Yukarıda belirttiğim şekilde bir gündüz beslenmesi düzeni olan 1 yaşındaki bir çocuk gece aç kalmaz. Çocuk uyumadan önce süt içmeye çok alışmışsa yarım saat önce sadece anne sütü ya da devam sütü verilebilir (içine bisküvi katılmamış). Yalnız biberonuyla yatmasına izin verilmemelidir.
Hatta şeker tüketimi özellikle 0-3 yaş arası bebekler için oldukça sakıncalı. Bu dönemde şeker tüketen bebeklerin bağışık sistemlerinin gelişiminde çeşitli sıkıntılar görülebiliyor. Fazla şeker tüketen bebekler, yaşıtlarına göre grip, nezle gibi hastalıklara çok daha kolay yakalanabiliyorlar.
İlgili 31 soru bulundu
Uzman önerilerine göre 2 yaşından önce bebeklere çikolata vermek sağlıkları açısından pek uygun değildir. İçerisinde bulunan madde sebebiyle gece verilen çikolata bebeklerde hiperaktiviteye neden olarak uyumalarını zorlaştırabiliyor.
TUZ BEBEĞİN KALP VE BÖBREKLERİNİ BOZABİLİR
“Bebeklerin 1 yaşından önce tuza ihtiyaçları yoktur” diyen Şengel'in verdiği bilgiye göre, tuz tüketimi bebeğin hassas olan böbrek işlevini bozabilir, kan basıncını yükseltebilir. Fazla oranda salça ve tuz içeren besinlere özellikle dikkat edilmeli.
En düşük 7,96 kg. Ortalama 10,16 kg. En yüksek ise 12,82 kg olabilir.
1. Akşam yatış ve sabah uyanma saatleri. 0-5 yaş arası tüm bebek ve çocukların, akşam uykusuna yatış saati en geç 20:00 – 21:00 arasında olması gerekirken, sabah kalkış saati ise en geç 8:00 olmalıdır. Bebeğinizin/çocuğunuzun, bu saatlerde salgılanan büyüme hormonlarına ihtiyacı büyüktür.
Bebeklere; 6 ila 12 ay arasında anne sütüne ek olarak günde yaklaşık 100-120 ml su, 1 ila 3 yaş arasında ise 1 litre su verilmesi önerilmektedir4, 5.
1 yaş sonrası yumurtayı beyazıyla birlikte vermeye başlayabilirsiniz. Omlet, karıştırılarak pişirilmiş yumurta, krep gibi tarifleri artık 1 tam yumurta ile hazırlayabilirsiniz. Yumurtanın beyazı yüksek aminoasit içerdiği için hazmı daha zor olan ve alerjik kısmıdır.
6. aydan itibaren katı gıdalara başlanabilir. Daha az alerjik olması nedeniyle sütlü pirinçli mamalar tercih edilebilir. Bu aydan sonra kahvaltı başlanabilir. Ayrıca ekmek ve çorbalar da verilebilir.
Uzmanlar bebeklerin ilk 6 ay sadece anne sütüyle beslenmesinin ve sonrasında ek gıdaya kademeli geçiş yapılmasının doğru olduğunu dile getiriyor. Bir yaşını geçmiş çocuklara balın bir zararı olmazken, bu nedenlerle doktorlar tarafından 12 aylıktan daha küçük bebeklere bal yedirilmemesi tavsiye ediliyor.
1) Her gün en az 1 su bardağı süt veya yoğurt verilmelidir. Çünkü bu besinler kemik gelişimi için önemli olan KALSİYUM'un en iyi kaynağıdır. İki kibrit kutusu peynirde bir bardak sütteki kadar kalsiyum vardır.
Bebeklerin 1 yaşından önce doğal yolla besinlerin içerdiği tuzdan aldığını, ilave tuza ihtiyaç kalmadığını dile getiren Diyetisyen Şengel, “1 yaşından itibaren bebeklere en az miktarda tuz verilmelidir.
her türlü hazır gıda, doğal olmayan meyve suları, hazır puding 1 yaşına kadar kullanılmamalıdır. Salam, sosis ve sucuk gibi işlemden geçirilmiş etler, konserveler de 1 yaşından önce verilmemelidir.
Eğer bebek gece kalkmalarını alışkanlık haline getirmediyse, bebeklerin gece uyanma sebebi beslenme ihtiyacıdır. Bebekler geceleri genelde ilk 3 ay 3 kez, 3-6 ay arası 2 kez, 6-12 ay arası 1 kez beslenmek için uyanabilir. 1 yaşından sonra ise gece beslenmesinin kesilmesi ve bebeğin kesintisiz uyuması beklenir.
Bebeklere Uyku Eğitimi Vermenin İncelikleri
Ilık banyo ya da bebeğinize kitap okumanız, masal anlatmanız gibi bir rutinin bebek tarafından da biliniyor ve kabulleniliyor olması gerekir. Bu süreç bebeğinize uykuyu çağrıştıracak ve bir süre sonrasında daha kolay uykuya dalabilecek. Bebeğinize beyaz gürültü dinletin.
Uyandıktan sonra güne anne sütü veya mama ile formül süt ile başlıyorsa kahvaltısını ilk öğün olarak planladıktan sonra ortalama 3-4 saatte bir ana ve ara öğünler ile beslenmesi planlanabilir.
12 aylık bebekler sık duyduğu kelimeleri öğrenip tekrar edebilir. Genellikle anne, baba, mama gibi kelimeleri ilk olarak söylemeye başlarlar.
Fakat pekmez, kan yapmayı destekleyici özelliği ve hastalıklara karşı vücudun direncini artırması nedeniyle hem yetişkinler hem de bebekler için çok yararlıdır. Bu yararları nedeni ile 6 aylık bebeğe pekmez verilmesinde bir sakınca yoktur.
Uzmanlar; dokuzuncu ayı geride bırakan bebeklerin aile sofrasına oturtulmasını ve doğal yöntemlerle pişirilmiş ev yemeklerinden yemesini tavsiye ediyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Hilal Mocan; bebeklerin dokuzuncu aydan sonra kaşıkla kendi kendine yemesine fırsat tanınması gerektiğini söylüyor.
Bebeklerde salça tüketimi oldukça dikkatli olunması gereken bir konudur. Bebeklerin ilk ek gıdaları kesinlikle salça içermemelidir. Bildiğiniz üzere 1 yaşına kadar bebeklere tuz ve şeker kesinlikle yasaktır. Bu nedenden dolayı bebeklere normal salçalar verilmez, çünkü içeriğinde ilave tuzlar bulunur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri