1- TAVUK. Tavuk, en fazla buzdolabında saklanan yiyeceklerdendir, çünkü çabuk bozulmaz ve ısıtıldığında da tadını korumaktadır. Ama tavuk aslında ya taze pişmiş ya da soğuk olarak tüketilmelidir. Tavuğu tekrar ısıtmak, protein kompozisyonunun değişmesine dolayısı ile de düzgünce sindirilememesine sebep olmaktadır.
Pişmiş tavuk (0-4 derece) buzdolabında 48 saat bekletilebilir. Bu süre içinde de tüketmenizi öneriyoruz.
Lezzetli yemeklerin ilk tercihi: Tavuk
İkinci kez ısıtılan tavuğun protein kompozisyonu değişir ve sindirim sıkıntılarına sebep olur. Soğuk yiyemem, ille de ısıtacağım diyenlerdenseniz mutlaka her bölümün eşit ısıya ulaştığına emin olun ve kesinlikle üzerinde duman tutacak kadar ısıtmayın.
Pişmiş tavuk buzdolabında 3 gün kadar bozulmadan durabilir. Bu süre 5 güne kadar çıkabilir. Ancak gıda zehirlenmesi yaşanmaması için dikkat etmekte fayda vardır. Pişmiş tavuğu buzlukta saklamak ise daha garanti olmaktadır.
Ağzı kapalı bir kabın içinde tavuk parçalarını koyun ve ağzını kapatın. Ağzını kapatacak bir kapak bulamazsanız kağıt havlu ile de kapatabilirsiniz. Tavuğu mikro dalgaya koyun ve 2-3 dakika kadar ısıtın. Tavuk ısındıktan sonra mikrodalgadan çıkarın bir kaç dakika beklettikten sonra servis edin.
İlgili 27 soru bulundu
1- TAVUK. Tavuk, en fazla buzdolabında saklanan yiyeceklerdendir, çünkü çabuk bozulmaz ve ısıtıldığında da tadını korumaktadır. Ama tavuk aslında ya taze pişmiş ya da soğuk olarak tüketilmelidir. Tavuğu tekrar ısıtmak, protein kompozisyonunun değişmesine dolayısı ile de düzgünce sindirilememesine sebep olmaktadır.
Tavuk zehirlenmesi, bazı bakteriler ve mikroorganizmalar sebebiyle bozulan tavuk etinin tüketilmesi ile gerçekleşir. Mide ağrısı, ishal ve kusma tavuk zehirlenmesinin en sık görülen belirtileridir.
a) Buzdolabında saklama:
Pişmiş et yemekleri diğer pişmiş yemekler gibi buzdolabının üst veya orta raflarında saklanmalıdır. Etlerin buzdolabında güvenli saklama süreleri; büyük parçalı pişmiş tavuk yemekleri için 3 gündür.
Ön yarım gövdenin üzerindeki kanatların kesilmesi ile elde edilen, göğüs kafesi, göğüs kemiği, kürek kemiği, sırt omurları ve boynun son omuru ile bunları örten dokunun tamamıdır.
Çok fazla tavuk yemek, daha yüksek kolesterol seviyelerine neden olabilir. Bunun sonucunda kardiyovasküler hastalıklar gelişebilir. Tavuğun yanı sıra proteine sahip diğer besinlerle birlikte tüketilmesi, bu oranı artıracak ve kalp sağlığı sorunlarıyla karşılaşma ihtimalinizi de artıracaktır.
Pişmiş tavuk (0-4) derecede 2 güne kadar saklanabilir. Önerilen sürecin dışına çıkmamaya çalışın, bu sağlığınız için en doğru olanıdır. Eğer tavuğu birkaç farklı malzemeyle karıştırıp pişirdiyseniz, saklama sürecinde bunun için ayrıştırmanız gerekir.
Oda koşullarında ya da mikrodalgada çözündürmek tavuğun biyolojik yapısını bozabilir. Ayrıca oda sıcaklığında çözündürmede mikroorganizma üremesi başlayıp gıda zehirlenmesine yol açabilir. Temel olarak en önemli tavuk zehirlenmelerinin sebebi; pişirildiği gün tüketilmeyen tavuklardır.
Gıda Mühendisi Fuat Tekneci kalan dönerin ertesi dün satılmasının çok riskli olduğunu belirterek, "Tavuk etinden yapılan dönerin ertesi güne kalması ve değerlendirilmesi, kırmızı ete oranla daha riskli. Aynı gün içerisinde tüketilmesini öneriyoruz.
Eğer pişirilen tavuğun rengi beyazdan griye doğru değişmeye başladıysa onu yemek güvenli değildir. Küf çürümüş, kokuşmuş, bozulmuş tavuğun en bariz göstergelerinden biridir. Eğer tavuğun üzerinde siyah veya beyaz tüycükler ya da herhangi bir canlı organizma gelişimi beliriyorsa o tavuk acilen atılmalıdır.
Vücut geliştirme ile ilgilenenlerin favorisi, proteinoranı en yüksek ve yağ oranı en düşük olan tavuk göğsüdür. Çoğu sporcu, tavuk göğsünün yüksek protein oranı ile hem kas gelişimlerini destekleyebilir, hem de kontrollü bir şekilde yağ alımı sağlayabilirler.
Gözleri çok hassas olduğu için, insanlar tarafından algılanamayan küçük ışık dalgalanmalarını bile görebilirler. Tavuklar tetrakromatiktir. Kırmızı, mavi ve yeşil ışığın yanı sıra ultraviyole ışığı görmelerine izin veren 4 tür konileri vardır. Bu nedenle bizden çok daha fazla renk ve ton görüyorlar.
*Tavuk proteini son derece kalitelidir. Yani hem sindirimi yüksek hem içerisindeki elzem amino asitlerin dağılımı açısından bakımından faydalıdır. *Yani günde 100 gram tavuk eti tüketilmesi günlük protein ihtiyacının yüzde 67-83´lük bölümünü karşılamış olmaktadır.
Taze çiğ tavuk pembe, etimsi bir renge sahip olur. Bozuldukça rengi solar. Eğer tavuğun rengi matlaşmaya başladıysa bozulmadan bir an önce pişirmelisiniz. Eğer tavuk etinin rengi gri renge büründüyse artık et bozulmuş demektir, kullanmamalısınız.
Termometre tavuğun eti yoğun ve dolgun yerine sokularak iç sıcaklık ölçülebilir. İç sıcaklığın 75-80°C olması gerekmektedir. - Mutfak termometresi yoksa tavuğa çatal batırılarak pişip pişmediği anlaşılabilir. Çatal batırıldığında çıkan su berraksa tavuk pişmiş demektir.
Küf çürümüş, kokuşmuş, bozulmuş tavuğun en bariz göstergelerinden biridir. Eğer tavuğun üzerinde siyah veya beyaz tüycükler ya da herhangi bir canlı organizma gelişimi beliriyorsa o tavuk acilen atılmalıdır. Kokusu birazcık garip olan bir tavuk bile seni rahatsız edebilir. Yutmadan önce tavuğun tadını iyice al.
Tavuk zehirlenmesi, tavuk tüketiminden 1-24 saat sonra görülebilir. Ancak yaygın olarak ilk 2-3 saat içinde belirtiler görülmeye başlar.
Çiğ tavukta belirli sayıda bakteri bulunur ve bu bakteriler tavuk piştikten sonra zararsız hale gelir. Salmonella bakterisi kümes hayvanları ve yumurtadan geçen bir bakteridir. Hayvanın dışkısıyla temas eden her ürün risklidir. Ayrıca çiğ et de salmonella bulaştırma riski taşır.
Bazı zehirlenmelerde belirtiler 30 dakika ile 1 saat içinde görülürken, gıda zehirlenmelerinin çoğunda belirtiler 6-12 saat içinde meydana gelir. Diğer türlerde ise belirtilerin görünmesi için birkaç gün ile bir haftaya kadar süre geçmesi gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri