Pirinçler iyi bir ısı ve elektrik iletkenliğine sahiptir. Yüksek ısı ve elektrik iletkenliği, yine çok iyi olan korozyon dayanımı ile birleşince ev ve endüstride kullanılan elektrik gereçlerinin yapımında pirinçleri seçilebilecek ideal bir malzeme yapar.
Pirinç eşyaların asıl rengi altına benzer bir sarı olması ile bilinmektedir. Çinko oranı fazla olan pirinç ise beyaz rengine dönüşmektedir. Metal gibi bir yapıya sahip olması ve kolay şekil alabilir olması da yine bu alaşımın özelliklerindendir.
Tıpkı diğer metaller gibi, pirinç ve altın da zamanla kararmaya ve matlaşmaya eğilimlidir.
· Pirinç malzemeler atmosfer korozyonundan etkilenmez çünkü pirinçler çelik gibi paslanmaz. · Deniz suyu gibi faklı içeriklerdeki sulara maruz kaldığı zaman korozyona uğramadan rahat bir şekilde kullanılabilir.
Pirinç, bakıra çinko katılarak elde edilen sarı renkteki alaşımların genel ismi. Pirinçte bulunabilen diğer bazı elementler, kalay, kurşun, nikel, mangan, demir, alüminyum, arsenik, antimon ve fosfordur. Mangan ihtiva eden bazı pirinçlere tunç da denilmektedir. Aslında tunç (veya bronz) bakır-kalay alaşımıdır.
İlgili 24 soru bulundu
Pirinç malzemelerin korozyona karşı dayanımı son derece iyidir, bu özellik birçok uygulama için pirincin ilk seçim olmasını sağlar. Pirinç malzeme seçilerek korozyona karşı dayanan hem doğal hem de ekonomik olarak sağlanmış olmaktadır.
Korozyon Direnci: Pirinç, korozyona plastikten daha iyi dayanabilir. Bununla birlikte, paslanmaz çelik, özellikle deniz ortamlarında, korozyon direnci bölümünde hala en iyisidir.
Pirinçin mukavemeti, sızdırmazlığı ve işlenmesi çok iyi olup fiyatı da makul sınırlar içindedir. Dünyada her yıl tüketilen bakırın yüzde 20'si pirinç üretimine gider. Ana metal olarak bakır ve çinkodan meydana gelen pirinç alaşım ailesinin ise yüzde 80'ini aşkın kısmı kurşunludur.
Krom musluklar pirinç musluklara göre çok daha fazla dayanıklıdır.
Bakır alaşımı olan pirinç pahalı bir metaldir, yumuşak dokusuyla işlemesi kolaydır. Sanayide, hırdavat ürünlerinde, takı mücevheratta ve dekor ürünlerinde kullanımı yaygındır. Bununla birlikte kararmaya eğilimlidir. Oksijenle temas ettiği süre boyunca oksitlenerek zaman içinde parlak yüzeyini kaybeder.
Mıknatısın çekmediği malzemeler: Alüminyum, altın, bakır, çinko, pirinç, 304 ve 316 kalite paslanmaz çelik, yerli madeni paralar, kurşun, titanyum, magnezyum, kalay, bronz, plastik …
Dayanıklılık: Pirinç, paslanmaz çelikten daha yumuşak bir malzeme olabilir, bu nedenle çizilmelere ve hasarlara daha açıktır. Bakım: Pirinç, zamanla doğal bir patina geliştirebilir, bu da birçok kişi tarafından tercih edilir. Ancak, parlak parlaklığını korumak için düzenli bakım gerekebilir.
Limon suyu, sirke, tuz, un, domates ketçabı, hamur veya sos gibi maddeler pirinç parlatmak için etkili olabilir. Bu maddelerden birini veya birkaçını karıştırarak bir macun oluşturun ve pirinç yüzeyine sürün. Bir süre beklettikten sonra yumuşak bir bez veya diş fırçası ile ovalayın ve ılık su ile durulayın.
Oksitlenmiş pirinci temizlemek için, macun yöntemini kullanabilirsiniz. Kasenin içine beyaz sirke, un ve tuzu eşit miktarlarda ekleyin. Ardından, malzemeleri kaşık yardımıyla iyice karıştırın. Karışım macun kıvamına gelince, temizleme işlemine başlayabilirsiniz.
Önce birkaç pirinç tanesi alıp ezin. Bundan sonra onları yakından izleyin ve pirincin ince beyaz tozu oluşturmaya başladığını fark ederseniz, organik olduğu anlamına gelir. Öte yandan, sarı lekeler var ise yapay pirinç olduğu anlamına geliyor.
60/40 Pirinci (Muntz Metal; %60 Cu, %40 Zn) Kullanım yeri: Kaplamalar, somun ve civatalar, süslemeler, kondansatör malzemesi, vana yapımı gibi sıcak dövme işlerinde kullanılır.
Pirinç üzeri altın kaplamadır. Parfüm ya da diğer kimyasallarla temas etmediği sürece kararma yapmaz.
Pirinç oldukça sert ve kolay işlenebilen bir malzemedir. Dövülebilirliği bakır muhtevasına bağlıdır. % 55'ten az bakır ihtiva eden beyaz pirinçler, kolay işlenemez.
Pirinç bir metal alaşımıdır, pirinç elde etmek için bakıra çinko katmanız gerekmektedir. Ve içindeki çinko oranları değiştikçe alaşımın özellikleri değişir.
Başlamak için, demir temel elementtir ve çelik, yeni bir bileşik oluşturan demir ve karbonun birleşimidir. Çelik, demirden daha güçlüdür (akma ve nihai gerilme mukavemeti) ve birçok demir türünden de daha dayanıklıdır (genellikle kırılma tokluğu olarak ölçülür).
Çelik, genellikle bir alaşım olarak üretilir ve çeliklerin erime sıcaklığı, kullanılan çelik türüne ve bileşimine bağlı olarak değişebilir. Ancak genel bir referans vermek gerekirse, karbon çelikleri için tipik bir erime sıcaklığı aralığı 1370 ila 1520 derece Santigrat (2500 ila 2770 derece Fahrenheit) civarındadır.
Son uluslararası araştırmalar gösteriyor ki çelik bir yapı elemanının sınır sıcaklığı 550ºC'de sabit olmayıp ısı profili ve yük olarak iki çeşit faktöre göre değişmektedir.
İlk iş pirincin dikkatli bir şekilde içindeki taş gibi yabancı maddelerden ayıklanmasıdır. Pirinç pilavı yapılacaksa tuzlu sıcak suda (ne çok kaynar ne de soğuk) en az 1-2 saat kadar önceden ıslatmak, pilavın tane tane ve yumuşak olmasına, pişerken eşit pişmesine yardımcı olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri