Motor içerisine giren aşındırıcı parçalar ve pislikler piston segman kanalının ve segmanın aşınmasına neden olur. Piston segman kanalı ve segman arasında artan aşırı boşluk sonucu segman aşırı yüklenmelerde kırılır. Arıza meydana gelmeden önce motor içerisindeki yağ tüketimi artacaktır.
Yanma sırasında segman çalışma yüzeyindeki gaz basıncının aşırı yükselmesi (Şek. 2) kuvvet oranını kısa süreli olarak bozar, piston segmanı çalışma yüzeyinden kalkar ve artık doğru sızdırmazlığı sağlayamaz. İşlemin sürekli tekrarlanması piston segmanında titremelere neden olur.
Soğuyamayan motor ilk olarak silindir kapak contasını yakar bununla birlikte pistonlarda erime gerçekleşebilir. Piston eriyince gömleklere zarar verir. Sonuç olarak motor revizyon gerektirir.
Bu çarpmada piston biyel kolunun aşağıda bağlı olduğu krank miline vurma yapar, krank mili de kısa sürede veya iyimser ihtimalle en fazla 40-50bin km de bozulur sonunda motor yatak sarar.
Eğer azalma varsa, o zaman müdaheleye girişilir. Segmanları çok aşınmış motor, mavi mavi dumanlar atar (yanan yağın dumanı!) gaza bastıkça, eğer mavi duman atmıyorsa segman aşınması gibi bir problemin yoktur.
İlgili 22 soru bulundu
Pistonların üstünde yer alan segman, sızdırmayı önleyen parçadır ve gevşemesi sonucunda yağ sızdırır ve motor yağının piston üzerine çıkması ile birlikte motor yağ yakması sorunu ortaya çıkar.
Piston, kırılma gelişme süreci olmadan aniden kırılır. Sürekli etki sonucu gerçekleşen bir kırılmada (Şek. 2), kırılma yüzeyinde düz çizgiler oluşur ve bu çizgiler kırılmanın başlangıcını ve kademeli olarak ilerlemesini belli eder. Kırılma yüzeyleri çok kez parlak sürtünmüş şekildedir.
Piston segman kanalı ve segman arasında artan aşırı boşluk sonucu segman aşırı yüklenmelerde kırılır. Arıza meydana gelmeden önce motor içerisindeki yağ tüketimi artacaktır. - Hava filtresi kontrol edilmeli ve değiştirilmelidir.
Rektifiye işlemine tabi tutulan bir motorun performansı, niteliği ve en önemlisi motor gücü (beygir gücü) artırılmış olur. Bu durumda motor rektifiye işleminin herhangi bir zararı söz konusu değildir.
Motor teknolojilerindeki gelişmeler maksimum 150-200 bin kilometreye kadar gidebilen benzinli motorların ömrünü 300 bine kilometreye çıkarırken, en büyük fark dizel motorlarda görüldü. Modern dizel motorlar 500 bin kilometrenin üzerine rahatlıkla çıkabiliyor.
Motorda, yatak boşluğunun fazla verilmesi motor yatak vuruntu sesi için ilk neden olacaktır. Piston kol yataklarında ve/veya ana yataklarda yağlama için bırakılan mikrometre düzeyindeki yatak boşluğu fazlaysa takırtı şeklinde sesler oluşur. Oluşan bu sesler motor yatak vurması şeklinde tabir edilir.
Direkt püskürtmeli dizel motorlarda enjektörün yakıtı püskürtmesi düzgün değilse yanma odasında ateşleme zamanı sonrasında yanmamış yakıt kalır. Yanma odası içerisindeki yanmamış yakıtın yanması egzoz zamanında da devam eder. Piston kafa bölgesi sürekli yanma sonucu yumuşar ve erimeler kopmalar meydana gelir.
Pistonun pim yönünde vurması:
Pistonun silindir deliğine yandan vurmasının nedeni, çoğu zaman biyel çubuğunda bir kaçıklık hatasından (eğilme veya özellikle torsiyon) kaynaklanır: Piston, kaldırma hareketi esnasında motorun boyuna ekseninde sallanır ve bunun sonucunda devamlı taraf değiştirerek silindire vurur.
Bükülmüş Bir Piston Kolunun Başlıca Belirtileri
Yanma yükünü kaldıramayacak kadar zayıfsa, bağlantı çubuğu üzerindeki aşırı çekme kuvvetleri onu bükebilir ve hatta kırabilir. Bu, motor için çok kötü bir şey olur. Çünkü artık emme vuruşları, egzoz vuruşları, sıkıştırma vuruşları veya güç vuruşları olmaz.
Motor yatak sarmasını anlamak için otomobilinizin yağ lambasının yanıp yanmadığını kontrol edebilirsiniz. Yağ ikaz ışığının yanması, otomobilinizde yatak sarması olduğunun en büyük belirtisidir. Aynı zamanda aracınızı dinlediğiniz zaman motordan gelen metalik sesler de motor yatak sarmasına işaret edebilir.
Motorun çok bakımsız olduğu anlamına gelir. Mazotludur bütün mazotu yere akıtır ama motorun içi yandığı için ilk anda müdahale edilip söndürülmelidir ayrıca, piston aşağı inince piston arabanın altından çıkıp yere mermi gibi çarpabilir.
Motorun Çok Yüksek Devirde Çalıştırılması
Ne yazık ki motoru gereğinden yüksek devirde çalıştırmak, yıpranmaya ve maliyeti oldukça yüksek arızalara sebep olabilir. Bu nedenle, aracınızı gereğinden yüksek devirlerde kullanmamanız ve vitesin ne zaman değiştirileceğini bilmeniz çok önemlidir.
Bu durumda iyi bir yetkili servis ile çalışırsanız ve garanti koşullarını sağlarsanız, motoru yenilenmiş bir araba satın alabilir ve eski bir model olsa bile yenilenmesi durumunda kullanılabilir.
Bu değer benzinli araçlar için belirlenmiştir. Dizel araçlar için belirlenen rektifiye süresi 600.000 kilometredir. 600.000 kilometreyi dolduran dizel araçlara rektifiye işlemi uygulanmaktadır.
Bu parça günümüzde son teknoloji kalite kontrol sistemleriyle dövme çelikten üretiliyor. Milin kırılması genellikle başka arızalardan kaynaklanıyor. Özellikle dizel motorlarda rulman aşınması, yetersiz yağlama ve deforme olmuş krank yatağı delikleri parçanın kırılmasına sebep olabiliyor.
Yanma odasında olan basınç pistonların aşağı inmesini sağlar. Segman yakıt kaçırmaması için sızdırmaz halka görevi görür. Sık kullanılan araçlarda bu halkalarda aşınma görülür ve sızdırmazlık özelliğini yitirmeye başlar. Segman zarar gördüğünde yanma odasına yağ sızmaya başlar ve basınç kaybının oluşmasına neden olur.
Motor piston arızası, içten yanmalı bir motordaki pistonun düzgün çalışmadığı bir durumdur. Piston, bir motorun hayati bir bileşenidir ve yakıtın yanmasıyla üretilen enerjinin krank miline aktarılmasından sorumludur. Bir piston arızası, güç kaybına, düşük yakıt verimliliğine ve hatta tam motor arızasına neden olabilir.
Pistonlar yanmaya doğrudan maruz kalarak motordaki hareketin devamlılığını sağlayan parçalar olmaları sebebiyle yüksek sıcaklıklara karşı oldukça dayanıklı malzemelerden üretilirler. Fakat hararetin artması ile birlikte motor pistonların bile direnç gösteremeyip erimeye başlayacağı sıcaklık seviyelerine ulaşır.
Piston aşağı indi kelimesinden de anlaşılacağı üzere bu motorlu taşıtta bulunan piston mekanizmasında bir hasar olmuştur. Pistonun aşağı inmesi olarak bilinen bu arıza insanların dilinde (piston düşmesi ) sanayi dilinde ise (kol kırma ) olarak bilinir.
Rektefiye esnasında piston ve sekman değişir.. Tabi eğer istersen krank kolunu da değiştirebilirsin çünkü aşınmış krank kolu yeni piston ve sekmanın yaptığı kompresör basıncına dayanamayabilir..
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri