Pirinç Unu
Mısır unu için harika bir alternatif, özellikle koyulaştırıcı bir madde olarak veya tatlı pişmiş ikramlarda kullanıldığında pirinç unudur. Pirinç unu, mısır unundan biraz daha yapışkan ve daha incedir, bu nedenle gevrek bir dış görünüm istenen tariflerde kullanılmamalıdır..
Buğday unu ya da beyaz un yerine kullanılabilir ve sağlık için de tercih edilebilir. Vegan beslenme çeşidinde protein ihtiyacını karşılamak için mısır unu tüketilebilir. Protein için güçlü bir alternatif olan mısır unu ile günlük protein ihtiyacı karşılanabilir.
Hayır, aynı şey değildir.
Hazırladığın reçetenin lezzetine ters düşmediği sürece, nişasta yerine öğütülmüş keten tohumu da kullanabilirsin şefim. Çünkü keten tohumu bir arada kullanıldığı sıvıları kolayca emebilecek bir yapıya sahip.
İlgili 38 soru bulundu
Mısır nişastası ile hazırladığınız muhallebi ile nefis bir etimek tatlısı yapabilirsiniz.
Pirinci kendi nişastasının sütle nefis bir kıvam oluşturmaya yetmediği durumlarda, mısır ya da buğday nişastasını doğru ölçülerde kullanarak sütlacı tutturmak mümkün.
Mısır nişastası, mısır (darı) tanelerinden elde edilen nişastadır. Nişasta, tanelerin besidokusundan elde edilir. Mısır nişastası, sosların ve çorbaların yoğunlaştırılmasında, mısır şurubu ve diğer şekerlerin yapımında kullanılan oldukça popüler bir gıda maddesidir.
Mısır unu - Artvin
Mısırın öğütülmesiyle elde edilen ince toza verilen addır. Bazı Kullanım Alanları: Ekmek yapımında kullanılır. Başka tür unlarla karıştırılıp hamur işi yapımında kullanılır. Dolgu macunu, yapıştırıcı olarak kullanılır.
Beyaz unda ruşeym ve kepek kısmı çıkartılır. Ancak tam buğday ununda buğday bütün olarak öğütülür. Herhangi bir katkı maddesi kullanılmadığı için en çok tercih edilen sağlıklı un çeşitlerinden biridir. Vücutta yağ depolama oranını düşüren çavdar unu, diyet listelerinde sık sık tercih edilir.
Mısır unu da vücudu toksinlerden arındırmak için iyi bir seçenektir. Mısır unu, içeriğindeki faydalı vitaminler sayesinde antioksidan görevini görerek vücudun temizlenmesine yardımcı olur. Mısır unu, cilt için faydalı olan birçok vitamini bünyesinde barındırır.
Mısır unu ince öğütülmüş mısırdır. Mısır nişastası, yalnızca mısır çekirdeğinin endosperminden elde edilir.
Pirinç unu
Sağlıklı un alternatifi arayanlar özellikle esmer pirinçten üretilen tam pirinç ununu tercih ediyorlar. Bu un gluten içermiyor. Tadı fındığımsı olduğundan yemeklere farklı bir lezzet katıyor. Hamur işlerinde, yemeklere, soslara ve çorbalara kıvam vermek için kullanılabilir.
Ülkemizde maalesef bebek maması ya da muhallebisi deyince annelerin aklına ilk olarak pirinç unu geliyor. Oysaki pirinç unu besin degeri oldukça düşük olan bir üründür. Onun yerine çavdar, yulaf ve irmik gibi tahıllar çok daha besleyicidir.
Yoğurma kabımıza ilk olarak unumuzu, Mısır unu koyup ortasını havuz şeklinde açıp içine yumurtamızı yoğurdumuzu ve sıvı yağımızı ekleyip hafif karıştırdıktan sonra kabartma tozu şeker ve tuzu ilave edip yoğurmaya devam ediyoruz. Hamurumuz elimizden kopana kadar azar azar ılık su ekleyip yoğurma işlemimizi tamamlayalım.
Karıştırma kabının içine yumurta, süt, yağ ve tuz ekleyip çırpma teliyle iyice karıştırıyoruz. Daha sonra unları ekliyoruz. Yanmaz yapışmaz tavaya biraz sıvı yağ ekleyip tavanın her yerine yayıyoruz. 1 kepçe krep hamurundan döküp tavanın her yerine dağıtıyoruz.
Yumurta ve şeker çırpılır, sonra yoğurt ve sıvı yağ eklenip tekrar çırpılır. Mısır unu ve normal un da yavaş yavaş eklenip çırpılmaya devam edilir. En son kabartma tozu eklenip, yağlanmış fırın tepsisine dökülüp üzerine susam ve çörek otu eklenir. Fırında pişirilip dilimlenip servis yapılır.
Bebeğinizin tariflerinde beyaz un yerine kepekli un, çavdar unu ya da tam buğday unu gibi tam tahıl tanelerinden elde edilen unları kullanarak bebeğinizin tahıl grubunda bulunan B1, B2, B3, E vitamini, çinko, folat, gibi birçok besin ögesinden faydalanmasını sağlarsınız.
Pirinçleri doğal yöntemlerle kurutma imkanınız yoksa, 40 derecelik fırında yaklaşık 15-20 dakika kurutmanız da yeterli olacaktır. Kuruyan pirinç tanelerini bir elekten geçirin. Kalan büyük parçaları havanda döverek eleme işlemini tamamı un haline gelene kadar tekrarlayın. Ev yapımı pirinç ununuz hazır!
Haşlanan pirinçlerin üzerine sütü, vanilyayı ilave edip kaynatın. Karışım kaynamaya başlayınca şekeri ve 1/3 su bardağı sütle karıştırdığınız 1. 5 yemek kaşığı mısır nişastasını ilave ediniz. 10-15 dk daha kaynatıp altını kapatın. Sütlaçları fırına sürelim.
Eğer muhallebiniz sıvı olduysa
Eğer hala koyulaşmadıysa, bir kabın içine yarım bardak ılık su ya da oda sıcaklığında süt koyun. Muhallebiyi yaparken 1 litre su kullandıysanız, su ya da sütün içine 2,5 yemek kaşığı nişasta eklemek yeterli olacaktır. Doğru oranın 1'e 2,5 olması gerekiyor.
Un, nişasta ve pirinç ununun muhallebiye verdiği kıvam birbirinden çok farklıdır. O yüzden hiçbiri bir diğerinin yerini tam olarak tutmaz. Pirinç unu bağlayıcı özelliği çok fazla olmayan bir malzeme olduğu için sadece pirinç unu ile yapılan muhallebinin çok dağılgan bir yapısı vardır.
Soru: Pirinç nişastası ile pirinç unu aynı şey mi acaba ? Yani bu ürün bildiğimiz pirinç unu mu ? Cevap: Hayır ikisi aynı şey değildir pirinç unu pirincin öğütülmesiyle elde edilir pirinç nişastası pirinçten uzaklaştırılarak yapılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri