Yaban domuzları ayılar,vahşi iri kedi türleri,kurtlar,büyük yılanlar,büyük sürüngenler,timsahlar tarafından avlanırlar.Dolayısı ile domuzlar bu hayvanlardan ve bu hayvanların çıkardığı seslerden çok korkarlar.Domuz kovucu cihaz vahşi iri kedi türlerinin bir çok sesini de üreterek domuzları korkutmaktadır.
Sıcağı çok sevmezler, gündüz uyur, gece gezerler. En büyük düşmanı insandır.
Lavantanın kokusu ağır olduğu için koyun, keçi, inek yemez. Bunun yanında domuz bu kokuyu sevmediği için yaklaşmaz. Kokusundan nefret eden domuz bu nedenle sizin tarlanıza yaklaşmayacaktır.
Fener çakarlı ağ lambası ile domuzların dilediğiniz ortamdan uzaklaştırılması mümkündür. Bu ürün, toprağa kolaylıkla monte edilerek kullanılmaktadır. Aynı zamanda, balık avlarken de domuz kovucu ışıklar kullanılır.
Kimi zaman da sıkıştıkları durumlarda kaçma güdüsüyle de insanlara saldırdıkları olaylar olabiliyor. Türkiye doğasında insan ve yabani hayvan karşılaşmalarından doğan yaralanmalar tahmin edilenin tersine kurt ve ayılardan ziyade daha çok yaban domuzlarıyla oluyor.
İlgili 28 soru bulundu
Ayılar aynı domuz gibi insandan ve sesten çok korkarlar.Ayrıca görsel olarak ateş gibi bir ışıktan da oldukça korkarlar.Dolayısı ile daha çok kırmızı renkte yanan lambalardan çekinirler.Ulltrasonik kovucu cihazımızda kırmızı renjke yanan led lamba da bulunmaktadır.
Gözleri derinde olduğundan onlara da bir şey olmaz. Domuzun koku alma ve işitme duyuları çok gelişmiş olmasına karşılık gözleri pekiyi görmez. Fakat bulunduğu yere iyice uyduğundan avcıların gözlerinden kolayca kurtulur. Erkek yaban domuzlarının köpek dişleri çok gelişmiştir.
Doğal yaşamda domuzlar genel olarak buldukları tüm yiyecekleri yemektedir. Özellikle leşçil ve ayrıştırıcı beslene bu hayvanlar doğanın dengesi için oldukça önemli faktör olmaktadır. Amerika birleşik devletlerinde birçok domuz çiftliği ve domuz almaları atıkların arınması için kullanılmaktadır.
Erkekler, yavru bireylere bakmazlar ve tek başlarına hareket ederler. Doğal şartlarda domuzlar en fazla 9-10 yıl yaşarlar. Ancak avlanma gibi dış etkenlerden dolayı ortalama ömürleri 1-2 yıl olarak gerçekleşir.
Köyün yaşlıları, iri dişilerin öldürülmemesi gerektiğini söylerdi. Lider dişiyi öldürmenin sürünün hiyerarşisini bozacağı ve bunun daha çok domuzun üremesiyle sonuçlanacağı belki de biliniyordu… Yaban domuzları dünyada en yaygın görülen yaban hayvanlarından. Antarktika hariç tüm kıtalarda yaşıyorlar.
Bu yöntemi bir arkadaşının tavsiyesi üzerine denediğini ve sonuç aldıklarını belirten Bocut, "Yabani hayvanlar genellikle insanlardan kaçar, korkarlar. Hatta görmediği halde kokusunu dahi duysa kaçarlar. İnsan saçları da koku verdiği için ben bu yönteme başvurdum ve hakikaten başarılı oldum.
İşte domuz da beslenme tarzı, görünüşü, insanı tiksindiren tabiatı ve bünyesinde, etini yiyenlere geçebilen trişin vb. zararlı unsurlar taşıması nedeniyle yasaklanmıştır. Aşağıdaki âyette de domuzun çirkin hâline işaret edilmiştir. "...
Domuz kılığında hainlik yaptığı için bu hayvan asırlarca sevilmemiştir. Bu cinayetten dolayı, kadınlar her ilkbahar sonunda yas tutup domuza lanet yağdırmaktadır. Lanetlenen tek hayvan olarak bilinir. İslamiyet'e göre domuz etinin haram olmasının nedenlerinden biri insan sağlığına zarar vermesidir.
Teneke çalmaktan yorulan Avşar Köyü'nden bir çifti, "Sırtlan sesi çıkaran tahtadan yapılmış düdük benzeri bir alet' geliştirmiş. Domuzlar, bu sesi duyunca kaçıyor. Bu yöntem denenebilir. Domuzun, bu sesi duyunca kaçmasının nedeni bu tür yırtıcılardan korkması ve yavrularını koruma içgüdüleridir" dedi.
Domuzlar çok hızlı koşabilir ve çok iyi yüzebilirler. Tehdit edildikleri takdirde saldırgan savaşçılara dönüşür, düşmanlarına uzun dişleri ile saldırırlar.
Domuzlar vücut yapılarından dolayı hiçbir zaman başlarını yukarı kaldırıp gökyüzüne bakamazlar.
Domuzun kısa menzilli silahlarla avı, yaklaşma (spot and stalk) veya bekleme yöntemleri ile yapılır. Yaban domuzuna genellikle kısa ve orta mesafelerden atış yapıldığından, tabancanın isabetliliği (çoğu zaman dürbün de takıyorlar) yeterli olmaktadır.
Bir doğumda 10-12 yavru doğurabilirler. Yılda dişi başına 2-2.4 doğum olabilir.
Nasıl olsa gelip sayacak değiller ya.! Yaptığımız araştırma sonucunda bölgemizde 5275 tane domuz bulunduğu tespit edilmiştir. Genel Müdürlük yeniden yazar; Kayıtlarımızda bulunan önceki yıllar istatistiklerine göre, bölgenizde domuz popülasyonunda 2114 adetlik bir artış tespit edilmiştir.
İşitsel uyarımları iletişim amacıyla etkili bir şekilde kullanırlar. Sesin geldiği yeri kafalarını hareket ettirerek rahatlıkla belirleyebilirler. Vahşi domuzların genellikle teritoryal bir alanları vardır. Domuzlar normal şartlarda diurnal hayvanlardır.
Bilim adamları, domuzların gözlerinin, dişlerinin ve paçalarının gün ışığında yeşil olduğunu, derilerinin ise yeşile bakan bir renk olduğunu belirtiyorlar. Geceleri ise bu domuzlar parlak yeşil bir renge bürünüyor.
Domuzun izi keçi izine benzer, ancak farklıdır. Azılıların iki tırnağının arkasında mahmuz tabir edilen iki çıkıntı vardır, izleri kolaylıkla azılı izi olarak ayırt edilebilir.
Yüksek ses çıkaran bu sistemler domuzun alandan uzaklaştırılmasında (kovulmasında) belli seviyede başarı gösterebilmektedir. Ancak, yüksek ses hayvanların alışabileceği bir fiziksel dürtüdür. Özellikle aç kalan ve tüp patlamadan önce alana gelip yemeye koyulmuş canlılar için çok etkili olmadığı görülmektedir.
Gece saatlerinde Felahiye ilçesinde Kayseri'ye gelen yaklaşık 10 araçlık konvoy, yaban domuzu sürüsünün saldırısına uğradı. Otomobil içindeki vatandaşların büyük korku ve panik yaşadığı olayda yaban domuzlarında biri otomobile saldırırken vurularak öldürüldü.
Evet, gerçektir. Ancak bu sadece domuzlara özgü bir davranış değildir. Tavşanlarda, farelerde, sıçanlarda, yavru fillerde, su aygırlarında, insan olmayan primatlarda (goriller, orangutanlar ve al yanaklı maymunlar dahil), böceklerde (sinekler dahil), ve en yakın dostumuz köpeklerde bile bu davranış gözlemlenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri