Kültür mantarlarının günlük olarak tüketilmesinin sağlık açısından önemli olduğu, beklediği ve el değdiği için zamanla kararan mantarların alınmaması gerektiği belirtiliyor.
Mantarın renk değiştirmeye başlaması, üzerinde çürük, siyah ve kahverengi noktalar olması bozulduğunu gösterir. Özellikle mantarın şapkasında kararmalar meydana geldiyse, bozulma başlamış demektir.
Mantar koparıldığı zaman rengi değişmezse mantar zehirsizdir. Aynı zamanda mantarın iç kısmı mavileşirse bu mantar zehirlidir anlamına gelir. Ağaçlarda bulunan mantarlar her zaman zehirsizdir. Salyangozlar hiçbir zaman zehirli mantarları yemezler.
Mantarları sünger gibi düşünebilirsiniz. Maddeleri içinde hapsedebilir, %90'ı sudan oluşur. Bu kadar su yüklü bir şey söz konusu olduğunda ısıyla teması sırasında eğer ısı çok yüksekse tüm suyunu salar ve yeniden çeker. Bu da onun renginde ve kıvamında değişimler yaşanmasına neden olur.
Mantar, patlıcan, kırmızı et, balık, kabak gibi besinler ısıyla temas ettiği an renk kaybına uğrarlar. Ancak mantar piştikçe önce kahverengiye, ardından siyaha dönebilir.
İlgili 43 soru bulundu
Pişerken de birkaç damla limon eklemeniz etkiyi artıracaktır. Mantarları pişirmeden önce 15 dakika haşlamak, hemen pişme aşamasına geçtiğinden kararmasını önleyecektir. Mantarları haşlayıp hemen soğuk suya daldırıp şoklamak da bir diğer yöntemdir.
Kırık ve hasar görmüş mantarlar yerine tepesi ve sapı bozulmamış mantarları tercih etmek daha doğrudur. Dilimlenmiş haldeki mantar 1 – 2 gün içinde tüketilmediği takdirde bozulabilir. Pişmiş mantarlar buzdolabında ağzı kapalı biçimde 3 güne kadar saklanabilir.
Mantarlar hakkında doğru bilinen yanlışlar ise şu şekildedir: Koparıldığında içi mavileşiyorsa zehirlidir. Gümüş kaşıkla pişirildiğinde kaşıkta kararmaya olursa zehirlidir.
Mantarları kısık ateşte pişirirsen hızlıca kararır. O yüzden mantarları yüksek ateşte pişirmelisin. Alüminyum tava ya da tencere kullanmak mantarın kararmasına yol açar. Teflon, döküm, seramik ya da çelik tencere kullanmalısın.
Mantar zehirlenmesi belirtileri
Mantarın yenmesini takiben 2 saat gibi kısa bir sürede zehirlenme belirtilerine neden olan mantarların yenmesi durumunda; sersemlik, uykuya meyil, tansiyon düşüklüğü, bulanık görme, yüz ve boyunda kızarma, nabızda artış, ağızda metal tadı, bulantı ve kusma ile terleme görülebilir.
Pişirilen mantarda zehir yok olur. Sirkeli ve tuzlu suda kaynatmakla mantarın zehri alınır. Kurutulmuş mantarın yenmesiyle zehirlenme olmaz.
Mantarın rengi değişmişse, üzerinde kahverengi, siyah noktalar oluşmuşsa mantarın bozulmaya başladığı söylenebilir ve tüketilmemelidir. Mantarın kokusu da önemli bir ipucudur. Sağlam bir mantar hafif toprak kokusu barındırmaktadır. Eğer mantar ekşi ve keskin bir koku yayıyorsa bozulmuş demektir ve tüketilmemelidir.
Yenildikten 6 saat sonra gelişebilecek zehirlenme belirtileriyse bulantı, kusma, ishal, ateş, nabız artışı, kas ağrısı ile daha sonra karaciğer ve böbrek bozuklukları ile bu organların bozukluklarına bağlı biçimde gelişebilmektedir. Sonuçları koma ve ölüm dahi olabilmektedir.
Kültür mantarlarının günlük olarak tüketilmesinin sağlık açısından önemli olduğu, beklediği ve el değdiği için zamanla kararan mantarların alınmaması gerektiği belirtiliyor.
Genellikle olarak beyaz solungaçlı, şapkası kırmızı ve kahverengi olup üzerinde beyaz benekler bulunan ve sapın topraktan çıktığı yerde yüksük biçiminde bir kılıfı olan mantarların zehirli olduğu tahmin edilir.
Dikkatli ol ve bozulmuş olduğunu düşünüyorsan yiyecekleri at. Çürükler ve kahverengi lekeler. Gıda güvenliği söz konusu olduğunda, renk değişikliği asla iyiye işaret değildir. Renginin kararması ve siyah noktaların gelişmesi mantarlarının bozulduğunun işaretlerindendir ve bu durumda mantarlar yenmemelidir.
Üzerinde tekrar yağ gezdirilebilir. İsteğe göre farklı sebzeler ilave edilir. Önceden ısıtılmış 170 dereceli fırında mantarlar 15 dakika pişirilir. Pişirme işleminin sonlarına doğru, mantarların üzerine rendelenmiş kaşar peyniri serpiştirebilirsiniz.
Mantarları bir fırça yardımı ile temizledikten sonra, hepsini kahverengi kağıt bir torbaya koymak da çok iyi bir yöntemdir. Bu şekilde torbaya koyduğun mantarları buzdolabında 5 gün kadar saklayabilirsin. Torba mantarların nemini emeceği için bozulma ve küflenme olmaz.
'Mantar koparıldığında zehirliyse içi mavileşmeye başlar, gümüş kaşık ile birlikte pişirilen mantar zehirliyse gümüş kaşık kararmaya başlar, salyangozlar zehirli mantarları yemez, böceklerin yediği mantarlar zehirsizdir, çayırda ve ağaç üzerinde yetişen mantarlar zehirsizdir, mantarın yakınında demir varsa o mantar ...
Mantarın zehirli olup olmadığını belirleyen net bir kriter yok. Ülkemizin her köşesinden toplanan mantarlar, laboratuvar ortamında incelendikten sonra zehirli olup olmadığı belirleniyor. Yani, mantar konusunda tecrübeli ve bilgili olmayan kişilerin zehirli mantarları tespit edebilmesi çok zor.
Mantar buzdolabında 4-7 gün kadar bozulmadan tazeliğini koruyabilmektedir. Hemen tüketmeyecekseniz buzluğa da atabilirsiniz. Buzlukta 1 ay kadar bozulmadan kalabilir.
Mantarları güzelce temizleyip dilimledikten sonra, az yağda soteleyin. Pişen mantarları oda sıcaklığına gelmesi için bekletin. Ardından pişmiş mantarları kapaklı kaplara boşaltın ve ağzını sıkıca kapatın.
Pişirmek mantarın zehirliliğini ortadan kaldırır. Mantarı yoğurt ile birlikte veya ayran içinde bekletip yemek zehirlenmeyi önler."
Mantarı buzlukta saklayabileceğiniz diğer bir yöntem ise pişirmektir. Bunun için mantarları temizleyip, dilimledikten sonra çok az yağ içinde soteleyin ve kenarda soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra buzdolabı poşeti ya da kapaklı kaplara koyup, buzlukta 2 buçuk ay saklayabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri