Böylece yaprak sarmaları daha uzun süre buzlukta saklanabilir. Pişmiş yaprak sarmasını buzlukta 3 ay saklayabilirsiniz.
Dolmalar için iki farklı yöntem tavsiye edeceğim. İlki yine sarmayla aynı. Az miktarda su ile kapağı kapalı biçimde kısık ateşte ısıtabilirsiniz. İkinci yöntem ise fırında ısıtma.
4. 4 gün ok ama 5. Gün riskli.
Püf Noktaları Buzluktaki sarmaları çözdürmeye gerek olmadan üzerine kaynamış su ekleyerek pişirebilirsiniz.
Asma yaprağı birçok farklı şekilde saklanabilir. Salamura yapılabilir, cam kavanozda ister tuzlu ister tuzsuz şekilde saklanabilir. Aynı zamanda asma yaprakları kısa da olsa buzdolabında uzun ömürlü olarak da buzlukta saklanabilir. Şimdi adım adım asma yaprağı saklama yöntemlerini inceleyelim.
İlgili 33 soru bulundu
Haşlanan yaprakları bir kevgirler kaynar sudan alıp yan tarafta beklettiğiniz soğuk su dolu kaba aktarın, Burada 1-2 dk. beklettikten sonra kilitli buzdolabı poşetlerine koyup bastırarak havasını çıkarın ve kilidini kapatıp buzdolabına kaldırın.
Buzdolapların da derin dondurucusu olmayan arkadaşların haşlanmış her yaprağın arasına sırayla bir tutam turşuluk tuz sermesinde ,yaprakları topluca sarmasında, rulo yapmasında sonrasında buzdolabı poşetine koyup o şekilde buzlukta saklamasında yarar var..
Bir fırın kabının içine koyduğumuz dolmaların dibine bir miktar su koyup kapakla kapatarak 180 derecede ısıtıyoruz. Eğer kapağınız yoksa kabınızı dolmalara değmeyecek şekilde alüminyum folyo ile kapatabilirsiniz.
Pişen sarmaları sıcak sıcak servis edebilirsiniz. Buzluktan çıkan sarmayı tencerede pişirme süresi ortalama 30 dakikadır. Düdüklü tencerede ise bu süre 15 dakikayı bulabilir.
Kimi yapraklar daha sert oluyor ve öylesi yapraklarla sarma sarmak isteyenler çiğ olarak sarıyor ve ona göre suyunu koyup ikisinin beraber pişmesini sağlıyor. Kimi yapraklar ise diğerlerine göre daha taze ve ince oluyor, böylesi yaprakları sarmadan önce de ilk 15 dk iç harcı için bir pişirme yapılıyor.
Yaprakları ters bir şekilde masaya serelim ve iç harcımızdan koyup kenarlardan kapatarak rulo şeklinde saralım. Sardığımız yaprakları buzdolabı poşetlerine yerleştirelim ve bir pipet ile içerisindeki havayı alarak ağzını kapatalım. Bu şekilde dondurucuya kaldırabilirsiniz. Dilediğiniz zaman çıkarıp pişirebilirsiniz.
Pişme esnasında açılmamaları için; üzerlerine düz bir servis tabağı kapatın. 1,5 su bardağı sıcak su ve 2 yemek kaşığı zeytinyağını da tencereye ekledikten sonra sarmaları, kısık ateşte yaklaşık 35 dakika pişirin. Arzuya göre; ılık ya da soğuk olarak servis edin.
Sıkıca sarmaya özen gösterin ki pişerken kırılmalar, patlamalar olmasın. Tüm yaprak sarmalara aynı işlemi uygulayarak sarın. Ardından elde ettiğiniz yaprak sarmaları buzdolabı poşetinin içerisine dikkatli bir şekilde dizerek aktarın. Buzluğa kaldırın ve donmaya bırakın.
Buzlukta saklanan sarmaları çıkardıktan sonra, buzların erimesi beklenir. Buzlar çözüldüğünde, tencereye alınan sarmaların üzerine ılık su eklenir. Suyla birlikte zeytinyağı ve limon da ekleyerek sarmanıza güzel bir tat katabilirsiniz. Kısık ateşte pişirilmeye bırakılan sarmalar, yaklaşık 30 dakika sonra tüketilebilir.
BUZLUK İÇİN LAHANA SARMASININ TARİFİ
*Sarmalık şekilde bıçakla doğranır. İç harç konulur ve yapraklar tek tek sarılır. *Buzluk poşetine muntazam bir şekilde tek tek sarmalar yerleştirilir. Buzluğa kaldırılır.
Hazırladığınız iç harcı dilerseniz kilitli buzdolabı poşetlerine yaya yaya aktarabilirsiniz. Bu şekilde buzluğa atıp dilediğiniz zaman, öncesinde oda sıcaklığında bir miktar çözdürdükten sonra kullanabilirsiniz. Dilerseniz iç harcı dolmalarınıza doldurarak da saklayabilirsiniz.
Yaprak sarması pişirildikten sonra hemen buzdolabına konulmamalıdır. Bir müddet soğuması beklenmeli daha sonra yerleştirilmelidir. Soğuma işlemi bittikten sonra ağzı kapalı bir tencerede ya da hava almayan saklama kaplarında 4-5 gün kadar saklanabilmektedir.
Zeytinyağlı Yaprak Sarma (1 kg, yaklaşık 35 adet orta boy)
Buzlukta dondurulur. Pişirmek istediğiniz zaman bir kaç saat önceden çıkarıp hafif yumuşayınca tencereye dizilerek üzerine kesilmiş limon, tuz ve zeytinyağı ile sıcak su eklenerek kısık ateşte pişirilir.
Öncelikle, tencerenin dibine kullanmadığınız damarlı yaprakları serin. Bu kısımda, domates kabuğu yada halka soğan dilimleri eklemeniz lezzeti katlayacak. Sarmalarınızın daha parlak görünmesini istiyorsanız, üstüne biraz zeytinyağı gezdirebilirsiniz. Limon dilimlerini eklemek de olmazsa olmazlar arasındadır.
Zeytinyağlı sarmalar için tencereye sarmalar üzerine zeytinyağı, sıcak su ve limon koyulur. Etli sarmalarda ise tereyağı ve et suyu konulur. Sarma kaynamaya başladıktan sonra kısık ateşe alınmalı ve yapraklar pişinceye kadar kısık ateşte pişmelidir. Sarmalar piştikten sonra kapağı açmadan dinlendirilmelidir.
Yaprak sarma pişirirken içinin çiğ kalmaması için kaynama aşamasına gelene kadar orta ateşte, kaynadıktan sonra ise kısık ateşte yaklaşık 40-50 dakika pişirmelisiniz.
Dondurulmuş besinler sadece bir kerede çözdürülüp kullanılmalıdır. Çözdürülmüş olan bir besin kesinlikle tekrar dondurulmamalıdır.
Asma yapraklarını arzuya göre kuru saklayabileceğiniz gibi taze ya da salamura edilmiş haliyle de saklayabilmeniz mümkündür. Uzun süre bozulmadan saklanması için önerilen en iyi yöntem buzlukta yani derin dondurucuda saklamaktır. Asma yaprakları uygun bir şekilde saklandığında tazeliğini 1 seneye kadar koruyabilir.
Asma yaprağını buzdolabında saklamaktan daha uzun soluklu bir yöntem tercih etmek isterseniz asma yaprağın ı buzlukta saklama yöntemini tercih edebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri