Dipnotlar, ilgili sayfanın sonuna sıralı numaralar hâlinde eklenmelidir. Dipnotlar 10 punto kullanılarak, 1 satır aralıklı olarak ve kenara yaslanmış şekilde yazılmalıdır.
Dipnotlarda 10, tablo ve şekillerde ise 10-12 arasında bir punto kullanılabilir. Gerektiğinde (özel vurgu ve yabancı kelimeler gibi) sözcükler italik yazılabilir. Tezin bütün bölümlerinde aynı yazı karakteri ve özellikleri kullanılmalıdır. Tüm tez boyunca 1,5 satır aralığı kullanılmalıdır.
- Metin, 10 punto, iki yana dayalı olmalıdır. Üstten: 5,8 cm, Alttan: 5,8 cm, Sağdan: 4,5 cm, Soldan: 4,5 cm boşluk bırakılmalıdır. Satır arası 3 nk olmalıdır. Paragraf araları 6 nk, paragraf girintisi 0,8 cm olmalıdır.
Dipnotlar sayfanın her iki yanına yaslanacak biçimde Times New Roman karakter ve 10 punto ile yazılmalı; 1 satır aralığı verilmeli ve dipnottan sonra bir boşluk bırakılarak başlatılmalıdır. Kaynakça metni 11 punto ve tek satır aralığı kullanılarak, yazılmalıdır.
Özet ve Genişletilmiş Özet
Türkçe özet ve İngilizce abstract “Times New Roman” yazı tipi, “10 punto” büyüklüğünde ve tek satır aralığında olmalıdır. Özetler alt alta gelecek şekilde hazırlanmalıdır.
İlgili 17 soru bulundu
Alıntılanan metin, tırnak kullanılmadan, 10 punto ve tek satır aralığında aktarılmalıdır. Yazar adına metin içerisinde gönderme yapılması durumunda, kaynak gösterilirken, parantez içerisine yazarın adı tekrar yazılmayıp; yayının yılı ve alıntı yapılan sayfa numarasının yazılması yeterlidir. Örneğin, (2006, s. 25).
Makaleler Microsoft Word programı kullanılarak Times New Roman karakterinde, 1 satır aralıklı olarak ve kenara dayalı şekilde yazılmalıdır. Metin için 12 punto, dipnotlar için 10 punto kullanılmalıdır. Başlık 12 punto kullanılarak, bold karakterlerle ve sayfa ortalanarak yazılmalıdır.
Kelime üzerindeki dipnot rakamları ve sayfa sonundaki dipnot rakamları, küçük puntolar ile yazılmalıdır. Her dipnot kullanıldığı sayfanın sonuna yerleştirilir; dipnotlarının bir sonraki sayfaya kaymamasına dikkat edilmelidir. Dipnotlar aralık verilmeden ve normal yazıdan daha küçük puntolarla yazılır.
Makalelerin dipnot gösterim şekli:
Yazar Adı Soyadı, “Makale Adı”, Dergi Adı Cilt Numarası/Sayı Numarası (Yayın Ayı Yılı): Sayfa Numarası. Yazar Soyadı, “Makale Adı”, Sayfa Numarası.
1. Belleten dergisine gönderilen makale metinleri dipnot kullanılarak yazılmış olmalıdır. Dipnot cümle bitiminde noktadan önce verilmelidir.
12 puntoluk harf ölçüsüne pica denilmektedir. 4 mm ölçülen bir harfin punto değeri; 1 punto 0,376 mm ise 4mm 0,376 mm'ye bölünür. Punto değeri yaklaşık olarak (10,6) bulunur. Kitaplarda harf büyüklükleri genellikle 9 - 12 punto arasındadır.
3. Üniversite/Kurum adı (adres) (10 punto–1.5 satır aralığı– ortalanmış): Üniversite/Kurum adı, yazar ya da yazarların adının altına 1 satır boşluktan sonra (10 punto–1 satır aralığı) yazılır. 4. Özet (10 punto – 1 satır aralığı – sol tarafa yanaşık): En çok 200 kelimelik bir özet.
Proje yazımında A4 beyaz kâğıt kullanılacaktır. Sayfalardaki sağ, sol ve alt boşluk 2 cm, üst boşluk 2.5 cm olacaktır. Yazımda Arial yazı tipi kullanılmalı ve boyutu 12 punto olmalıdır.
Dipnot ekleme
Dipnotu eklemek istediğiniz yere tıklayın. Başvurular > Dipnot Ekle'ye tıklayın. Word metne bir başvuru işareti ekler ve dipnot işaretini sayfanın en altına ekler. Dipnot metnini yazın.
Dipnot söz konusu eserde veya yazıda geçen bir söz ya da sözcükle ilgili olup; sayfanın en altına konulan aydınlatıcı ek bilgiler ve kaynakları belirten açıklamalardır. Başka bir anlatımla dipnot, sayfa altına yazılan ve o sayfadaki bilgiler ile ilgili açıklayıcı notların bütününe verilen isimdir.
Açıklamalar dipnot şeklinde verilmelidir; metin sonuna konulmamalıdır. - Metinde tek bir ek var ise Ek olarak italik başlıklandırılabilir ve metinde bu şekilde yer alabilir. Birden çok ek var ise Ek A, Ek B diye harflendirilerek sıralanmalıdır. Metin sonunda yer alan bu eklere başlıkları verilmelidir.
Tezlerin dipnot gösterim şekli:
Yazar Adı Soyadı, Tez Adı (Yüksek Lisans Tezi/Doktora Tezi, Üniversite Adı, Yıl; Sayfa Numarası. Yazar Soyadı, Tez Adı, Sayfa Numarası.
Dipnot sözlük anlamıyla metin içindeki herhangi bir bilgi ile alakalı sayfa altına düşülen notlardır. Bu notlara örnek olarak çevirmen ve editör notları da eklenebilir. Dipnot, olağan kullanımının dışında kimi postmodernist romanlarda kurmaca anlatıcı olarak da kullanılmıştır.
Web sayfalarının dipnot gösterim şekli:
Kurum Adı/Site Adı, “Web Sayfa Başlığı”, erişim: Gün Ay Yıl, Web adresi.
Belge içeriğinizde dipnota veya son nota başvurmak istediğiniz yere tıklayın veya dokunun. Başvurular sekmesinde Dipnot Ekle veya Son Not Ekle seçeneğini belirleyin. Yeni oluşturulan dipnotu, geçerli sayfanın veya son notun en altında, belgenin sonunda not edin.
Dipnotta ise bilgi bulunabilecek eser/eserler veya makale'ye "Geniş bilgi için bkz," yahut "bunun için bkz," şeklinde gönderme yapılır. Konu kaynaklara dayanılarak yazıldığı halde aynı meseleye temas eden bir eserde de bilgi bulunuyorsa "ayrıca bkz." şeklinde gösterilir.
Dipnotlarında kolaylık sağlamak ve tekrarlardan sakınmak için bazı kısaltmalar kullanılır. Aynı kaynağa ikinci kez atıf yapıldığında araya başka kaynaklar girmişse kullanılır. Araştırma önerisi, araştırma raporu ve tezlerin son bölümünde yararlanılan kaynakları içeren listeye kaynaklar veya kaynakça denmektedir.
Paragraflar 11 punto büyüklüğünde olmalı, hizalama; iki yana yaslı, girinti; sol: 0 cm, sağ: 0 cm; İlk satır 1,25 cm şeklinde olmalıdır.
Başlık 12 punto, kalın, sola dayalı ve büyük harfle yazılmalı; metin ise 9 punto, önce sonra 6nk, tek satır aralığı ve iki yana yaslı olmalıdır.
Dosya > Seçenekler'e tıklayın. İletişim kutusunda Genel'e tıklayın. Yeni çalışma kitapları oluştururken'in altında, Yazı Tipi Boyutu kutusuna istediğiniz yazı tipi boyutunu girin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri