Tamamen size özgü şeffaf plaklarınız üretilir ve hekiminize gönderilir. Muayeneden yaklaşık 1 hafta sonra tedavinize başlarsınız. Tedavi süreniz dişlerinizin var olduğu konuma göre ortalama 3-5 ay arası sürmektedir. Her bir şeffaf plak günde en az 22 saat kullanılacak olup 2 hafta boyunca takılır.
Diş hizalama işlemi başarısının ömür boyu sürmesini istiyorsanız, şeffaf diş plağı kullanımını düzenli yapmalısınız. Diş teli plak kullanım süresi, kişiden kişiye değişkenlik gösterebilir. Ortodontik tedavilerden sonra ilk 6 ay oldukça önemlidir. Bu süre içerisinde şeffaf plaklarınızı bütün gün takmanız gerekebilir.
Şeffaf plaklar 15 günde bir değiştirilir. Örneğin tedaviniz için 20 plak üretilmiş ise tedaviniz 10 aylık bir süreye denk gelecektir.
Şeffaf plak tedavi süresi ne kadar sürer sorusunun maalesef net bir cevabı yoktur. Çünkü hastanın durumu, diş yapısının tedaviye cevap verme süresi gibi bazı değişkenlere göre tedavi süresi değişmektedir. Ancak, genel anlamda ortalama 3 ile 5 aylık bir sürenin yeterli olduğu bilinmektedir.
Şeffaf Plakları Kullanmayı Unutursanız Ne Olur? Şeffaf plaklar gün içinde ortalama 22 saat kadar takılması gereken bir malzemedir. Sert plastikten üretilen bu malzeme kişiye özel ağız ölçülerine göre üretilir.
İlgili 16 soru bulundu
2023 yılında şeffaf plak fiyatları 12.000 TL ile 20.000 TL arasında değişkenlik göstermektedir.
Şeffaf plaklarınız takılıyken sıcak olmayan içecekler tüketilebilir. Sıcak içecekler kullanılan plağın formunu bozabildiği için tavsiye edilmemektedir. Şeffaf plaklar takılıyken atıştırmalık dahi olsa hiçbir şey yememeniz plağın zarar görmemesi açısından önem arz etmektedir.
Ancak, klasik ortodontik araçlarla olduğu gibi, ağızda yeni bir şey olması ile ilgili başlangıçta alışma süreci olacaktır. Plakları takarken sigara içebilir miyim? Plakların lekelenmesine veya renk değiştirmesine neden olabileceği için plak takarken sigara içmek önerilmez. Plakları takarken sakız çiğneyebilir miyim?
İdeal olarak ise 22-23 saat tutulması tavsiye edilir. Takıp çıkarması kolay olan bu plaklar yalnızca yemek yerken çıkarılmalıdır. Ayrıca plakların kullanılmadığı süre boyunca kendi özel kutusunda saklanması gerekir. Doğrudan dişlere uygulanması nedeniyle bakteri bulaşmaması oldukça önemlidir.
Şeffaf plaklar, hem gündüz hem gece kullanımına uygundur. Bunlar, daha çok gündüzleri de çene ekleminde istemsiz hareketlerin var olduğu hastalar için önerilmektedir. Koruyucu gece plağı kullanımı nedenlerinden biri stres kökenli bruksizm (diş sıkması) rahatsızlığı olabilir.
Ortodontik tedavi sonrasında uygulanan pekiştirme tedavisi çeşidine doktorunuz karar verecektir. Eski zamanlarda; hawley plağı denilen bir damaklık ile uygulanan tedavi yöntemi, plak kullanımının çok zor olması ve dişleri tamamen sabitleyememesi nedeniyle artık kullanılmamaktadır.
Plak Ne Zaman Temizlenmeli? Sadece yemek yerken veya kahve gibi içecekler tüketirken çıkarılması gereken plakların, günde 2 kez dişler fırçalanırken temizliği yapılabilir. Dişler fırçalandıktan sonra takılması gereken plaklar, bu şekilde daha hijyenik tutulabilir.
Invisalign tedavisi daha uzun aralıklı ve daha kısa kontroller gerektirdiği için randevulara vakit ayırmakta zorlanan hastalar için kolaylık sağlar. Diş teli tedavisi ise, daha büyük kapanış sorunları, geniş boşluklar ve büyük kök hareketleri gerektiren durumlarda tercih edilmektedir.
Ancak genel olarak 6 ay ile 3 yıl arasında kullanılabilmektedir. Bu süre üzerinde etkili olan faktörler aşağıdaki gibidir: Diş gıcırdatmanın şiddeti. Sahip olduğunuz gece plağının kalitesi ve türü
Dişlerin konumunu kalıcı olarak sağlamak ortodontik tedavinin bir parçasıdır. Tedavi bittikten sonra kemiklerin sertleşme sürecinde dişlerin konumunun korunması için 'pekiştirme tedavisi' yapılır. Pekiştirme aygıtları ortodontik tedavi sonrası elde edilen diş konumlarını korumak ve sabitlemek için kullanılırlar.
Bu plaklar, dişlerinizi düzeltirken birçok avantaj sunar, ancak ağız kokusu gibi sorunlarla ilişkilendirilmemelidir. Şeffaf plaklar doğru bir şekilde temizlendiğinde ve ağız hijyeni kurallarına uyulduğunda ağız kokusu yapmamalıdır.
Plaklar hastaya özel üretildikleri için konforludurlar ve kullanımları kolaydır. Transparan oldukları için estetik bir şekilde tedaviye imkan verirler ve istenildiği zaman takılıp çıkarılabildikleri için de herhangi bir yeme-içme kısıtlaması gerektirmezler.
Şeffaf plakları yemek yerken çıkarmak gerekir mi? Yemeklerde plakların kullanımı uygun değildir. Yemek öncesinde çıkararak kutusuna konmalı, yemek sonrasında tekrar takılması gerekir. Invisalign şeffaf plaklar ağızdayken su içilebilir fakat su haricinde başka bir sıcak içecek ya da meşrubat içilmesi tavsiye edilmez.
Hastalar şeffaf plaklarını yemek yerken, dişlerini fırçalarken çıkarabilmektedir. Bu nedenle herhangi bir rahatsızlık yaşanmamaktadır.
Devlet Hastanesinde Gece Plağı Tedavisi Uygulanıyor mu? Devlet hastanelerinin ağız ve diş sağlığı polikliniklerinde gece plağı tedavisi ücretsiz olarak yapılabilmektedir. Diş plağı tedavisi doğru şekilde yapılmazsa kalıcı çene problemlerine sebep olabilmektedir.
Şeffaf plaklar, yeme içme konusunda sizi herhangi bir şekilde kısıtlamaz.
Ağzınız kapalıyken dişleriniz tam olarak üst üste gelmelidir. Bununla birlikte, çok az insan böyle ideal dişlere sahiptir, ilgili istatistiklere göre sadece yirmide biri. Çoğu insan için ya tek tek dişler yanlıştır ya da tüm çene yanlış hizalanmıştır.
Piyasada en çok tercih edilen diş teli çeşitleri şeffaf plak ve metal diş telidir. Diş teli taktırma işlemi özel hastane veya kliniklerde yapılabildiği gibi devlet hastanelerinde uygulanabilir. Devlet hastanelerinde diş teli 18 yaş altı çocuklara belli bir miktarı SGK tarafından karşılanarak takılır.
18 yaşının altında olan çocuklarımız için devlet hastanelerinde diş teli tedavisi ücretsiz olarak uygulanmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri