Pirinç tarımı ilk olarak M.Ö 3.000ˊlerde Hindistan'da başlamış olup, daha sonra Batıya doğru yayılmıştır. Avrupa'ya gelişi ortaçağda rastlanır. Türkiye'ye ise 500 yıl önce güneyden girdiği bilinmektedir.
Osmanlı saray mutfağında 15. yüzyıldan itibaren İran'ın etkisiyle tüketimi ve sosyal itibarı giderek artan bir yiyecek olan pirinç, uzun yüzyıllar boyunca ayrıcalıklı kesimin yiyeceği olmuş.
Yaklaşık 10.000 yıl önce, Çin'in Yangtze Nehri kenarında yaşayan avcı toplayıcılar, yaşam biçimlerini değiştirecek bir hamle yaparak üretime geçtiler ve pirinç yetiştirmeye başladılar.
Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün talimatıyla 1926'da Türkiye'nin ilk çeltik fabrikasının kurulduğu Kastamonu'nun Tosya ilçesinde çeltik ekimi başladı.
Pirinç tarımı yapan toplumların pirinci yiyecek maddesi olarak kullandığı göz önünde bulundurulursa, pilavın kökeni Güneybatı Asya'da yaşayan toplumlara dayanır. Toplumbilime dayalı yapılan çalışmalarda pirinç tarımının, dolayısıyla pilavın M.Ö 7000 yılına dayandığı belirtilmektedir.
İlgili 26 soru bulundu
Türkiye'nin önemli pirinç üretim merkezlerinden Kastamonu'nun Tosya ilçesinde, kahvaltı sofralarında bile pirinç yer alıyor. Pirinç dendiğinde ilk akla gelen yerlerden biri olan Kastamonu'nun Tosya ilçesinde vatandaşlar kahvaltıda da pirinç pilavı tüketiyor.
Yetkililere göre ithalatın temel nedeni, üretimin tüketimi karşılamaması. TMO yetkilileri, Türkiye'de pirinç üretiminin tüketimini karşılama oranının yüzde 75 düzeyinde olduğunu belirtti.
Karadeniz'de en fazla Kastamonu'da ve batı Karadeniz'de pirinç yetiştirilir. Aynı zamanda Marmara bölgesinde Ergene Nehrinde, Meriç Nehrinde ve Edirne'de yaygın şekilde yetiştirilir. Son yıllarda Samsun, Adana, Diyarbakır ve Çorum gibi illerde de pirinç yetiştiriciliği yapmaya teşvik vardır.
16. yüzyıl başında Safevi mutfağında çok çeşitli pirinç pişirme teknikleri geliştirildi ve bugün anlaşıldığı biçimiyle “pilav”, Safevi Sarayında yaratıldı.
Doğrulanmış Cevap. Cevabımız : Pilav ile ünlü olan ülkenin adı Çin'dir.
pilav - Nişanyan Sözlük. Farsça pilāv veya palāv veya pulav پلاو “pirinç yemeği” sözcüğünden alıntıdır.
Gözle görülemeyecek kadar küçük, ince yazı ve hat sanatı gubarinin Türkiye'de bilinen iki ustasından biri olan Ömer Faruk Tekin, gelincik kılı ile yaklaşık 3 aylık çalışmasının sonucunda 9 pirinç tanesine ayrı ayrı Allah lafzı, Kelime-i Tevhid, Hazreti Muhammed, torunları Hazreti Hasan ve Hazreti Hüseyin ile 4 ...
Sufizade'nin "Mecmeu'l-adab" adlı ahlak ve adab kitabında, “Kişi, içerisinde pirinç bulunan bir yemek yediğinde, salavat getirmelidir. Çünkü pirinç Resulullah'ın nurundan yaratılmıştır.” anlamında bir bilgi varsa da bunu da hadis kaynaklarında bulamadık.
amele beslenme düzeni. yanında yüklü miktarda protein aldıklarından. tatlı yemediklerinden. sebebi genel olarak çinlilerin basmati pirinci tüketmesidir. asya bölgesinde genellikle basmati pirinci tüketilir. bu pirinçte şeker 0'dır.
PİRİNÇTE BİLE YETERLİ DEĞİLİZ
Ülkemizde ise üretilen pirinç tüketimi karşılamıyor, her yıl ortalama 250 bin ton pirinç ithal ediliyor. TÜİK verilerine göre 2020 yılında çeltik üretimi 1 milyon tonun altına düşüyor.
Türkiye'de Edirne'de 120 dekar ve Samsun'da 60 dekar olmak üzere 180 dekar alanda siyah pirinç üretimi yapılıyor. Ülkemizde 2 adet tescilli siyah pirinç çeşidi bulunuyor. Ülkemizin ilk siyah pirinç çeşidi olan Siyah 1, Trakya Tarımsal araştırma Enstitüsü tarafından 2015 yılında tescil edildi.
Ülkemizde çeltik ticareti dikkate alındığında 2020 yılında çeltik ithalatı 179 bin 493 ton ve ihracat ise 202 ton olarak gerçekleşmiştir. 2021 yılında ise çeltik ithalatı 73 bin 121 ton ve ihracat 173 ton olarak gerçekleşmiştir. Ülkemizde pirinçte kendine yeterlilik oranı yüzde 80 civarındadır.
Pirincin bu yönü vücudun su tutmamasına, dolayısıyla şişkinliklerin önlenmesine yardımcı olur. Yani, haşlanmış pirinç, kilo almak istemeyenler için ideal bir besindir. Belki de Çinlilerin zayıf olmalarının sırrı da budur.
DÜNYA PİRİNÇ TÜKETİMİ VE BAŞLICA TÜKETİCİ ÜLKELER Günümüzde ise üretimde olduğu gibi pirincin en çok tüketildiği ülke Çin'dir. 2014/15 sezonunda 144,5 milyon ton pirinç tüketilen Çin'de 2015/16 sezonunda yaklaşık 500 bin tonluk düşüşle tüketimin, 144 milyon tona gerileyeceği tahmin edilmektedir.
Yerli pilavlık pirinç adı altında tüketiciye sunulan pirinç, Yunanistan menşeli çıktı.
Bu yıl Rusya'da pirinç hasadında rekor kırılması ve diğer tahıl stoklarının da artması bekleniyor. Uzmanların tahminine göre pirinç üretimi 1.105 milyon tona ulaştı. Bu sayı geçen yıldan yüzde 5.4 daha fazla...
Türkiye'deki pirinç çeşitleri arasından en çok tüketilen tür olan baldo pirinç; kokusuz, renksiz ve hafif bir yapıya sahip. Pişirildiğinde yüksek oranda su çektiği ve tane tane ayrılabildiği için özellikle pilav ve dolma reçetelerinde sıklıkla kullanılıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri