Kişinin isteğine bağlı olarak bu plaka türünde renler, yazı tipleri, boyutlar değiştirilebilmektedir. Ancak bu tür plakalar kullanmak yasaktır ve cezası bulunmaktadır. Kullananlar için cezai işlem uygulanabilmektedir.
Plakalık hiçbir izin gerektirmez.
Evet var. Diyor ki: Özel veya tüzel kişiliği haiz motorlu taşıt sahiplerinin üzerine, taşıtlarına kendi isim veya soyadları veya şahısları adına tescil yapılmış ticari unvanlarını ihtiva eden tescil plakaları verilebilir.
Özel plaka tanımı kısacası şudur; sizin için anlam ifade eden rakam ve harf kombinasyonlarını özel olarak tahsis etmek. Bu yapı kişiden kişiye de değişmektedir. Örneğin soyadı Baş olan biri özel olarak başvurarak eğer boşta ise 34 BAS 123 gibi bir plaka talebinde bulunursa bu özel plaka tanımlamasına girmektedir.
Özel plaka sahipleri, yılda iki kez özel plaka vergisi ödemekle yükümlüdür. Ödeyeceğiniz yıllık vergi tutarı yaklaşık 5.000 ile 15.000 arasında değişiklik göstermektedir. Bunun yanı sıra özel plaka vergisi sabit olmamakla birlikte araç sahibinin yıllık gelirine göre değişiklik göstermektedir.
İlgili 21 soru bulundu
İstenilen plaka, başka bir araca kayıtlı değilse Emniyet Müdürlüğünden alınır. İşlemleri direkt olarak Emniyet Müdürlüğünden yapabileceğiniz gibi resmi web sitesi üzerinden de yapabilirsiniz. Ayrıca ikametgahınızın olduğu ille aynı şehir koduna sahip olmanız gerekir.
Şahsi olarak özel plaka almak istiyorsanız da kimlik belgesi yeterlidir. Şahsınız için alacağınız özel plaka için vermeniz gereken özel plaka vergisi de yine şirketlerde olduğu gibi 5 ile 15 bin TL arasında değişmektedir. Bazı plakalar için 250 bin TL'ye kadar istenen rakamlar olabiliyor.
Eğer talep edilen plaka o an bir kişiye ait ise bunun için noter ve arabulucu yardımı ile görüşerek anlaşılan para ile satın alım yapılabilir. Bunun dışında eğer plaka sahipli değil ise trafik müşavirleri ve Emniyet Müdürlüğü tarafındaki yetkili birimler ile iletişime geçerek özel plaka alınabilmektedir.
Özel plaka almak için yapılması gerekenler arasında vergi ve bağış ödemek yer alır. Aynı zamanda plakayı almak için notere gidilmesi gerekir. Notere eski plakalarınızı teslim ettikten sonra Şoförler Odası'na başvurmalısınız. Noterden özel plakaya dair belgeleri almalısınız.
Bunun için bağlı bulunduğunuz trafik şubesine müracat etmeniz gerekmektedir. Ayrıca 25 TL de plaka basım ücreti ödemeniz gerekiyor.
ad ve/veya soyad veya ticari unvan ihtiva eden bu plakalar, kayıt tescil tarihi itibariyle yıllık sürenin sona erdiği tarihte yürürlükte olan, memur maaş katsayısı x 10.000 + kdv (%18) şeklinde hesaplanmaktadır.
İsim plakaları:
34 NAZ: 5,550 TL – 27,500 TL. 34 CEM: 5,500 TL – 31,500 TL. 34 ATA: 5,500 TL – 31,500 TL. 34 EFE: 5,500 TL – 27,500 TL.
Şahıslar için kimlik belgesi getirmesi yeterli olurken, şirketler için imza sirküleri ve son 6 aylık faaliyet belgesi gerekiyor. Bununla birlikte özel plaka almak için bazı şartları yerine getirmek gerekiyor. Bu şartlar başında ise, İstenilen plaka ikamet edilen il ile aynı olması şartı geliyor.
Trafik Kanununa göre KEL, LAN, LEN, MAL, NAH gibi harf gruplarını içeren plakalar, küçük düşürücü nitelik taşıdıklarından hiçbir şekilde verilmiyor. Abdullah Öcalan'ın ismiyle ilişkilendirecek APP, APO, PKK gibi harf grupları da verilmiyor.
4.2.1 - I, O ve Q harfleri veya tireler, asteriks ve diğer özel işaretler yasaktır.
Plaka üzerinde bulunan harf karakterlerinin yakın alanında, kenarında, üstünde, ortasında vida ve vida deliği olma durumu Ağır Kusur olarak değerlendirilmektedir.
Sms ile boş plaka sorgulaması yapılması da mümkündür. Mesajlar bölümüne girdikten sonra “Detay (boşluk) Plaka” yazarak 5664 numarasına mesaj atılması gerekmektedir. Sorgulama yapmak istediğiniz plakanın boşta olması veya kullanılmaması durumunda size bir bilgilendirme mesajı gelmeyecektir.
Özel plaka almak isteyenler için 2023 yılında güncellenen fiyatlar belli oldu. 3 harfli özel plakaların fiyat aralığı 25.000 TL ile 150.000 TL olarak açıklandı. Bu fiyatlar plakanın talebine, iline ve harflerine göre farklılık gösterebiliyor.
Notere gittiğinizde özel plaka istediğinizi belirtin. İşlemler tamamlandıktan sonra noterin verdiği belgeyi alarak Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası'na gitmeniz gerekir. Şoförler Odası'ndaki yoğunluk durumuna göre 15 dakika veya 30 dakika gibi kısa bir sürede ön ve arka plakanız basılır.
Plaka Değiştirme/Yenileme Ücreti 2023
Noter araç devri ile araç plaka değiştirme ücreti 932,65 TL olarak belirlenmiştir. Bunun yanı sıra plaka yenileme işlemi için tek plakanın basım ücreti olarak 80 TL, çift plaka için ise 160 TL ücret alınmaktadır.
Fiyatlar genellikle 30.000 TL ile 120.000 TL arasında değişir. 2023 yılında güncellenen 4 harfli özel plaka fiyatları da arz ve talebe bağlıdır. Bu tür plakalar genellikle 10.000 TL civarında başlar ve talebe bağlı olarak 300.000 TL'ye kadar çıkar.
İnternetten Plaka Tahsisi Yapmak
Plaka tahsisi mesai saatleri içinde Trafik Şube bürolarına gidilerek yapılabildiği gibi internet üzerinden Emniyet Genel Müdürlüğü'nün web sitesine girilerek de yapılabilir. egm.gov.tr adresine girdikten sonra “Menü – Online İşlemler”, ardından “E-Randevu” sekmesine tıklanır.
Örnek vermek gerekirse, 06 Ali 123 şeklinde bir plaka istiyorsunuz. Ancak yaşam yeriniz Ankara değil de, İstanbul ise, ne yazık ki bu plakayı çıkarttırmazsınız. Şahıs olarak özel plaka çıkartmak istiyorsanız, yanınızda kimlik belgenizin olması yeterlidir. Şirketler için bu tür bir şart bulunmamaktadır.
APP Plaka Yasak Mı? Ancak ne yazık ki, APP plaka, Emniyet Müdürlüğü tarafından yasaklanmıştır. Bu plaka türü 2010 yıllında kullanılmaya başlansa da 6047 sayılı kanuna göre yasaklı hale gelmiştir. Yasağa rağmen bu plaka türünü kullanan kişiler, 427 TL para cezası ödeyecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri