Plaka tanıma sistemi ile ceza kesme işlemi uygulanmamaktadır. Adı üstünde bu sistem sadece plakalar ile ilgili durumların tespit edilmesi ve gerekli verilen depolanarak ihtiyaç halinde kullanılması amacıyla geliştirilmiş bir sistemidir.
Emniyetin 763 adet Trafik İzleme Kamerası ile 191 adet de Plaka Tanıma Sistemi için kullanılan kamerası bulunuyor. Bunlar aracılığıyla da kural ihlali yaptıkları tespit edilen kişilere de cezalar gönderiliyor.
TRAFİK CEZASI E-DEVLETE NE ZAMAN DÜŞER? Trafik cezalarının e-devlete düşme süreci, cezanın veriliş tarihinden itibaren 7 gün içerisinde başlar. Bu süre içinde ceza, ilgili kurum tarafından e-devlet sistemine işlenir ve sürücü tarafından sorgulanabilir hale gelir.
Radar cezaları yeni dönemde kameralar eşliğinde de tespit edilebiliyor ve plakaya direkt olarak yazılıyor. Polis çevirmesinin yanı sıra özel cihazlar ile tespit edilen hız cezası, plakalarınıza ceza olarak yansıyor.
Günümüzde pek çok işlemde olduğu gibi araç trafik cezası sorgulama işlemi de e-Devlet üzerinden yapılabilmektedir. T.C. kimlik numaran ve e-Devlet şifren ile Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama sekmesine ulaşarak trafik cezası sorgulama işlemini tamamlayabilirsin.
İlgili 43 soru bulundu
Emniyet şeridini ihlal etmenin cezası bin 823 TL'den 4 bin 64 TL'ye çıkarıldı. Yine EDS sistemleri tarafından sıkça tespit edilen bir diğer kural ihlali ise takip mesafesine uymamadır. Takip mesafesine uymamanın cezası 196 TL'den 436 TL'ye çıkarıldı.
Hız sınırının %10'una kadar olan aşımlarda ceza kesilmemekte. Ceza kesilmesi için hız sınırının %10'dan fazla ihlal edilmesi gerekmektedir. Elektronik Denetle Sistemi (EDS); trafiğin doğru şekilde akması, kazaların engellenmesi, can ve mal kaybının önlenmesi için geliştirilmiş bir denetleme sistemidir.
2918 sayılı Kanun'un 116. maddesi, trafik kural ve yasaklarına aykırı davranışları belirlenen ancak sürücüsü tespit edilemeyen araçlara, trafik zabıtasınca tescil plakasına göre ceza veya suç tutanağı düzenleme olanağı tanıyan bir kuraldır.
Emniyet genel Müdürlüğü sitesinden araç plakasına yazılmış olan radar cezasını sorgulayabilirsiniz. Bu adresten çıkan ekranda araç plakasına yazılan ceza sorgulama https://onlineislemler.egm.gov.tr/Sayfalar/TrafikCezaSorgulama.aspx işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.
Hız ihlali yapan araç, MOBESE sistemi tarafından 50 metre ile 1000 metre arasında tespit edilebiliyor. Tespit edilen tüm ihlallere ceza veriliyor. - "MOBESE Sisteminde kırmızı ışık yanarken trafik polisinin müdahalesiyle geçen araçlara ceza yazılıyor mu?" Polis, müdahaleden önce telsizle MOBESE merkezine bilgi veriyor.
Sorgulama yapmak istediğiniz plaka kodunu, tescil tarihini ve T.C. kimlik numaranızı mesaj kısmına yazıp 1189'a SMS yollayarak sorgulama işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
Trafik cezanızı ödeyebilmek için cezanın öncelikle size tebliğ edilmiş olması gerekir. Eğer trafik cezası henüz tarafınıza beyan edilmediyse maalesef ödeme işlemini gerçekleştiremezsiniz. Beyanlı trafik cezası ödeme için önce e-devlet ya da Emniyet Genel Müdürlüğü üzerinden cezalarınızı sorgulamalısınız.
Yeni uygulamada herhangi bir kuralı ihlal ettiği belgelenen sürücüye aynı anda birden fazla trafik cezası verilebiliyor.
Öncelikle “Evet“. 2018 yılında gelen yeni plaka yönetmeliği, 6047 sayılı Kara Yolları Trafik Kanuna göre plakaların sahip olması gereken standartları yeniden düzenledi ve bu düzenlemenin ardından, APP plakalar standart dışı kabul edildi. Bu nedenle, 2018 yılından itibaren APP plaka kullanmak trafik cezasına tabi.
Emniyetten alınmış orijinal app plakaya 427 TL ve trafikten men cezası veriliyor, Ayrıca app olmasa bile plaka üzerinde vida varsa veya plakanın kenarları kesik ise ceza gene yazılıyor.
PLAKA TANIMA SİSTEMİ NEDİR? Plaka Tanıma Sistemi kameralardan elde edilen araç görüntüsünün üzerinde plaka bölgesi tespit edilerek ve ayrıştırılarak, plaka üzerinde bulunan karakterlerin optik karakter tanıma (Görüntü İşleme) yöntemleri ile okunması işlemidir.
2023 yılı itibarı ile, Hız sınırını %10-30 oranında aşmanın cezası: 951 TL. Hız sınırını %30-50 oranında aşmanın cezası: 1.979 TL. Hız sınırını %50'den fazla aşmanın cezası: 4.064 TL.
Radar cezası 3 ila 7 gün arasında e-Devlet'ten görülebiliyor. Radar cezası sorgulama işleminizi yapabilmek için e-Devlet'te bulunan “Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama” sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
Radar Cezası Ne Zaman Gelir? Otoyollara kurulu 7/24 denetim sağlayan radar mekanizmaları da hız limitine uymayan araçlara trafik cezası kesebilmektedir. Bu yöntemle kesilen cezaların e-devlet sistemine işlenmesi 3 ila 7 iş günü sürmektedir. Cezanın tarafınıza tebliği ise 10 iş gününü bulmaktadır.
Plakaya yazılmış olan cezalarda, ceza ruhsatınızda yazan adresinize gönderilmektedir. İkamet adresinize PTT vasıtası ile gönderilen ceza, siz evde bulunmuyorsanız postacı kapınıza not bırakmakta ve cezanızı muhtarlığa teslim etmektedir.
Tebliğ tarihinden itibaren 30 gün içinde trafik cezası ödenmezse, cezaya %5 oranında faiz uygulanır. Faiz ödenmeyen her ay için aynı oranda uygulanır. Bununla birlikte taksitlendirme durumu ortadan kalkar.
İtiraz etmek isteyen kişiler cezanın alındığı gün itibari ile 15 gün içerisinde dilekçe hazırlayarak göndermelidir. Kişinin itirazına karşı kusur bulan mahkeme tüm masrafların kişi tarafından karşılanmasına karar verir. Bu nedenle yapılan itirazın geçerli bir gerekçesi ve kanıtı bulunmalıdır.
Artık Elektronik Denetleme Sistemi, saatte 70 kilometre hızla giden binek otomobillere ceza kesemeyecek. Aynı yolda binek otomobil dışında kalan tüm araçlarda ise hız limiti 50 kilometre olarak kalacak. Diğer taraftan, 50 kilometreyi geçen araçlara EDS'nin flaş çakmasına rağmen ceza uygulanmayacağı öğrenildi.
Eds sistemi 90 ve üstü araçlara flash patlatıp sisteme alsa dahi kameralardan eleme yapılıyor ve hızınız (otomobil için) 110KM altı ise ceza gelmiyor.
EDS sistemi trafikte yapılan ihlaller konusunda caydırıcı elbette. Bu sistem beyaz ışık teknolojisiyle çalışıyor. Bu şu demek; bu sayede gece karanlığında bile net görüntü elde etmek ve plaka tespiti yapmak mümkün.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri