Mayalı hamuru, ağzı kapalı bir kabın içerisine yerleştirin ve buzdolabında muhafaza edin. Yumurtalı yaş mayalı hamur 1 gün, yumurtasız yaş mayalı hamur 2 gün, yumurtasız kuru mayalı hamurlar ise yaklaşık 3 gün boyunca buzdolabında bekletilebilir.
Tüm mayalı hamurları, ağzı kapalı bir kabın içerisine yerleştirerek buzdolabında saklamanızı öneririz. Yumurtalı yaş mayalı hamurlar buzdolabında 1 gün, yumurtasız yaş mayalı hamurlar buzdolabında 2 gün, kuru mayalı hamur da buzdolabında maksimum 3 gün bekleyebilir.
Hazırlamış olduğunuz hamuru fazla bekletmeden istediğiniz ölçülerde buzdolabı poşetlerine paylaştırıp ağızlarını da kapatın ve buzluğunuza bekletmeden kaldırın. Kullanmadan önce akşamdan çıkartıp sahura kadar erir de mayalanırda. Mayalanmış hamuru ister pişi ister gözleme veya katmer yapabilirsiniz.
Daha önce söylediğimiz gibi mayalı hamur oda sıcaklığında maksimum 4 saat, buzdolabında ise maksimum 3 gün bekletilmelidir. 3. günün sonunda hamurda ekşimeler meydana gelir ve kıvamı bozulur. Bu yüzden mümkün olduğunca kısa sürede kullanılması önerilir.
Tarifler sıcak veya ılık servis yapılabilir. Soğuduktan sonra kapalı olarak saklama kutularında 1-2 gün, buzdolabında 5-6 gün, dondurucuda 2-3 ay saklayabilirsiniz.
İlgili 16 soru bulundu
Mayalı hamuru, ağzı kapalı bir kabın içerisine yerleştirin ve buzdolabında muhafaza edin. Yumurtalı yaş mayalı hamur 1 gün, yumurtasız yaş mayalı hamur 2 gün, yumurtasız kuru mayalı hamurlar ise yaklaşık 3 gün boyunca buzdolabında bekletilebilir.
Büyük marketlerin dondurulmuş yiyecekler bölümünde mutlaka pizzalara rastlıyoruz. Bu pizzaların hamurunu evde kendimiz de hazırlayıp buzluğa atabilir, dilediğimiz zaman çıkarıp pişirebiliriz. Özellikle de evinde pizza yapıp hamuru fazla kalanların çok seveceği bir öneri olacağından eminiz.
Ardından hazırladığınız hamuru hava almayacak şekilde streç filmle sarın ve buzdolabının orta ya da en rafına koyun. 6 saat içerisinde kendi kendine mayalanıp kabarmaya başlayacaktır. Hamurunuza şekil vermeden 1 saat kadar önce çıkarıp oda sıcaklığında bir süre bekletirseniz şekil vermeniz daha da kolay olacaktır.
Hamur içerisinde kırmızı ve pembe renkler görülüyorsa, ekşi mayanın bozulduğunu işaret eder. Gri ve siyah küflenmeler, mayanın bozulduğunu gösteren durumlar değildir.
Çünkü hamurun karıştırma sürecinde, karıştırma aracından kaynaklı bir sürtünme söz konusudur. Oysaki hamurun soğuk tutulması gerekir. Hamur soğuk tutulduğunda maya kademeli olarak mayalanır. Buzla karılan hamur doğru tadı alır ve iyi bir esnekliğe kavuşur.
Pizza en fazla buzdolabında dört gün ve dondurucuda altı aya kadar. En iyi sonuçlar için, 3 ay içinde artıkları eritip yemenizi öneririm.
Hazırladığınız pizzaları mutlaka hava almayacak şekilde paketleyerek buzluğa kaldırmalısınız. Bunun için kilitli poşetlerden ya da buzdolabı poşetlerinden birkaç kat üst üste kullanabilir, hava almadıklarından emin olduktan sonra buzluğa kaldırabilirsiniz.
Kabının üstünü streç filmle kapatıp oda ısısında 24 saat mayalandırın. Mayanın az miktarda koyulmasına rağmen zaman geçtikçe hamurda çok güzel baloncuklar oluşacak. Sonra tezgahı iyice unlayıp hamuru yayın ve una bulayarak hafifçe yuvarlamaya başlayın. Sakın fazla yoğurmayın, hamur pamuk yastığı gibi kalmalı.
Evde yaptığınız zaman Oldukça rahat bir şekilde muhafaza edebileceğiniz bir yiyecek türü olan pizzalar buzdolabı içinde ortalama 34 gün bozulmadan durabilirler. Pişirilmiş olan pizzalar 34 gün çiğ pizzalarda daha uzun süre muhafaza edilebilir.
Tarifte yazdığım gibi bir gün önceden hazırlanıp, soğuk mayalanan ve dinlenen hamur çok daha lezzetli olur. Yani çıtır ve gevrek. Pizza hamurunu hazırladıktan sonra, istediğiniz malzemelerle sevdiğiniz gibi bir pizza hazırlayabilirsiniz.
Kabın üzerini kapatıp 1 gece oda sıcaklığında mayalanmaya bırakıyoruz. Ertesi sabah hamuru unlu tezgaha alıyoruz. Hafif yoğurarak bir toparlak yapıyoruz.
Eğer birkaç gün boyunca oda sıcaklığında tazeliğini korusun isterseniz dinlenme aşamasındayken üzerine çok az nemli bir bez örterek dinlendirin. Bu şekilde dinlendiğinde tazeliğini daha uzun süre koruyacaktır. Yine bu hamur işlerini mutlaka bir kapalı kaba koymayı ihmal etmeyin.
Ekşi hamur un, su, tuz, maya ve bakterileri içeren, Saccharomyces cerevisiae Latince isimli fenni (endüstriyel) mayanın bulunduğu karışımdır. Buradan yola çıkarak söyleyebiliriz ki; ekşi hamurlarda da karbondioksit üreterek ekmeğin kabarmasını sağlayan mikroorganizma mayadır.
Fırınınızı açın, kabı fırın telinin üzerine yerleştirin ve fırınınızın kapağını kapatın. Kapağını hiç açmayın ve yaklaşık 20 dakika hamurunuzu içeride bırakın. 20 dakikanın sonunda hamurunuzun kabardığını ve mayalandığını göreceksiniz. Çıkarıp dilediğiniz işlemi yapabilirsiniz.
Hamur malzemelerinin oda sıcaklığında olması çok önemlidir. Sıvı yağ, süt gibi malzemelerin ne çok sıcak ne de çok soğuk olmaması gerekir. Malzemelerin oda sıcaklığında olması, hamurun güzel bir şekilde mayalanması için ideal olan seçimdir.
- Hamurun mayalandığını anlamak için, yoğurup üstünü sardıktan sonra bekletin. Beklettikten sonra parmağınızı ya da bir çatalın arkasını hamura bastırın. Eğer iz kalıyor ama sonra eski haline geliyorsa hamur mayalanmıştır.
Hamurlar boyutlarına göre ve oda sıcaklığına göre ortalama 40 dakika - 1 saat arasında mayalanır. Birkaç saat beklettiğiniz hamurlar daha nefis mayalanır.
Fırınınızı, 190C fanlı ayarda ıstın. Pizzanızın çözülmesi beklemeden fırın tepsisi üzerine yerleştirip, orta rafta 14-16 dakika pişirin. Derece ve pişirme süresi fırın tipine göre değişiklik gösterebilir.
Bütün pizzaları hazırladıktan sonra üst üste 3'erli şekilde kesme tahtasına ya da küçük bir tabağa alalım ve 1 saat kadar dondurucuda bekletelim. Donan pizzalarımızı çift kilitli poşete alalım, üzerine de hazırladığımız tarihi not alalım ve tekrar dondurucuya kaldıralım.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri