Eğer yüzeyde kalıyorsa, aldığınız pirince şüpheyle yaklaşmanız için artık sebebiniz var demektir.
Az tereyağı ve sıvı yağ kullanmak, pilava yeterince su ilave etmemek, tüm suyunu çekince ocaktan almak da dibinin tutmasına neden olabiliyor. Bu nedenle pilavınızı pişirirken, pilav yapımı için özel üretilmiş pilav tenceresi ya da tavalarını kullanabilirsiniz.
Tozlanma, ürünlerdeki kurtlanma ve pirinç bitinin bir göstergesidir. Tozlanmış ürünler kesinlikle tüketilmemelidir. Pirinçte küf oluşumu ise, mantarlardan kaynaklanır.
Pirinç metali zamanla havada ya da suda bulunan oksijen ataomu ile tepkimeye girerek korozyona uğrar yani oksitlenme meydana gelir. Yaşanan bu olay sonucunda da pirinç metali zamanla kararabilir. Hoş olmayan küflenme gibi renk değişimleri yaşanabilir.
Böcekleri ayıklayıp kalanları gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz. Böceklenme süresi yöreye göre, yetiştiği toprağa göre 2-3 ayla 1 yıl arasında değişebiliyormuş.
Küflü gıdalar kesinlikle tüketilmemeli
Küflü gıdaların kesinlikle tüketilmemesi gerektiğini belirten Oğuz, "Küflü bir gıda havalandırılsa ve güneşte bekletilse sadece dış yüzeyindeki ipliksi görünüm yok olur. Ancak içinde oluşan zehir etkisi hâlâ devam eder.
- Pirinç eşyaları parlatmak için odun veya sigara külü sürülmelidir. Kül parlaklık kazanmasına fayda sağlar. Bu işlemden sonra vernik uygulamanız gerekmektedir. - Cilalama işlemi bezden geçen nemin kurumasını beklemeden uygulanmaya başlanmalıdır.
Çoğu pirincin (Oryza sativa L.) beyaz olduğu doğrudur, ancak bazı çeşitler, dış kepek tabakasında fitokimyasallar (esas olarak polifenoller ve antosiyaninler) sunar, bu da onları yalnızca farklı renkte tonlarla doldurmakla kalmaz, aynı zamanda besin içeriğini de artırır.
Pirinç, pişirilmediği takdirde yaklaşık 4-5 yıl boyunca taze bir şekilde muhafaza edilebilir. Üstelik bunun için buzdolabına koymanıza bile gerek yoktur.
Bakliyat ve pirinç saklanılan yerde kelebek ve kurt görüldüğünde bütün ortamı temizlemek gerekir. Ürünlerin tüketilmemesi gerekir.
Pirinç biti insanı ısırmaz. İnsana herhangi bir zararı yoktur.
Tıpkı diğer metaller gibi, pirinç ve altın da zamanla kararmaya ve matlaşmaya eğilimlidir. Bununla birlikte, pirinç eşyaları kolayca temizleyebilir ve olabildiğince parlak şekilde ışıldamalarını ve doğru pirinç temizleyici ve pirinç parlatıcı kullanarak yepyeni görünmelerini sağlayabilirsiniz.
Pilav yapmaya başlamadan bir süre önce pirinci sıcak suya yatırmak, nişastasının akmasını kolaylaştırarak pilavınızın lapa olmasını önler. Bu yüzden pilav yapmadan evvel yarım saat kadar pirincinizi sıcak suda bekletmelisiniz.
Yüksek Glisemik İndeks İçerir
Beyaz pirincin GI değeri 64, esmer pirincin GI değeri 55'tir. Sonuç olarak, beyaz pirinçteki karbonhidratlar, kahverengi pirinçteki karbonhidratlardan daha hızlı kan şekerine dönüşür. Bu, beyaz pirincin daha yüksek tip 2 diyabet riski ile ilişkilendirilmesinin bir nedeni olabilir.
Pirinç pişse bile hayatta kalabilen bakteriler yediğiniz pilavı riske açık hale getiriyor. Bilim insanları, pişmemiş pirincin içinde "bacillus cereus" ismi verilen bakteri sporlarının (çok çabuk üreyebilen hücreler) var olduğunu söylüyor. Ve bu bakteri gıda zehirlenmesine sebep olan bakterinin ta kendisi.
1.5 bardak kaynayan suya, pirinç ve tuz katılarak önce hızlı ateşte pişirilir. Pilav suyunu çekince, ateş iyice kısılır, Tavada kızdırılan tereyağı, pilavın üzerine dökülürek, 5 dakika beklenip, tahta kaşığın sapıyla ezmeden yavaşça karıştırılır. Afiyet olsun.
Araştırmaya göre, beyaz ekmek, mısır gevreği ve beyaz pirinç gibi glisemik indeksi (kan şekerini uyarıcı etkisi) yüksek besinlerin tüketilmesi akciğer kanserine yakalanma riskini yüzde 48 oranında artırıyor.
Yapılan bilimsel çalışmalar buzdolabına giren pirinç pilavının besin zehirlenmelerine yol açabileceğini belirtiyor. Ancak pirinç pilavı pişirildikten sonra soğuyunca buzdolabına atılabilir. Bu şekilde pilavı 1 gün saklayabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri