Teknolojik cihazlardan kaynaklanan mavi ışığa karşı koruma sağlamasının yanında, güneşin zararlı ışınlarına karşı da koruma sağlamaktadır. Ne kadar süre gözde kalması tavsiye edilir? Özellikle ekran karşısında çalışırken kullanılmalı. Onun dışındaki zamanlarda da kullanılmasının dezavantajı yok.
Işık miktarına ve dalga boyuna göre ayarlanan gözlük camları, hem güneşten gelen ultraviyole ışınlarını hem de çevredeki mavi ışık kaynaklarını engelleme görevi görür. Bu sayede mavi ışığı engelleyen gözlük, hem iç hem de dış mekânda gece ve gündüz kullanılabilme pratiğine sahiptir.
Mavi Işık Gözlüğü Neden Kullanılır? Mavi ışığın, sirkadiyen ritmi bozduğu ve uyku problemlerini doğurduğu bilinir. Bu nedenle bilgisayar, telefon ekranlarına uzun süre maruz kalıyorsanız ve uyku problemleri çekiyorsanız mavi ışık filtreli gözlük iyi bir seçenek olabilir.
Güneş gözlükleri, zararlı mavi ışığa karşı belli bir koruma sağlar.
Fotokromik lensler de bir başka gözlük seçeneği. Işığa göre ayarlanan camlar hem güneşin zararlı ultraviyole ışınlarını hem de mavi ışık ışınlarını engeller — ve içeride ve dışarıda, gece ve gündüz takılabilir.
İlgili 35 soru bulundu
Mavi ışık filtreli gözlük kullanmak hem fiziksel hem de psikolojik açıdan pek çok fayda sağlar. Bu faydalardan ilki başta miyop olmak üzere göz rahatsızlıklarının oluşma riskinin bir hayli düşmesidir. Gözlükler, göz yorgunluğunun ve kuruluğunun azaltılmasına katkıda bulunur.
Üst düzey koruma teknolojisine sahip Simon Black Mavi Işık Koruyucu Gözlük, özellikle dijital ekran üzerinden kitap okurken göz sağlığınızı olumsuz yönde etkileyebilecek mavi ışıktan korunmanızı sağlıyor.
Mavi Işık Gözlüklerinde Nelere Dikkat Edilmeli? Mavi ışık korumalı gözlükler doğrudan bu dalga boyuna özel olarak üretilmektedir. Bu sebeple gözlüğü satın alırken gözlüğün en az 455 nanometre dalga boyunu filtreleyebilecek kapasitesinin olduğunu gösteren bir sertifikaya sahip olmasına dikkat edilmesi gerekmektedir.
Mavi ışık koruyucu gözlükler, spesifik bir segmentin veya ışık dalga boyu aralığının iletimini engelleyerek mavi ışığı filtreler. Filtrelemeye ek olarak uyku düzeni ve genel sağlığı etkileyen ritim döngüsünün bozulmasını önlemeye yardımcı olur.
Doç. Dr. Demirci, güneş gözlüğünde cam rengi seçiminin de göz sağlığı açısından büyük önem taşıdığına işaret ederek şöyle devam etti: "Güneş gözlüğünde en etkili ve tavsiye edilen cam rengi kahverengi ve fümedir.
En temel bilgisayar gözlüklerinde, kullanıcının bilgisayar ekranını rahat görebilmelerini sağlamak için, öngörülen reçete değerine sahip tek odaklı camlar kullanılır. Bu reçete değeri, bilgisayar ekranı mesafesindeki nesnelere odaklanmak için gerekli uyum (akomodasyon) miktarını azaltır ve en geniş görüş alanı sağlar.
Yüksek enerjiye sahip olduğu için diğer ışıklara nazaran daha fazla zarar veriyor. Mavi ışık tablet, bilgisayar, LED, gece lambası, telefon vb. elektronik ürünlerde bulunan bir ışık türü. Elektronik aletlerin yanı sıra güneşte de mavi ışığa rastlamak mümkün oluyor.
Su ve Sabun Kullanabilirsiniz
Gözlüğünüzün camında çok fazla toz ve kir biriktiyse kuru bir bezle silmek bazen istenmeyen sonuçlar doğurabilir. Bu durumda gözlüğünüzü ılık akan suyun altına tutarak elinizle narince ovalayabilirsiniz. Eğer htiyaç duyuyorsanız sabunu ellerinizde köpürtüp tüm gözlüğe yayabilirsiniz.
Göz Sağlığınız için Kışın da Güneş Gözlüğü Takın
Gözleriniz, göz sağlığı üzerinde son derece olumsuz etkilere sahip olan bu ışınlara karşı etkili bir korumaya ihtiyaç duyar. Söz konusu koruma da ancak güneş gözlüğü ile sağlanabilir. Ultraviyole ışınları, kış mevsiminde de en az yazın olduğu kadar etkilidir.
UV Korumalı Güneş Gözlüğü Nasıl Anlaşılır? Güneş gözlüğü satın alırken, ultraviyole korumasına sahip olduklarından emin olmak için etiketlerini kontrol etmek önemlidir. Etikette UV400 yazmalı ve gözlüğün UVA ve UVB ışınlarına karşı koruma sağladığını belirtmelidir.
Güneş ışıklarının gözünüzü almaması ve soğukta gözlerinizin üşümemesi için kış aylarında mutlaka polarize ya da açık renkli gözlükler kullanmalısınız. İnsanlarımız sağlığı için kaliteli ürünler almalıdır, imitasyon ürünleri tercih edilmemelidir.
Mavi Işığın Zararları
Görünen mavi ışığın neredeyse tamamı korneadan geçer ve retinaya ulaşır. Retina maruz kaldığı yüksek enerjili ışık nedeniyle negatif etkilenir. Sarı nokta ve göz kanseri hastalıklarına neden olur. İlerleyen yaşlarda katarakt riskini arttırır.
Güneş ışınlarının günlük etkilerine karşı, güneş yanığı, foto yaşlanma ve cilt kanserleri gibi uzun vadeli etkilerine karşı korur. Ayrıca mavi yüksek enerjili görünür ışığa karşı koruma sağlar.
Güneş ışınlarının zararlı etkilerinden gözü korumak amacıyla kullanılan güneş gözlükleri etkin bir koruma sağlamak için morötesi ışınların neredeyse tamamını (%99-100) engellemelidir. Bunun için genellikle UV ışığı engelleyebilen özellikte gözlük camları ya da kaplamalar kullanılır.
Çıkar şöyle iç tarafına bak gözlüğün camına ışık gelmesini sağlayıp. Yani gökyüzüne, güneşe doğru gözlüğün iç tarafını döndür, içine bak yeşil-mor falan renkler çıkıyo filtrelidir. Çıkar şöyle iç tarafına bak gözlüğün camına ışık gelmesini sağlayıp.
"Mavi ışığın gücü, insanın göz siniri tarafından algılanıp melatonin sağlayan merkezi negatif yönde uyarır ve uyku bir anda açılır.
Mavi ışık filtresi de bunlardan birisidir. Numaralı gözlük camlarına üretim esnasında eklenen bu filtreler sayesinde dijital ekranlardan gelen zararlı mavi-mor ışınları büyük oranda engellemiş oluyorsunuz. (Bu filtre camlara sonradan eklenemiyor.
Ayrıca göz yorgunluğu ve baş ağrısı gibi semptomlar, mavi ışığa maruz kalmaktan değil de elektronik cihaz kullanırken gözleri kısmaya ve kötü duruşa bağlı olabilir.
Hayır. Gözlük bir kırılma kusuru olanlar için yardımcı bir araçtır. Bu açıdan sağlıklı olan, yani kırılma kusuru bulunmayanları dinlendiren bir gözlük yoktur.
Cam, mümkün olduğunca koyu renk olup, maruz kalınan ışığı da en az %50 oranda azaltmalıdır. Bunun yanı sıra gözlük camının kaliteli olduğu, gözlük takıldıktan sonra dikey çizgiye odaklanıp odaklanmadığı ile de anlaşılabilir. Dikey çizgiye odaklanıyorsa gözlük camının kaliteli olduğunu söyleyebiliriz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri