Pişmiş etli yemekler buzdolabında 3-4 gün, dondurucuda 2-3 ay saklanabilir.Zeytinyağlı sebzeler buzdolabında 4-7 gün, dondurucu da ise 3-4 ay korunabilirler.
Taze sebzeler, yani işlenmemiş ve paketlenmemiş sebzeler buzdolabında saklandığında besin değerlerini hızla kaybederler, bu nedenle ideal olanı onları 2 veya 3 günden fazla buzdolabında saklamamaktır. Püreler, yemekler veya çorbalar genel olarak 3 ila 4 gün saklanabilir.
Çorbanın ısısı oda sıcaklığına geldikten hemen sonra buzdolabına kaldırıyorum. Uzmanlar pişmiş yemeklerin oda sıcaklığında en fazla 2 saat, hatta yaz mevsiminde en fazla 1 saat bekletilebileceğini belirtiyorlar.
Bu nedenle yemek piştikten 2 saat sonda buzdolabına kaldırılmalı. Sıcak havalarda bu süre daha uzun sürebilir. Soğuk havalarda yemek tezgahta birkaç saat kaldığında bozulmaz ancak sıcak havalarda pişirdiğiniz yemeğin bozulmaması için saatlerce bekletmemeniz çok önemli.
Saklama kabının hava almadığından emin olmalısınız. Buzluğa, hatta unutkan bir yapınız varsa buzdolabına koyarken dahi yemeklerinizin üzerine günün tarihini not etmeyi unutmamalısınız. Pişirip buzdolabında sakladığınız yemekleri maksimum 2 gün içinde, tazeliğini yitirmeden tüketmeye özen göstermelisiniz.
İlgili 32 soru bulundu
Etli yemekler, sebzeli et yemekleri de dahil 1-2 günden fazla saklanmamalı. Burada etten kasıt her türlü et, hatta krema ve yumurta dahil tüm hayvansal ürünler. Etsiz yemekler, çorbalar, zeytinyağlılar ise en fazla 3-4 gün saklanmalı.
Çorbayı ısıtmadan önce içerisine bir miktar su ekleyin. Ardından kısık ateşte ısıtabilirsiniz. Sulu yemekler, ağzı kapalı kaplarda buzdolabında 4 güne kadar muhafaza edilebilir.
Sıcak yemekleri buzdolabına koymadan önce soğumasını beklemek. Pişen sıcak yemekleri buzdolabına koyma fikri, yiyeceklerin bozulacağı için hemen hemen hepimize yanlış gelmiştir. Ancak bu konuda sıcak yemekleri buzdolabında soğutmak bir şok etkisi yapacağı için daha sağlıklı bir yöntem olacaktır.
Buzdolabından çıkan yemekleri tekrar ısıttığımızda yeni pişmiş yemeğe kıyasla farklı tadının nedeni de bu mikroorganizmalardır. Buzdolabında çapraz bulaşa neden olabilirler. Soğuma aşamasında birçok mikrobu üzerine çeken yemekleri buzdolabına kaldırdığımızda bu mikroplar buzdolabındaki diğer yiyeceklere bulaşabilir.
Tekrardan kullanılması bakterilerin yemeğin içine çok daha hızlı girmesine neden olur. Yemeklerin en fazla 1 kere ısıtılması gerekir. İkinci kere ısıtılacak yemekte bakteri oranı üretim oranı artacaktır.
Pişen et soframızda, oda sıcaklığında mümkün olduğunca kısa süre tutulmalı (en fazla 2 saat), tüketilemeyecek kısımlar buzdolabına alınmalıdır. Buzdolabında saklanan pişmiş ürün tüketileceği miktarlarda ısıtılarak, kalan kısım ise 3-4 gün içinde tüketilmelidir. Et suyu içeren yemekler ise 1-2 gün içinde tüketilmelidir.
Artan yemek sulu patates yemeği ise patatesleri suyundan alarak, kızartma ise doğrudan robotta çektirip püre haline getirebilirsiniz. Bu püreyle patatesli gözleme, börek, vb. şeyler yapabilirsiniz. Püre yapmaya üşeniyorsanız patatesleri dilim şeklinde kullanarak omlet de yapabilirsiniz.
Kıymayı oda sıcaklığında olabildiğince bekletmemeli, 2 saati asla aşmamalısınız. Kıymayı yakın bir zamanda kullanmayı düşünüyorsanız aldığınız andan itibaren buzdolabına kaldırabilirsiniz ancak buzdolabında en fazla 2 gün bekletebileceğinizi unutmamalısınız.
Pişmiş etli yemekler buzdolabında 3-4 gün, dondurucuda 2-3 ay saklanabilir.Zeytinyağlı sebzeler buzdolabında 4-7 gün, dondurucu da ise 3-4 ay korunabilirler.
Bakteri üreme hızı ortamın sıcaklıgı yemeğin üzerindeki hava kütlesi yemeğin cinsi içindeki yağ ve tuz oranı gibi etmenlere bağlı olarak değişsede hemen hemen birbirlerine yakın zamanlarda bozulma olur.
Yanlış ayarlanmış buzdolabı, fazla soğuk olduğunda da yeterince soğutamadığında da aynı şekilde gıda maddelerinin bozulmasına neden olur. Buzdolabınızın soğutma derecesini kontrol altında olduğundan emin olun. Buzdolabınızın iç sıcaklığı 0-4, derin dondurucu sıcaklığı ise -18 olmalı.
Doğru şekilde saklanmış yiyeceklerin ne kadar süreyle yenebilecekleri, her kaynakta farklı yazıyor. Uluslararası bildirilerde kullanılan sağlık tavsiyeleri, “En fazla 4 gün yenebilir” diyorlar. Bazı kaynaklar ise bu sürenin, her hangi bozulma belirtisi görülmüyorsa, bir haftaya kadar uzatılabileceğini söylüyor.
Bu emirde koruyucu hekimlikle beraber temizliğe riayet de söz konusudur. Yiyecek ve içeceklerin üstünü kendimize ve başkalarına zarar verme niyeti ve kasdı olmaksızın açık bırakmak ve bu şekilde üzeri açık kalmış yiyeceklerden yemek günah değildir.
* Meyve ve sebzeleri soymadan önce akan su altında iyice yıkayın. * Pişmiş yemekleri en fazla 2 saat sonra bu dolabına koyun. Ancak yemeği sıcak olarak dolaba koymak buzdolabının ısısını düşürerek, buzdolabında bulunan diğer besinlerin bozulmasına neden olabilir.
Ertesi veya takip eden günlerde soğumuş yemeğin sadece yenilebilecek kadar olan bölümü ısıtmak gerekir. Aksi takdirde ısınmış yemekte mikroplar ürer ve yemek soğuduğunda bakteriler ölür. Siz, soğumuş yemeği ısıtıp tekrar soğutarak yeni bakteri üretirsiniz. Üreyen bakteriler de gıda zehirlenmesine yol açar.
Buzdolabından çıkan yemeğin yeniden ısıtılmasının değil, kaynatılması gerektiğine dikkat çeken Doğan, “Bir çorbayı tekrar ısıtmak doğru değil, kaynatmak gerekiyor.
Sulu yemekleri ağzı kapalı kaplarda buzdolabında 4 güne kadar saklanabilir. Cam veya plastik saklama kapları sulu yemekler için daha uygun olacaktır. Katı yemekleri saklamak için ise buzdolabı poşetlerinin içine yerleştirerek porsiyonlara ayırabilir ve buzlukta saklayabilirsiniz.
Pişmiş kıyma ise buzdolabında 4 güne kadar saklanabilir. En kısa sürede tüketilmesi ise daha sağlıklıdır. Dondurucuda ise çiğ kıyma üç ay ile dört ay arasında kalabilir.
Diğer çorbalar ile karşılaştırıldığında kremalı mantar çorbası, asla birkaç gün bekletilmemelidir. En az 2 gün dolapta muhafaza edilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri