3. Plajlara Giriş Ücreti Alınması Hukuka Aykırı Olup İşletmelerden Hizmet Alımı Mecburi Tutulamaz. Günümüzde sıklıkla karşılaşıldığı üzere işletmeler hukuka aykırı şekilde kıyı şeridini tel örgü yahut çit ile kapatarak halkın plaja girişini ücrete tabi tutmaktadır.
Çeşitli tüketici hakları dernekleri ve konunun uzmanı avukatlara göre "sadece denizden yararlanmak isteyen kişilerden plajlara girişte ücret alınması, yasalara tamamen aykırı".
"HARCAMA LİMİTİ KOYMAK YASAL DEĞİL"
Deniz Hukuku Uzmanı Avukat Sena İzmitli, plaj işletmesinin denizden 50 metreye geriye kurulabildiğinin altını çizdi. Denizin dibine plajın kurulmasının yasak olduğunu dile getiren İzmitli, Kıyı Kanunu'nun çok açık olduğunu ifade edip "Bir anayasal haktır.
Anayasaya göre kıyılar ve denizler halkındır, özel mülkiyete kabul edilemez. Deniz göl ve akarsu kıyılarıyla deniz ve göllerin kıyılarını çevreleyen sahil şeritlerinden yararlanmada öncelikle kamu yararı gözetilmeli. Kıyılar şahıslara veya firmalara ihale edilemez, kiraya verilemez.
Sahil şeridinde yapılacak yapılar kıyı kenar çizgisine en fazla 50 metre yaklaşabilir. Yapı yaklaşma mesafesi içerisinde kalan alanlar uygulama imar planı ile gezinti alanları, dinlenme ve bu Yönetmelikte tanımlanan rekreaktif alanlar ve yaya yolları olarak düzenlenebilir.
İlgili 25 soru bulundu
Kıyı Kanunu madde 5/2'ye göre''Kıyılar, herkesin eşit ve serbest olarak yararlanmasına açıktır,'' demektedir. Yani insanlar dilediği gibi kendi şemsiyeleriyle birlikte diledikleri yerlerde güneşlenip, diledikleri gibi ücretsiz olarak denize girebilme hakları var. Bunun için ücret ödeme zorunlulukları yoktur.
Kıyılar, Devletin hüküm ve tasarrufu altındadır. Kıyılar, herkesin eşit ve serbest olarak yararlanmasına açıktır, Kıyı ve sahil şeritlerinden yararlanmada öncelikle kamu yararı gözetilir.
Anayasamız 43. Maddesinde “kıyılardan yararlanma” hakkına yer verilmiştir. Madde uyarınca: “Kıyılar, Devletin hüküm ve tasarrufu altındadır. Deniz, göl ve akarsu kıyılarıyla, deniz ve göllerin kıyılarını çevreleyen sahil şeritlerinden yararlanmada öncelikle kamu yararı gözetilir.
Halbuki Kıyı Kanunu'na (3621 sayılı) göre kıyı çizgisi ile kıyı kenar çizgisi arasında kalan alanlar, devletin hüküm ve tasarrufu altındadır ve özel mülkiyete konu olamaz.
3621 sayılı Kıyı Kanununun kapsamında kalan kıyı, sahil şeridi ve dolgu alanları Kıyı Kanunu ile Kıyı Kanununun Uygulanmasına Dair Yönetmelik hükümlerine uygun ve amacında kullanılmak üzere belediyelere veya mahalli idare birliklerine kiraya verilebilmektedir.
Sole & Mare Beach 2023 yaz sezonu giriş ücretleri:
Otopark/vale hizmeti: 80-100 ₺ Kişi başı giriş: 500-600 ₺ 11 yaş altı çocuklar ücrete tabi değil.
Giriş fiyatı olmayan beach clublarda ise harcama limiti uygulaması bulunuyor. Altı ile sekiz arasında kişinin kiralayabildiği localarda ise giriş fiyatı iki bin ile dört bin lira arasında değişiyor. Medyascope'un aradığı beach clubların localarında ise harcama limiti beş bin lira olarak aktarıldı.
MAÇA KIZI BEACH CLUB
Açık büfe olan öğle yemekleri de müdavimlerinin favorisi, özellikle mekanın lahmacunu ülke çapında gerek fiyatı gerek de lezzeti ile ünlenmiş durumda. Giriş Ücreti: 550 TL (Kartınıza yükleyerek bu tutarı içeride harcayabilirsiniz.)
Özelplaj, Bodrum bölgesindeki anlaşmalı seçkin Beach'lerden dilediğinizi öncelikli, esnek ve avantajlı şekilde, düzenli olarak kullanma imkânı sağlayan yenilikçi bir hizmettir.
Plaj; kıyı şeridinde denize girmek için düzenlenmiş, genellikle kumluk veya çakıl taşlı alan.
Peki, plaja giderken nasıl giyinmeli? Sahil veya havuz kenarına giderken bikini veya mayolarınızın üzerine hafif bir pareo, kimono veya kaftan giymeyi tercih edebilirsiniz. Ayak tabanlarınızı rahat ettirecek açık ayakkabılar veya terlikler, elbette şıklığınızı tamamlayacak renk ve dokularda olmalı.
Sevgilinizle aynı otelde aynı odada kalmanız yasal açıdan problem teşkil etmez. Yalnız ileride hakim savcı olmak gibi bir durumunuz varsa değerlendirmede olumsuz etkisi olabilir. Düzgün bir otelde kalırsanız birşey olmaz. Önceden araştırın fuhuş yapılan yerlerden olmamasına dikkat edin.
Oteller yasa gereği tüm misafirlerinin kimlik bilgilerini alıp bulunduğu bölgeye göre jandarmaya ya da polise bildirmek zorunda. Böylece otelde konaklayan misafirler kolluk kuvvetleri tarafından da görülebiliyor ve kayıt altına alınıyor. Otele gelen misafirin kimliğinin fotokopisinin çekilmesi ise zorunlu değil.
Otellerde evlilik cüzdanı istenmesi ihtiyaridir. Önemli olan girişteki kimlik ibraz edilmesidir. "Oteller bizim rahatımız ve huzurumuz için bazı prensipler koymaktadır."
sadece polislerin ve kamu görevlilerin girebildiği bir plaj. aynı zamanda aileleri de görebiliyor. giriş ücreti kişi başı 7.5 tl. çiftli şezlong ücreti de 7.5 tl. izmir'in meşhur(!) plajlarına göre fiyatı gayet makul.
İznik Gölü ilk Mavi Bayrağına kavuştu
FEE'nin 2022 Mavi Bayrak ödüllerine göre, geçen yıl 519 olan ödüllü plaj sayısını, bu sene 531'e yükselten Türkiye'de 24 marina ve 15 turizm teknesi ile 5 bireysel yat da Mavi Bayrak ödülü almaya hak kazandı.
Kıyı Kanunu madde 5/2'ye göre' 'Kıyılar, herkesin eşit ve serbest olarak yararlanmasına açıktır,'' demektedir. Yani insanlar dilediği gibi kendi şemsiyeleriyle birlikte diledikleri yerlerde güneşlenip, diledikleri gibi ücretsiz olarak denize girebilme hakları var.
Kıyılarda doldurma ve kurutma yoluyla kazanılan alanlarda ve sahil şeritlerindeki tüm uygulamalar, belediye ve mücavir alan sınırları içinde belediyeler, bu sınırlar dışında valiliklerin denetimi altındadır. İlgili idareler bu alanları sürekli kontrol altında tutmak ve gerekli önlemleri almakla yükümlüdürler.
Kanun, kıyı kenar çizgisinden sonraki en az 100 metrelik kuşağı sahil şeridi olarak belirlemiştir. Sahil şeridini ilk 50 metre ve ikinci 50 metre olarak belirlemiş ve buralardaki yapılaşmaya da önemli sınırlamalar getirmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri