Geleneksel pişirme yöntemleri nelerdir diye sorarsanız: Haşlama, poşe, göz yumurta, çırpılmış, omlet sıklıkla kullanılan tekniklerdir.
Baking (Fırında Pişirme)
Bu pişirme yöntemi genellikle un ve unlu mamüllerin pişirilmesinde kullanılır. Fırın isteğe göre farklı seçeneklerde çalışsa da en büyük özelliği eşit ısı vermesi. Fırında pişen ürün her bölgesinden eşit ısı alarak pişer. Genellikle kurabiye, kek ve börek gibi ürünler fırında pişer.
İlgili 23 soru bulundu
Simmer: Slimmer de oldukça teknik bir terimdir. Sıvı içerisinde sabit 93 derecede pişirme olarak bilinir. Hafif ateşte kaynatma olarak da tanımlanabilir.
Blanching, temel olarak kaynar çiğ olan malzemelerin suda pişirilmesine verilen isimdir. Fransızca bir kelime olan blanche, dilimizde daha çok “blanche etmek” şeklinde kullanılır. Blanching için tam ve temel bir pişirme yönteminden ziyade bir ön pişirme yöntemidir diyebiliriz.
Fransızca bir terim olan sous vide tekniği, özellikle moleküler gastronomide kullanılan bir pişirme metodudur. Temel olarak vakumda pişirme anlamına gelir. Diğer bir deyişle; yiyeceklerin, havası tamamen alınmış naylon poşetler içerisinde pişirilmesine verilen isimdir diyebiliriz.
Stewing işlemi de braising ile benzerlik gösterir. Ancak bu yöntemde daha çok su kullanılır. Sulu tencere yemekleri bu yöntemle pişer. Güveç, tamamen sıvıya daldırılmış ve yavaşça kaynatılan küçük, tek tip et parçaları kullanan bir kombinasyon pişirme yöntemidir.
Breze, Braise veya Türkçe anlamıyla yahni usulü pişirme tekniği olarak ifade edilmektedir. Braise Pişirme yönteminde az yağlı bir tavada etlerin mühürlenerek pişirilmesi tekniği olarak tanımlanmaktadır. Burada pişirme yağı az ancak soslar veya baharatlarla zenginleştirilerek etin pişirilmesi sağlanmaktadır.
En sağlıklı pişirme yöntemi olarak haşlama, buğulama, güveçte pişirme ve fırınlama yöntemleri kullanılmalıdır. Bu yöntemler ile pişirme yapıldığında gıdaların besin öğesi kaybı da az olmaktadır. Sindirim daha kolay hale gelip pişirme ile meydana gelebilecek sağlık açısından riskler ortadan kalkmaktadır.
Baking, fırında pişirme yöntemidir. Bu pişirme yöntemi genellikle un ve unlu mamullerin pişirilmesinde kullanılır. Fırın ısısı fırın modeline ya da markasına göre değişse de genellikle ev tipi fırınlar 220 dereceye kadar ısınma özelliğine sahiptir. Fırında farklı modlar ve farklı pişirme teknikleri vardır.
17. STEAMING: Buharda pişirme.
Yavaş pişiricilerin çalışma mantığı yemek pişirmeyi seven birçok kişi tarafından merak ediliyor. Mekanizma oldukça basit… İç kabın çevresinde bulunan su belirli bir sıcaklığa kadar ısıtılıyor. Ve yemek pişene kadar bu sıcaklıkta kalıyor. Bu şekilde yemek uzun sürede ve sağlıklı bir şekilde pişiyor.
Braise Fransızcadan gelen bir kelimedir. Ancak İngilizce ve Türkçede de kullanımı benzerdir. Türkçede “breze etmek” olarak kullanılan bu terimin diğer adı sosta pişirme diyebiliriz. Özellikle büyük parça etler için bu yöntem sıklıkla kullanılır.
Anglez (Anglaise) usulü pişirme: Suda kaynatarak pişirme.
Bir tencerede büyük boyutlarda doğranmış etlerin, düşük ısıda pişirildikten sonra sos veya stok, fond ilave edilerek yavaş bir şekilde pişirilmesi işlemine ''Braising'' denir. Braising tekniği ile pişirilen yemekler genellikle yahni gibi Türk mutfağındaki birçok yemeği pişirmek için kullanılan bir tekniktir.
Pişirme tekniği olarak bilinen konfit kelimesi muhafaza etmek anlamını taşır. Yemeğin kendi yağıyla ve içinde muhafaza edilmesi ise konfittir. Konfi tekniğinde bir yemek bekletilerek, kısık ateşte uzun süreli pişirilir. Konfi tekniğinde yemeğin ısısını kendi kendine pişerken iyi ayarlamak gerekir.
À la meunière terimi, bütün bir balığın veya balık filetosunun hafifçe unlandığı ve ardından tereyağında sotelendiği bir Fransız pişirme tekniğini ifade eder.
Vakum Altında Pişirme – Vakumlayarak Pişirme - Havası Alınmış Pişirme - ( Sous Vide ) Yöntemi, gıdaların vakum poşetlere konularak, havası boşaltılmış halde, genellikle su ortamında, kontrollü şekilde düşük ısıda uzun süre pişirilmesini ifade eden Fransa kökenli bir pişirme tekniğidir.
poaching/poche: kaynar fakat fokurdamayan az bir miktar sıvı içerisinde pişirme. balık, yumurta ve meyve gibi narin gıdalarda kullanılır. bildiğiniz çılbır işte yahu.
Blanç etmek (şok haşlama yöntemi), sebzeleri ve yiyecekleri kısmen pişene kadar kısaca kaynattığınız veya buharda beklettiğiniz bir işlemdir. Brokoli, yeşil yapraklı sebzeler, çalı fasulyesi, bamya ve kuşkonmaz gibi birçok sebzeyi dondurucuya atmadan önce önemli bir adımdır.
1- Gıdaların (genellikle sebzeler) pişmeden önce çok kısa haşlaması. 2- Şok haşlama. 3- Blanşi yapmak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri