Piyaz, ayırt edici ana lezzetini küçük taneli fasulyesinden ve kuru fasulye üzerine bolca dökülen tarator sosundan almaktadır. Antalya Piyazı Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.
Antalya usulü piyaz yaklaşık yüzyıla yakın geçmişi ile il sınırlarını aşan bir üne sahip olmuştur. Antalya ilinde geliştirilen ve ünlenen piyaz yapım tekniği ile Antalya'ya uğrayan yerli ve yabancı turistin tadına bakmadan gitmediği bir yöresel ürün haline gelmiştir.
20 yıllık deneyimleriyle Antalya'nın en meşhur köfte piyazcılarından biri olan Piyazcı Ahmet, Vedat Milör tarafından da beğenilen piyazıyla öne çıkıyor. Izgara ve şiş olarak iki ayrı köftesi bulunan Piyazcı Ahmet'in piyazı ise çoğu kişi için Antalya piyazı budur işte dedirtiyor.
Tahinli piyaz Antalya gastronomisinin sembollerinden.
Antalya piyazı, tarator soslu bir fasulye yemeğidir. Başka yörelerde yapılan piyaz çeşitleri salata olarak tüketilirken, Antalya ve ilçelerinde ana yemek olarak yenilmektedir.
İlgili 34 soru bulundu
Haşlanmış fasulyelerden 1 yemek kaşığı kadarını derin bir kaseye alın. Üzerine limon suyunu, elma sirkesini, zeytinyağını, tuzu, kimyonu, suyu, tahini ekleyin ve çatalla ezerek kıvam almasını sağlayın. Kıvam alan sosu fasulyeler ile buluşturun.
İşte, merak edilenler! Piyaz kelimesi, dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden birisidir. Piyaz, Farsça dilinden Türkçe'mize geçmiştir. - Seni severim; yüze, piyaz anlama bu lafımı, apaçık söylerim her şeyi.
Mineral bakımından zengin olmasının yanında protein miktarı da et kadar fazladır. Piyaz sindirim sistemini çalıştıran en önemli yiyeceklerin başında gelir. Çözünmez lifler içerdiği için bağırsak temizliği için en ideal besindir. Ayrıca bağırsakta faydalı bakterilerin üremesini de sağlamaktadır.
Bir araştırmaya göre ülke mutfağında 291 çeşit köfte yemeği bulunmaktadır. İşte, Tekirdağ'dan İzmir'e, Trabzon'dan Sivas'a, en meşhur, en leziz köfteler.... Türkiye'de köfte denilince akla gelen ilk yer, Tekirdağ'dır. Tekirdağ köftesi hazırlanışındaki nüanslarla Tekirdağ ile bütünleşmiş bir üründür.
O, meşhur köfteler denince ilk akla gelendir. Kuzu ve dana etinin görece yağlı kısımlarından hazırlanan ve yapımından pişirilmesine, işlenmesinden bekletilmesine kadar türlü zahmetli süreçlerden geçen Tekirdağ köfte, içerdiği irmikle farklı bir lezzet yelpazesinde yer alır.
Piyaz, Türk mutfağının en özel salata mezelerinden bir tanesidir. Kuru fasulye ile yapılır. Piyaz, köfte, et ve balık yanında salata ya da garnitür olarak servis edilen çok lezzetli bir tamamlayıcıdır. Klasik piyaz tarifi kuru fasulye ile yapılır.
Maydanozlarımızı ince ince kıyalım. Uygun bir karıştırma kabına haşlanmış kuru fasulye, doğradığımız soğan, maydanoz, pul biber, sumak, limon suyu ve zeytinyağını alarak tüm malzemeleri güzelce karıştıralım. Haşladığımız yumurtaları soyalım ve dilimleyelim. Servis tabağına salatamızı boşaltalım ve üzerini dilimleyelim.
Bazıları için başlı başına bir salata, bazıları için ızgara köftenin yanından ayırmadığı arkadaşı olan piyaz; sade, şık ve lezzetli bir tarif. Damak tadına ve arzuya göre çeşitlilik gösterse de zeytin, haşlanmış yumurta, domates ve çeşitli yeşilliklerin. Biz en sade ve en klasik haliyle hazırladık.
Kabaca kuru fasulye salatası olarak adlandırabileceğimiz piyazın mevsimi yoktur; kış ve yaz sofralarında rahatlıkla yer alır.
Haşlanıp suyu süzülen fasulyeler soğuması için beklenir. Bu sırada marullar incecik doğranır. Kuru soğan ince piyazlık doğranır.
Piyaz (Farsça پیاز piyāz, "soğan"dan), Türk mutfağının başlıca yan yemeklerinden biridir. Ana malzemesi kuru fasulyedir. Kuru fasulye haşlandıktan sonra soğan, sumak ve maydanoz gibi malzemeler yemeğe eklenip karıştırılır.
Maş Fasulyeli Piyaz için sadece 2 su bardağı Maş Fasulyesinin yeterli olduğunu unutmayın. Buna karşılık, 3 su bardağı Maş Fasulyesi için pişme / haşlanma süresi genellikle 40 – 45 dakika kadardır.
Haşlanan fasulyeleri buzdolabı poşetleri içinde uzun süre dondurucuda muhafaza edebilirsiniz.
3 yemek kaşığı fasulyenin üzerine limon suyu, tahin, sirke, sıvı yağ ve sarımsak ekleyip blendırdan geçirin iyice ezilsin. Kenara ayırdığınız diğer fasulyenin içine tuz, karabiber ve pul biber ekleyip karıştırın. Servis edeceğiniz kabın içine alın. Üzerine blendırdan geçirdiğiniz karışımı yayın.
Tahinli piyazın diğer piyazlardan farkı yapımında çandır tipi küçük kuru fasulye kullanılır. Köftenin baş ekürisi olan tahinli piyaz, önünüze salata diye konulsa da başlı başına bir öğün olabilecek kadar da doyurucudur. Diğer piyazlardan farkı tahin, limon suyu ve sarımsaktan hazırlanmış bir sosun üzerine dökülmesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri