Fırınlar birbirlerinden farklı olduğu için önceden ısınmaları farklı sürelerde olur. Bu nedenle tavuğu tekrar ısıtmak için fırına yerleştirmeden önce fırının doğru sıcaklığa ulaştığından emin ol. Tavuğu 75 °C'ye ulaşacak şekilde tekrar ısıt. Fırın önceden ısıtıldıktan sonra tavuğu fırına yerleştir.
1- TAVUK. Tavuk, en fazla buzdolabında saklanan yiyeceklerdendir, çünkü çabuk bozulmaz ve ısıtıldığında da tadını korumaktadır. Ama tavuk aslında ya taze pişmiş ya da soğuk olarak tüketilmelidir. Tavuğu tekrar ısıtmak, protein kompozisyonunun değişmesine dolayısı ile de düzgünce sindirilememesine sebep olmaktadır.
Ağzı kapalı bir kabın içinde tavuk parçalarını koyun ve ağzını kapatın. Ağzını kapatacak bir kapak bulamazsanız kağıt havlu ile de kapatabilirsiniz. Tavuğu mikro dalgaya koyun ve 2-3 dakika kadar ısıtın. Tavuk ısındıktan sonra mikrodalgadan çıkarın bir kaç dakika beklettikten sonra servis edin.
Tavuğu fırına koyun. Tavuğu tavuk parçalarıyla birlikte fırının orta rafına yerleştirin. 10 dakika için bir zamanlayıcı ayarlayın. Kızarmış tavuğunuza nem katmak için bir fırın kabına biraz sebze suyu veya tavuk suyu ekleyin ve bir kapakla kapatın.
Pişmiş tavuk buzdolabında 3 gün kadar bozulmadan durabilir. Bu süre 5 güne kadar çıkabilir. Ancak gıda zehirlenmesi yaşanmaması için dikkat etmekte fayda vardır. Pişmiş tavuğu buzlukta saklamak ise daha garanti olmaktadır.
İlgili 19 soru bulundu
Pişmiş tavuk (0-4) derecede 2 güne kadar saklanabilir. Önerilen sürecin dışına çıkmamaya çalışın, bu sağlığınız için en doğru olanıdır. Eğer tavuğu birkaç farklı malzemeyle karıştırıp pişirdiyseniz, saklama sürecinde bunun için ayrıştırmanız gerekir.
a) Buzdolabında saklama:
Pişmiş et yemekleri diğer pişmiş yemekler gibi buzdolabının üst veya orta raflarında saklanmalıdır. Etlerin buzdolabında güvenli saklama süreleri; büyük parçalı pişmiş tavuk yemekleri için 3 gündür.
Tavuğu küçük parçalar hâlinde kes. Tavuk, özellikle göğüs eti, çok uzun süre ısıtıldığı zaman kurumaya eğilimlidir. Tavuğun daha küçük parçalara kesilmesi tekrar ısıtma süresini kısaltır ve böylece parçaların kurumasını önler. Tavuğu mikrodalgaya dayanıklı bir tabağa yerleştir.
Yemek hazırlarken hijyene dikkat edin. Tavuk ürünlerini 70 derece üzerinde iyice pişirin. Derin dondurucudan çıkarılan besinler çözülsün diye oda sıcaklığına bırakmayın, buzluk altındaki bölmede bekletin. Her yemeği pişirdikten sonra sadece 1 kez ısıtıp 1 kez dondurun.
Tavuğun içine birkaç adet ada çayı yaprağı ve yarım limon dilimi yerleştirebilirsiniz. Tavuk etinin daha beyaz ve yumuşak olabilmesi için süt içinde birkaç saat bekletmeniz yeterli olacaktır.
Pişmiş tavuk (0-4 derece) buzdolabında 48 saat bekletilebilir. Bu süre içinde de tüketmenizi öneriyoruz.
Kağıt havluyla kurutun ve ince bir tabaka sıvı yağ ile yağlayın yüksek ısıda ısınmış tavanın içine koyun. Yaklaşık bir dakika boyunca her iki tarafını da pişirin. Etinizi plastik bir torbaya koymak istemeyebilirsiniz. Ancak dondurucu için hazırlanan torbaların bu konuda güvenli olduğu belirtiliyor.
Protein bakımından son derece zengin olan tavuk, ısıtıldığında kötü sonuçlar doğurabilir. İkinci kez ısıtılan tavuğun protein kompozisyonu değişir ve sindirim sıkıntılarına sebep olur.
Dolaba koyduğunuz tavukları tekrar ısıtmak istediğinizde yemeğin istediğiniz gibi nemli, sulu olmadığını fark edersiniz. Direk tekrar ısıtılan bir tavuk yemeği ısınma esnasında ısının etkisiyle kuruyacaktır ve bu da yerken çok keyifli olmaz.
Pişmiş tavuk 3-4 gün saklanabilir. Ancak pişmiş tavuk etini dolapta saklamak istiyorsanız beraber piştiği diğer malzemelerle muhakkak ayırmalı, aynı kapta dolaba koymamalısınız. Eğer tavuğu tek olarak pişirmişseniz dolapta en fazla 3-4 gün saklamalısınız.
Sıcak yemekleri buzdolabına koymadan önce soğumasını beklemek. Pişen sıcak yemekleri buzdolabına koyma fikri, yiyeceklerin bozulacağı için hemen hemen hepimize yanlış gelmiştir. Ancak bu konuda sıcak yemekleri buzdolabında soğutmak bir şok etkisi yapacağı için daha sağlıklı bir yöntem olacaktır.
Sıcak suda bekletin
60 derece sıcaklıktaki bir su banyosu yaptıracağınız tavukta bakteri oluşumu olmayacaktır. Su çok sıcak olduğu için bakteri olmayacağı gibi çözülmesi de kolay olacaktır. Bu işlemi tavuk ambalajındayken yapabilirsiniz.
Özellikle sıcak havalarda daha fazla görülen tavuk zehirlenmesi ise, tavuk etinin bazı bakteri ve mikroorganizmalar sebebiyle bozulması ve bozuk etin tüketilmesiyle gerçekleşir. Yaz aylarında etin üzerindeki bakteriler daha kısa sürede çoğaldığı için, bozulduğu düşünülen hiçbir besin tüketilmemelidir.
Soğuk tavuklar tencere içerisine hemen girerse, kızartma yağının ısısını düşürür. Bu yüzden de tavuklarınız eşit bir şekilde pişmez.
Pişmiş tavuk da buzdolabında çok uzun süre tutulursa bozulma emareleri gösterir. Yine renginin grileşmesi ve hoş olmayan kokular salgılaması, pişmiş tavuğun bozulduğunu anlamanın da yollarındandır.
Pişmiş tavukta da aynı şekilde çok uzun süre tutulursa bozulma belirtileri gösterir. Bu belirtiler tavuğun renginin grileşmesi, tavuğun ekşimsi koku çıkarması bozulduğunu anlamanı yollarıdır.
Pişmiş Tavuğu İncelemek. Tavuğun kokusuna bak. Koku testi çiğ tavukta olduğu gibi pişmiş tavukta da işe yarayabilir, fakat bazen baharat ve diğer çeşniler kokuyu maskeleyebilir ve ayırt etmek zorlaşır. Eğer tavuk çürük yumurta veya sülfür gibi kokuyorsa bozulmuş demektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri