Ek olarak, küf pişmiş kıymayı bozabilir, bu nedenle bulanık mavi, gri veya yeşil lekeler fark edilirse hemen atılmalıdır. Çiğ kıyma dana etinin dışı parlak kırmızı, içi kahverengimsi olmalıdır. Yüzeyi tamamen kahverengiye veya griye dönmüşse veya küflenmişse, kötüleşmiştir ve atılmalıdır.
Kıyma ve sakatatı buzdolabında 1-2 gün, dondurucuda 3-4 ay saklayabilirsiniz. Pişmiş et ve et yemeklerini buzdolabında 3-4 gün, dondurucuda 2-3 ay saklayabilirsiniz.
Pişmiş kıyma buzdolabında üç ila dört gün iyidir, çünkü buzdolabı bakterilerin hızla büyümesini engellerken, tamamen engellemez. Bu nedenle dondurucu yine, uzun süreli saklama için en iyi seçenektir.
Kıymayı kokla ve burnuna ekşi bir koku gelip gelmediğine bak. Taze etin hafif bir kokusu olur, fakat bozulmaya başlayan et çürük veya ekşi kokar. Bu koku, etin içerisindeki bazı bakterilerin çıkardığı gazlardan oluşur. Eğer kuvvetli bir koku varsa sakın kıymayı tüketme.
Oda sıcaklığında bekletilen kıyma iki saat içerisinde zararlı bakteriler üretmeye başlar. Kıymayı asla oda sıcaklığında 2 saatten uzun veya sıcaklık 32 °C 'nin üzerindeyse 1 saatten uzun dışarıda bırakma.
İlgili 22 soru bulundu
Pişen et soframızda, oda sıcaklığında mümkün olduğunca kısa süre tutulmalı (en fazla 2 saat), tüketilemeyecek kısımlar buzdolabına alınmalıdır. Buzdolabında saklanan pişmiş ürün tüketileceği miktarlarda ısıtılarak, kalan kısım ise 3-4 gün içinde tüketilmelidir. Et suyu içeren yemekler ise 1-2 gün içinde tüketilmelidir.
Taze kıyma parlak ve kırmızı rengindedir. Kıyma bozulmaya başladığında kararmaya ve grileşmeye başlar. Bu yüzden rengi solan kıymanın tüketilmemesi önerilir. Özellikle kıymanın üzerinde siyah veya yeşil noktalar varsa kıymayı kesinlikle tüketmemelisiniz.
Kokladığınızda burnunuza kötü bir koku geliyorsa kıymayı kullanmadan mutlaka çöpe atın. Kıymanız elde yapışkan bir his bırakıyorsa da bozulmaya başlamış anlamına gelir. Taze kıymanın rengi daha kırmızı ve parlak olur, dokunduğunuzda elinize yapışmaz.
Kıymanın bozulup bozulmadığına dair ilk ve en belirgin bilgiyi rengine bakarak anlayabilirsiniz. Uzun süre bekleyen kıyma, parlak kırmızı rengini kaybeder ve grileşmeye başlar. Eğer kıymanızın rengi neredeyse tamamen gri/soluk ise artık kullanmamanız daha iyi olabilir.
Turşu gibi fermente gıdalardaki acı tat, renkte kararmalar ve kötü koku, çiğ sütteki ahır kokusu, balık, sabun, acı, ekşi, yanık ve malt tatları, mavi-sarı, kırmızı renk oluşumu, sünme ve köpürme bozulma olduğunu gösterir.
Et, oda sıcaklığında en fazla 3-4 saat tutulmalıdır. Daha fazla bekleyen ette şişme ve morarma meydana gelerek kısa sürede bozulabilir. Etten yapılan kıyma ise oda sıcaklığında en fazla 3-4 saat içinde bozulur. Bunları önlemek için etin güzelce doğranarak buzdolabı ve buzluğa atılması gerekir.
Pişmiş kıyma buzdolabında bozulmadan 7 güne kadar saklanabilir. Aynı zamanda derin dondurucuda 8 aya kadar saklanabilir.
Et, oda sıcaklığında en fazla 3-4 saat tutulmalıdır. Daha fazla bekleyen ette şişme ve morarma meydana gelerek kısa sürede bozulabilir. Etten yapılan kıyma ise oda sıcaklığında en fazla 3-4 saat içinde bozulur. Bunları önlemek için etin güzelce doğranarak buzdolabı ve buzluğa atılması gerekir.
Haşladığınız etin suyunu süzüp uygun kaplara koyup dondurucuya kaldırın. ➽Pişmiş kıymayı derin dondurucuda 1-2 ay, etleri 2-3 ay saklayabilirsiniz.
Pişmiş kıyma buzdolabında üç ila dört gün iyidir, çünkü buzdolabı bakterilerin hızla büyümesini engellerken, tamamen engellemez.
Taze et kokusu zar zor algılansa da bozulmuş etin keskin, çürük bir kokusu vardır. Koku, tadı da etkileyebilen Lactobacillus spp. ve Pseudomonas spp. gibi bozulma bakterilerinin çoğalması nedeniyle değişir. Etin kokusu değişmese bile renk veya dokuda bozulma belirtileri görüyorsanız, eti yine de atmalısınız.
Öncelikle pişirme esnasında etin içine defne yaprağı veya kereviz yaprağı koymak kokuyu giderebilir. Yemeğe göre içerisine havuç, soğan, sarımsak gibi sebzeler eklemek de kokuyu hafifletecektir. Bazı baharatlar koyun etinin kokusunu hafifletir.
KIYMA NEDEN KAHVERENGİ OLUR? Tazeliğini kaybeden kıyma, doğru muhafaza edilmemiş, havayla devamlı temas etmiş olan kıymalar kararmaya ve bozulmaya başlar. Bunun nedeni etin üzerinde bakteri oluşmasıdır. Kıyma buzdolabında en çok 1 gün, dondurucuda ise 3 ay saklanır.
Soluk kahverengi veya gri renkte olan kıyma bozulduğunu göstermektedir. Bozuk bir kıyma keskin, çürük ve ekşimsi bir kokuya sahiptir. Böyle bir kıyma tüketilmemelidir. Son tüketim tarihi her gıda için ne kadar önemliyse kıymada da bu durum böyledir.
Çiğ ve az pişmiş etler zararlı bakteri içerebilir. Çiğ yada az pişmiş sığır etlerinin yenmemesi tavsiye edilir. Tüm bakterilerin yok edildiğinden emin olmak için; köfteler, güveçler ve hamburgerler 100 °C ye kadar pişirilmelidir.
Normalde taze etin kendine ait bir kokusu oluyor. Fakat et ya da kıyma bozulmaya başladıysa ekşimsi bir koku oluşuyor. Dolayısıyla farklı bir koku alıyorsanız etin bozulmuş olma ihtimalinin çok fazla olduğunu söyleyebiliriz. Bu arada et ya da kıymanın ekşi kokmasının nedeni bakteriler.
Kıyma, pişirmeden önce yıkanmaması gereken bir besindir. Kıymayı yıkamak, bakterilerin çoğalmasına yol açabilir. Bu yüzden uzmanlar, kıymanın yıkanmadan tüketilmesini önerir.
Bayat kıyma yapışkan bir kıvam alır. Bunu test etmek için ilk olarak ellerinizi yıkayın ve ardından elinize bir miktar kıyma alıp bastırın. Parmaklarınızda yapışkan bir doku ve cıvıklık kaldıysa muhtemelen o kıyma bayattır. Taze kıymanın dokusu sağlam olur, ele yapışmaz ve sünmez.
Pişmiş kıymayı buzdolabında ya da dondurucuda sakla. Pişmiş kıyma buzdolabında bozulmadan 7 güne kadar saklanabilir. Aynı zamanda derin dondurucuda 8 aya kadar saklanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri