Piyonun başka taşları alması Piyon düz ve ileri doğru hareket etse de karşı oyuncunun taşlarını çapraz olarak yer (oyundan çıkarır). Piyon doğrudan önünde olan bir taşı alıp yoluna devam edemez. Bu nedenle piyonların önleri başka taşlar tarafından kesilebilir.
Piyonlar her zaman düz hareket ettiklerinden dolayı, rakip oyuncunun taşlarını düz olarak yiyebilir.
Geçiş özelliği ile bir piyon başka hiçbir ağır taşı (şah, vezir, kale, fil veya at) alamaz. Rakibin savunmasını kırmak için çoklukla piyonlar kullanılır. Oyunun ilerleyen aşamalarında gerektiğinde bir piyon için ağır taşların feda edildiği olur. PİYON NASIL HAREKET EDER?
Piyon düz bir şekilde ilerlese de taş yemek için çapraz taşların olması gerekir. Eğer piyonun sağ ya da sol çaprazında taşlar varsa bunlardan birini yemesi mümkündür. Piyon eğer ilerleyerek rakibin son karesine kadar ulaşırsa onun yerine farklı bir taş koyulur. Bu taşlar fil, at, kale ya da vezir olabilir.
Satrançta piyon şahı yiyebilir.
Satranç oyunu bir zeka oyunudur bu oyunda amaç karşıdaki rakibin şahını almak ya da oyun tabiriyle yemektir. Bunu yapmak için de her unsur kullanılabilir.
İlgili 19 soru bulundu
başka bir taşın piyonun pozisyonunu koruduğu durumda piyonla şah çekilerek yapılan gayet mümkün ve yaygın olan durumdur. sadece piyon ile mat etmek'ten farklıdır. piyonu karşı tarafa geçirip istediğiniz taşa terfi ettirebilir ve şah mat sürecini kısaltabilirsiniz.
Eğer bir oyuncunun şahının bulunduğu kare tehdit altında olmadığı halde bu oyuncunun kalan tek taşı şah ise ve şahının tehdit altında olmayan bir kareye yapabileceği bir hamlesi yoksa oyun pat olur, yani berabere biter.
Geçerken almak (Fransızca "En passant"), bir piyon, tehdit edilen bir karenin üzerinden, ilk diziliş durumundan 2 kare ilerleyerek geçen rakip piyonu sanki tek kare ilerlemiş gibi alabilir.
↛ Hayır piyon ilk hamlede herhangi bir taş yiyemez çünkü piyonlar sadece çaprazında bulunan taşları yiyebilir ve taşların piyonun çaparazına gelebilmesi için oyunun biraz ilerlemesi gerekir yani piyon ilk hamlede taş yiyemez. Satranç oyununda her iki oyuncuda da siyah ve beyaz olmak üzere toplam 16 taş bulunmaktadır.
Diğer taşlardan farklı olarak At ismine de uygun olarak diğer taşların üzerinden atlayabilir.
Satranç oyununda taşların üzerinden atlayarak ilerleyen tek taştır. L şeklinde geri de gidebilir. Tam L şeklinde 8 yöne gidebilir. At her oyuncu için iki tanedir.
Satrançta at haricinde hiçbir taş L harfi şeklinde gidemez. Aynı şekilde herhangi bir taşın üzerinden atlama kabiliyeti de yoktur. Fil, şahı da yiyebilir.
Satrançta 1 hamleden kasdedilen siyahın ve beyazın karşılıklı hamle yapmasıdır. 50 hamle sayılırken de sadece bir tarafın hamleleri sayılır. Satrançta 16 hamle kuralı diye bir kural yoktur.
Vezir, satrançta at hariç tüm taşların hareket kabiliyetine sahip olan bir taştır. Vezir, düz, çapraz, ileri, geri, sağa ve sola dilediği kadar ilerleyebilen bir taştır. Söz konusu taş bu hareketi yaparken önünde başka taş olmamalıdır. Hareket alanı üzerinde rakibin taşı varsa vezir bu taşı alabilir.
Bu durumlarda hatalı hamle geri alınır. Bir oyuncunun 2 kez imkansız hamle yapma hakkı var. 3 kez imkansız hamle yapılırsa oyunu kaybedilir.
Piyon, dizildiği ilk noktadan hareketini tek ya da 2 kare şeklinde yapar. Sonraki her hareketi ise tek kare şeklindedir. Yani piyon sadece ileri doğru tek kare ilerleyebilir. Fakat piyonun bir kare çaprazında rakibin taşı varsa piyon tek kare çapraz giderek bu taşı alabilir.
-Teorik olarak bir satranç oyununda en fazla 5870 hamle oynanabilir.
geleneksel olarak siyah renk şansı temsil etmekteydi. satranç oyununda. beyaza da bir avantaj sağlamak amacıyla. ilk hamle hakkı beyaz taşlara verildi. bununla birlikte. istatistiklere bakarsak. beyazların kazanma oranın çok az bi farklı. daha fazla oyuncular. bu avantajı ortadan kaldırmak için fikirler sunsa da.
Satranç tahtası oyuncuların sağ tarafındaki köşe beyaz olacak şekilde konumlandırılır. Daha sonra satranç taşları satranç tahtası üzerine dizilir. Taşları beyaz olan oyuncu satranç tahtasının en sağında bulunan köşeden başlayarak kale, at , fil, şah, vezir, fil, at, ve kale taşlarını yerleştirir.
Kolayca bir hizmet uğruna yönlendirilebilen kimseler, piyon olarak adlandırılıyor.
Bir satranç oyunu, iki tarafında MAT edecek taşı yoksa berabere biter. Sadece İki Şahın kaldığı durumda oyunu bırakabilirsiniz. Durum BERABEREDİR.
Merhaba!! Şimdi sorumuza geçelim: Şah şahı yer mi? =>Hayır yiyemez çünkü 2 şah arasında en az 1 kare mesafe olmak zorundadır.
Şahın onu yiyebileceğini bilerek hareket eder. Yani buradan anlayabiliriz ki eğer şah ile veziri yiyebiliyorsak bu oyunda şahımız tehlikede olabilir. Yani kısaca şah veziri yiyebilir. Şah, hareket alanındaki her taşı yiyebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri