Mayalanan hamurun havası alınır ve tekrar yoğrulur. Tereyağı ile yağlanan tepsiye pizza hamuru yerleştirilir. Sosu her yerine sürülür. Biraz kaşar peyniri serpiştirilir.
Tepsiye zeytinyağı dökülerek elle iyice yağlanır. Pizza hamuru tepsiye yerleştirildikten sonra yağlı parmak uçlarıyla ve avuç içiyle dışa doğru biraz esnetilir. Üstü naylonla örtülerek 10 dakika dinlendirilir. Daha sonra açmaya devam edilerek istendiği kadar büyüdüğünde, 2-3-4 cm. kalınlıkta olmalıdır.
Eğer kek veya böreğinizin fırın tepsisine yapışması sorununu sıkça yaşıyor ve tepsiyi yağlayarak bu durumdan kurtulamıyorsanız mutlaka yağlı fırın kağıdı kullanın. Her yerde bulabileceğiniz bu pratik ürünler, hamur işi ve fırın tepsisi arasında ayırıcı bir katman görevi görerek yapışmayı önler.
Delikli pizza tepsisi kullanıyorsanız fırının ortasında ızgara üzerinde kullanın. Eğer daha kalın bir fırın tepsisi kullanıyorsanız, orta sıranın bir altına yerleştirebilirsiniz ızgarayı ve tepsiyi.
Hamur mayalandıktan sonra, hamuru tepsinin büyüklüğüne göre elinizle açın. Ardından, altını hafif yağladığınız (yağlı kağıtta kullanabilirsiniz) tepsiye yerleştirip, 3 4 dakika bekletin hamur hafif kendine gelsin.
İlgili 35 soru bulundu
Pizza hamuru hazırlanışı:
Bir kap içerisinde kuru maya, su ve şeker karıştırılıp 10 dakika bekletilir. Un kaba konularak ortası açılır ve tuz kenarlara serpilir. Mayalanan karışım ortasına konulur ve üzerine sıvı yağ eklenir. Sonra hepsi karıştırılarak yoğurulur.
Genel kanının aksine, pişirme kağıtlarının üretiminde hiçbir bitkisel, hayvansal veya sentetik yağ kullanılmaz. Yağlı hissini üretimde kullanılan silikonize maddeler verir. Bu maddeler üzerine konulan gıdanın kağıda yapışmasını engeller. Dolayısıyla pişirme kağıdının yağlanmasına gerek yoktur.
Dilediğiniz inceliğe ulaştığınızda pişirme kağıdı serdiğiniz tepsinin üzerine alın. Pişirme kağıdının üzerine biraz mısır unu serptikten sonra açtığınız pizza hamurunu kağıdın üzerine yerleştirin. Bir çatal yardımıyla pizza hamurunun üzerinde delikler açın ve önceden ısıtılmış 200 derece fırında 10 dakika pişirin.
Pizza kare kutuya konulduğunda boşluklar meydana gelir ve bu sayede dilimleri almak daha rahat olacaktır. Yuvarlak kutuya yerleştirilen pizza kalıp gibi tam oturacağından rahat bir yemek yeme biçimi olmaz. Aynı zamanda pizzacılar genellikle bu boşluklara pizza sosları ve baharatlar koyarak değerlendirirler.
Pizza hamuru için:
1su bardağıılık süt. 1/2tatlı kaşığıkuru maya. 1/2tatlı kaşığıtoz şeker. 1çay kaşığıtuz.
Tarifte ılık süt kullanmanız hamurun daha iyi mayalanmasını sağlar. Sütü el yakmayacak sıcaklığa kadar ısıtmanız yeterli olacaktır. Unu yavaş yavaş ekleyerek hamuru yoğurmalısınız. Ele yapışmayan, yumuşak bir kıvam yakaladığınızda un ilavesi yeterli olacaktır.
“Gerçek pizzanın kalitesi margaritadan anlaşılır. Çok kaliteli buğdaydan elde edilmiş un, asla ince olmayan, doğru ısıda pişirilmiş bir hamur; çok lezzetli domates, kekik, kaliteli zeytinyağından sos ve iyi bir mozzarella peyniri.
En iyi pişirme tekniklerinden biri ise, delikli pizza tepsisi yardımıyla gerçekleştirilen işlemdir. Hamurun temas ettiği yüzeyde delikler bulunur. Bu delikli yüzey sayesinde ısı kolayca hamurun yüzeyine iletilir. Her yer homojen bir şekilde pişer.
Pişen pizzanın üzerine rendelenmiş kaşar peyniri konulur. Kaşarlar eriyen kadar pişirilir.
1 tepsilik pizza hamuru için; öncelikle derin bir kap içine 1 su bardağı ılık süt dökün. Üzerine 1 yemek kaşığı toz şeker ve 1 paket instant kuru maya ekleyip, iyice karıştırın. Mayanın kabarması için 5 dakika bekletin. Ardından kabaran mayanın üzerine 1 adet yumurta kırın.
1974'te Arjantin Buenos Aires'te Claudio Daniel Troglia adlı bir mucit, pizza kutusunun tam ortasına yerleştirilerek, kutu kapağının pizzanın üzerine çökmesini önleyen bu parçanın patentini alır. Buluşuna “Separador de pizza” ile “guarda pizza” isimlerini verir. Yani “Pizza ayracı” ve “pizza koruyucusu”.
Pizza yapımında en çok kullanılan malzemeler kaşar peyniri, mozzarella peyniri, kırmızı biber, domates, mantar, siyah zeytin, sosis, sucuk, tane mısır ve kekiktir. İsteğe göre sarı biber, brokoli, karnabahar gibi sebzeler veya tavuk ve kuşbaşı et çeşitleri de eklenebilir.
Pizzanın kenarına sarımsak sosu sürülüp kapatılır. Kenarına yumurta sürülür.
Sadece Alt Pişirme: Altı Çıtır, Üstü Yumuşak
Çıtır çıtır pizza hamuru için hazırladığınız pizzayı bir de bu programda pişirmeyi deneyin, pişman olmayacağınıza eminiz! Eğer pizzayı fansız programda pişirirseniz her tarafı aynı anda pişeceğinden üzerindeki malzemeler daha hızlı pişip yanabilir.
Pizza pişme derecesi 180 – 220 derece aralığındadır.
Bu pizzalar genel olarak önceden 200 derecede ısıtılmış fırınlarda, 10 dakika kadar kısa bir süre pişerek servise hazır olur. Pişme süresinin sonlarında pizzayı kontrol etmeniz ve kızarma durumuna bağlı olarak fırından çıkarmanız gerekir. Aksi halde pizza yanabilir ya da yeterince pişmemiş kalabilir.
YAĞLI KAĞIT KULLANIN
Ancak kek ve böreğinizin yapışmamasını garantilemek istiyorsanız, yağlı kağıt da kullanın. Yağlı kağıdı tepsi ve kek kalıbınızın ölçüsünde kesin ve içine yerleştirin. İsterseniz yağlama ve unlama işlemini yağlı kağıt üzerinde de tekrarlayabilirsiniz.
Pişirme kağıtlarına yağlıymış gibi kayganlık sağlayan yapılar genellikle silikonize maddelerden elde edilmektedir. Bu maddelerin en yaygını mum, kromstearat, vaks, reçine ve diyamant gibi endüstriyel yağ olarak adlandırılan katkı maddeleridir.
Çelik tavada yemek, börek ya da krep yapacaksanız yağlı kağıtları kullanarak yapışmasını önleyebilirsiniz. Yağlı kağıtlar, ısıya dayanıklıdır ve asla yapışmazlar. Bu nedenle yapışmasından korktuğunuz tavaların altına serebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri