Pirinç kullanılmadan yapılan kolay sütlaç, aynı muhallebi kıvamını alıncaya kadar karıştırılarak pişirilmelidir. Pirinçsiz sütlaç kıvamını alıp piştikten sonra, ocağın altını kapatalım ve içine vanilyayı ilave ederek karıştıralım.
Önce Su, Sonra Pirinç
Eğer bunun aksine tencereye önce pirinçleri alıp daha sonra üzerine su eklerseniz sütlacın istenen lezzeti yakalaması zorlaşacaktır. Dolayısıyla tencereye önce suyu ilave edin ve güzelce kaynatın. Eğer kaynadığından eminseniz ardından tencereye pirinçlerinizi ekleyebilirsiniz.
Pirinci kendi nişastasının sütle nefis bir kıvam oluşturmaya yetmediği durumlarda, mısır ya da buğday nişastasını doğru ölçülerde kullanarak sütlacı tutturmak mümkün.
Sütlaç yaparken pirinci önden uzun uzun yıkamayın. Bir sudan geçirin ya da hiç geçirmeden tencereye aktarın. Eğer çok fazla yıkarsanız pirincin kendi nişastası gidecektir ve tatlıyı yaparken kıvamının koyulaşmamasına neden olacaktır.
İlgili 45 soru bulundu
Sütlaçtan bir kepçe kadar alın, nişastalı suyun üzerine ekleyip iyice karıştırın. Ardından ocakta kaynamakta olan sütlacın içine azar azar ekleyin ve ilave ederken sütlacı karıştırın. Bu şekilde sütlaç kıvamının koyulaşmaya başladığını farkedeceksiniz.
Pirinçler haşlandıktan sonra içerisine sütü ilave ediyoruz. Daha sonra şekerini ekleyip iyice karıştırıyoruz. 2 yemek kaşığı unu ayrı bir kapta içerisine su ekleyip topaklanmayacak biçimde güzelce çırpıyoruz ve karışımımızın içine ilave ediyoruz.
Bu ölçülerle yeterince pişirildiğinde pirincin kendi nişastası sütlacın kıvamını vermede yeterli olacaktır; kıvamı sulu gelmeyecektir. Klasik kolay sütlaç tarifi pirinç unsuz bu şekilde kıvamlı ve akışkan bir netice verecektir.
Sütlaca nişasta eklenmez. Nişastanın verdiği pelte dokusu sütlaç için uygun değildir. Sütlaç olabildiğince akışkan olmalıdır. Bunu da pirinç unu sağlar.
Pirinçleri yıkayıp derin bir tencereye koyun ve üzerine 1 su bardağı soğuk suyu ekleyip kaynamaya bırakın. Pirinç ve su kaynamaya başlayınca ocağın altını kısın ve pirinçler yumuşayıncaya kadar ara ara karıştırın. Pirinçler suyunu çekip yumuşayınca üzerine sütü ilave edin ve harlı ateşte kaynamaya bırakın.
Süt ve pirinci yanmaz yapışmaz bir tencereye koyup kısık ateş ocağımıza alalım. Ara sıra karıştırarak pirinçler yumuşayıncaya kadar pişirelim. Şeker ve tuzunu da ilave ederek bir on dakika daha kaynatıp kaselere bölelim. Yaklaşık 30 dakikada pişiyor.
Sütten biraz (tercihen 1 su bardağı) ayırın. Geriye kalan sütü, pekmezi, balı ve vanilyayı pişen pirincin üzerine katın. Karıştırıp kaynatın ve ayırdığınız süte pirinç ununu ekleyip erittikten sonra onu da sütlaç bazına katın. Biraz daha kaynatıp ocaktan alın ve kalıplara paylaştırın.
Hamsiköy sütlacı, Trabzon'un Hamsiköy yöresine özgü bir sütlaç türüdür.
Tencereye az yıkanmış ve suyu süzdürülmüş pirinci koyup sıcak suyu ekleyin ve 10 dakika haşlayın. Pirinçler yumuşayıp haşlandıktan sonra üzerine süt ilave edin. Üzerine bir bardak şeker ekleyin. Toplamda 30 -35 dakika kaynadıktan sonra pişmiş olacaktır.
Çiğ İnek Sütünden Sütlaç Tarifi Nasıl Yapılır? İlk önce ocağınızın en küçük bölümünde altı açık olarak pirinçler su ile haşlanır kaynadığında altını kısın dibini tutmaması için kontrol edip ara sıra karıştırın. Suyunu çekince hafif sulu pirinçlerinizin içine 5 su bardağı süt ve vanilya katılır.
Öncelikle pirinci yıkayıp süzdükten sonra 5- 10 dk. kadar bekleyin, daha sonra robottan geçirip pirinçin incelmesini sağlayın, daha sonra büyükçe bir tencereye bütün malzemeyi ilave edip orta hararetli ateşte koyulaşıncaya kadar yavaş yavaş karıştırın. Kıvamlı hale geldiğinde, ocaktan alıp servis kaselerine boşaltın.
Nişastasız sütlaç yapımında; öncelikle yarım su bardağı pirinci iyice yıkayıp, orta boy derin bir tencere içine koyun. Pirincin üzerine 2 su bardağı su döküp, kaynamaya bırakın. Kaynamaya başlayınca ocağın altını kısın. Kısık ateş üzerinde pirinçler suyunu çekip, iyice yumuşayana kadar, ara ara karıştırarak pişirin.
Hem fırın sütlaç, hem de klasik sütlaçlarda nişasta kullanılabilir. Sütlaç temel olarak pirinç, şeker ve sütten yapılır. Bağlayıcı bir maddeye ihtiyaç duyulduğunda genelde içerisine pirinç unu, nişasta veya yumurta girebiliyor. Ancak en çok kullanılanı nişastadır.
1 Litre Sütten 10 Porsiyon Sütlaç Kalabalık Ailelere Birebir Tarif.
Pirinci yıkayıp tencereye alıyoruz. Sütü ekleyip pirinçler yumuşayana kadar pişiriyoruz.
Öncelikle sütlacın olmazsa olmazı kaliteli bir süttür. Marketlerde satılan sütler, ağırlıklı olarak yağı alınmış yağlılık oranı (yani lezzeti) düşük sütlerdir. Bunun için tercihen yerel olan veya yakın bölgelerden gelen nitelikli ve “hastalıktan ari” sertifikası olan sütleri tercih edin.
Karbonatlar, özellikle sıcak yaz aylarında sütlerin kesilmesini engellemek amacıyla kullanılır. En çok kullanılan şekli sodyum bikarbonat olup kabartma tozu olarak bilinmektedir. Halk arasında 'süte soda katmak' olarak ta tanımlanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri