Danıştay 3. Daire 04.05.2011 gün, 2008/5243 E., 2011/1545 k., pişmanlık zammının kanunen kabul edilmeyen gider olduğuna hükmetti.
gerekmektedir. Pişmanlık Zammı Oranı Nedir? Pişmanlık zammı, ödemenin geciktiği her ay ve kesri için Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanununda belirtilen nispette uygulanacak gecikme zammı oranında hesaplanır. Gecikme zammı oranı her ay için ayrı ayrı uygulanmak üzere %2,5 olarak belirlenmiştir.
Pişmanlık zammı tutarı = Ödeme süresi geçen vergi tutarı x gecikme zammı oranı x borcun normal vade tarihi ile ödendiği tarih arasında geçen ay sayısı.
Pişmanlık Şartlarının İhlali Halinde Uzlaşma
Fakat usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezaları ile kaçakçılık suç ve cezalarından dolayı vergi ziyaına sebebiyet verilmesi durumunda kesilecek ceza tarhiyat sonrası uzlaşma kapsamında yer almamaktadır.
- Her türlü para ve vergi cezaları, gecikme faiz ve zamları ile tecil faizi gider kabul edilmiyor.
İlgili 32 soru bulundu
ÖRNEKLER. Örnek: A İşletmesi bir ay geciktirdiği 1.000.- TL vergi aslı borcunu %2 gecikme zammı ile birlikte 1.020 Tl olarak ödemektedir. Şimdi dikkat edecek olursak, vergi gecikme zammını 689 hesapta kaydettik. Bir işletmenin tahakkuk eden vergisini prensip olarak zamanında ödeyeceğini varsayarız.
Telefon, elektrik, su, doğalgaz iletim ve dağıtım kuruluşlarına gecikme bedeline bağlı olarak ödenen katma değer vergisinin indirim konusu yapılması mümkün bulunmaktadır.
Ödeme haber verme tarihinden başlayarak on beş gün içinde yapılmalıdır. Aksi durumda, yani bu bedeller hiç ödenmezse veya eksik ödenirse pişmanlık ve ıslah talebi geçersiz sayılacak ve vergi ziyaı cezası kesilecektir.
» Vergi aslı ve pişmanlık zammının haber verme tarihinden itibaren 15 gün içinde ödenmesi gerekir, » Ödemenin 15 gün içinde yapılmaması halinde pişmanlık talepli beyannameler kanuni süresinden sonra verilen beyanname olarak addedilerek işlem tesis edilir.
Türk vergi hukukunda 1950 yılından buyana var olan ve mükelleflere tanınan özel haklardan bir olan pişmanlık ve ıslah uygulaması, hem Vergi İdaresine hem de mükelleflere süresinde beyan edilmeyen vergilerin beyanı ve ödemesi konusunda kolaylık sağlayan bir sistemdir.
Pişmanlık zammı, ödemenin geciktiği her ay ve kesri için, gecikme zammı oranında hesaplanıyor. Gecikme zammı ve dolayısıyla pişmanlık zammı oranı halen aylık %1,6. Yukarıda da belirttiğim gibi pişmanlıkta vergi ziyaı cezası kesilmiyor. Ancak pişmanlıkla beyan, usulsüzlük cezalarının kesilmesine engel değil.
Söz konusu kavramları birbirinden ayıran en önemli unsur verginin kesinleşme tarihidir. Noksan veya hiç tahakkuk edilmemiş alacaklar için gecikme faizi hesaplanır. Yani geç tahakkuk söz konusudur. Gecikme zammı ise tahakkuk edilmiş alacağın ödeme müddeti içerisinde ödenmemesi sebebiyle hesaplanır.
Gecikme Zammı : Amme alacağının ödeme müttedi içinde ödenmeyen kısmına her ay için % oranı, ay kesrine ise günlük uygulanan zamdır. Gecikme zammında günlük oran Aylık Oran / 30 şeklinde bulunur. Burada virgülden sonra 6 hane dikkate alınır.
Gecikme faizi uzlaşmaya konu edilmez; uzlaşılan vergi aslı üzerinden, daha sonradan vergi dairesi tarafından hesaplanır. Uzlaşmanın vaki olması halinde düzenlenen uzlaşma tutanağı, vergi ve cezaları normal ödeme zamanlarından önce mükellefe tebliğ olunmuşsa, vergi ve cezalar normal vade tarihlerinde ödenir.
Mahsup işlemi yıllık beyannamenin verildiği tarih esas alınarak yerine getirilir. Mahsubu yapılacak vergi borçları için vade tarihinden, yıllık beyannamenin verildiği tarihe kadar gecikme zammı uygulanır. Dolayısıyla bu tarihten sonra söz konusu vergi borçları için gecikme zammı uygulanmaz.
Örneğin Yargıtay 13. Hukuk Daire- si'nin 2004 yılında vermiş olduğu bir karara göre, “Niteliği itibariyle gecikme zammı, direnim faizi sayılır.
verilmesinin gerekçelerini gösteren bir ihtirazi kayıt dilekçesinin de beyannameyle birlikte vergi dairesine verilmesi gerekir.
VUK'da yer alan pişmanlık ve ıslah da özel hükümlerde ve sadece kaçakçılık suçları ile vergi ziyaı kabahati için düzenlenmiştir.
VUK'un 371. Maddesinde emlak vergisi pişmanlık hükmünden yararlanılamayacağı açıkça ifade edilmiştir.
Kanuni süresinden sonra verilen matrah artırıcı etkisi olmayan düzeltme beyannamesi önceki beyannamede beyan edilen bilgileri de kapsayacak şekilde düzenlenir. Beyannamede ödeme çıkmaz ise pişmanlık talep edilemez, ''Özel Onay'' ile birlikte KSS ve DZT seçenekleri beraber seçilerek beyanname verilir.
Pişmanlık ve islâh istemi kabul edildiği zaman vergiyle birlikte gecikme zammı hesaplanacak 6183/51'e göre ve 15 gün içinde ödenecektir.
Yukarıdaki kanun hükmünden de açıkça anlaşılacağı üzere, ödenen her türlü gecikme cezası değil sadece 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümlerine göre ödenen cezalar ve gecikme zamları kanunen kabul edilmeyen gider niteliği taşımaktadır.
İstisnaların çoğu da kısmi istisna niteliğinde. Vergiden istisna edilen teslimler nedeniyle yüklenilen KDV'nin indirimi, istisna bazı uygulamalar dışında mümkün değil. Bu çerçevede indirilemeyen KDV tutarının gider olarak dikkate alınması gerekiyor.
Yukarıda da belirtildiği üzere, tasfiye dönemi sonunda oluşan devreden KDV mükellefçe indirime konu edilemeyecek niteliktedir. Dolayısıyla 58 inci maddenin mefhumu muhalifinden hareketle gider yazılması mümkündür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri