TARLANIZ EN AZ 5 BİN METREKARE OLMALI Tarlanızın en az 5 bin metrekare olması gerekiyor. Eski kanuna göre 5 bin metrekarenin altındaki tarlalara prefabrik ev yapılmasına izin veriliyordu fakat son düzenlemelerden sonra 2023 yılında herhangi bir ev için tarlanızın en az 5 bin metrekare olması gerekiyor.
Tarla konumundaki arsaya prefabrik ev yapmak için gerekli ilk şart arsanın yola cephesinin olması. Yola cephesi bulunmayan parsellere prefabrik ev yapamazsınız. Yapacağınız ev tarlanın maksimum %5'ini kapsamalıdır. Kanunlar tarla üzerine en fazla 250m2 prefabrik ev yapılmasına izin vermektedir.
İmarı olmayan arsaya prefabrik ev yapılmasının temel şartı, arsanın yola cephesinin bulunmasıdır. Kadastro cepheli imarsız arsalarda en fazla %5 imar izni bulunmaktadır. Ayrıca imarsız arsaya maksimum 250 m2 büyüklüğünde prefabrik ev yapılabilir.
Yukarıda belirttiğimiz gibi belediyeden ruhsat izni alınması şarttır. Bu iznin alınması için belgelerin toplanması gerekiyor. Hisseli arsaya prefabrik ev yapılır mı sorusu hissedarların kafasını karıştırıyor. Eğer tüm hissedarlar onaylarlarsa hisseli arsa üzerine prefabrik ev yaptırabilirsiniz.
Prefabrik için izin gerekir mi? Evet istediğiniz herhangi bir araziye prefabrik ev inşa edebilmeniz için izin gerekir. Ve kurulumunun yapılacağı arazinin imarlı olması gerekmektedir. Sadece zemininde beton kullanılan prefabrik ev projeleri izin açısından betonarme ev inşası izni ile benzerlik gösterir.
İlgili 31 soru bulundu
TARLAYA PREFABRİK EV İNŞA ETMENİN ŞARTLARI;
-Yapacağınız ev tarlanızın toplamının en çok yüzde 5'ini kaplamalıdır, en fazla 250 metrekare büyüklüğünde prefabrik yaptırabilirsiniz. -Arsanın bulunduğu belediye ile görüşmelisiniz.
Tarla, bağ, bahçe gibi arazilerin imarı yoktur. Bu araziler imarsız toprak parçalarıdır ve bu arazilere ev yapmada herhangi bir sakınca yoktur. Yani siz zeytinlik, bağ, bahçe gibi imarsız toprak parçalarınızın üzerine belirli şartları yerine getirmek kaydıyla, özel amaçlı yapı inşa edebilirsiniz.
Müşterek yani hisseli olan bir arsaya ev yapılması mümkün olabiliyor. Ancak hisseli arsada hangi kısmın hangi hissedara ait olduğunun tespit edilmemesi halinde, ev yapmak için herkesin onay vermesi gerekiyor.
Bunun için de ilk olarak bir arsa veya arazi gerekiyor. Hisseli tapusu olanlar bu arsaları üzerinde prefabrik ev yaptırıp yaptıramayacaklarını merak ediyorlar. HİSSELİ TAPUDA PREFABRİK EVİN DURUMU! Hisseli tapu sahipleri teknik olarak bu arazilerinde veya arsalarında prefabrik ev yaptırma imkanına sahipler.
Aslında ikamet edilecek her konut tipinde olduğu gibi prefabrik yapılar da yapı tanımına giriyor. İmar mevzuatında prefabrik yapılar için ayrıca bir istisna bulunmadığı için, ruhsat istemeyen prefabrik evler bulunmamakta olup bütün prefabrik yapılar için ruhsat izni alınması gerekiyor.
-Söz konusu arsanın en az 5.000 metrekare olması gerekmektedir. Bunun altındaki tarlalara ev ya da herhangi bir yapı yapılamaz. Eski kanuna göre, daha küçük tarlalara prefabrik ev yapılabiliyordu, ancak artık yapılmasına izin verilemiyor. -Söz konusu tarlanın yola cephesi olması gerekmektedir.
Tarlaya yapılacak inşaat 250 metrekare. Tarla alanı ne kadar olursa olsun, 250 metrekareden fazla alana sahip inşaat yapılamıyor. Aksi takdirde verilen yüzde 5 lik dilimi üzerinde inşa edilen yapı, kaçak olarak nitelendiriliyor.
Prefabrik Evler tarla statüsüne sahip arazilerede yaptırılabilir. Statüsü tarla olan arsalara toplam metre karenin ortalama olarak yüzde 8 ila 10 arası imar izni verilmektedir. 8 ila 10 diyoruz, çünkü bölge ve ilgili belediyeye göre bu durum çeşitli sebeplerle değişim göstermektedir.
Köyde İzinsiz Ev Yapmanın Cezası
Bu eylemler, 42. maddenin 5. fıkrasına göre cezalandırılır. Buna göre, bu yapıların diğer şartlar taşınmasına rağmen sadece muhtarlık izni alınmaksızın yapılması halinde yapı sahibine bin Türk Lirası (2022 yılı için 1.485,00 TL) idari para cezası verilir.
Tarlaya bağ evi yapmak için öncelikle tarlanın imar iznine açık olması ve tarlaya bağ evi yapmak için gerekli belgeleri sağlamanız gerekmektedir: Tarlanın tapusu. Tarlaya bağ evinin yapılması için alınan izin belgesi. Tarlanın kanunda belirtilen şartlara ve gayrimenkul durumuna uygunluğunu gösteren belge.
Bahçeye Ev Yapılabilir mi? Yapılacak evin en fazla iki katı olması gerekir. -Söz konusu arsanın en az 5.000 metrekare olması gerekmektedir. Bunun altındaki tarlalara ev ya da herhangi bir yapı yapılamaz.
Şurada Paylaş! PREFABRİK EV İÇİN NE KADAR ARSA GEREKİYOR? Kadastro cepheli ve imarsız arsalarda en fazla yüzde 5 imar izni bulunmalıdır. Bu bilgilere ek olarak da imarsız arsaya maksimum 250 metrekare büyüklüğünde prefabrik ev yapılabilir.
Bu nedenle bahçenize, arsanıza veya kendi mülkünüz olan tarlaya konteyner ev koymadan önce gerekli izinler için ilgili mercilere başvurmanız gerekmektedir. Ruhsat veya izin için başvurulacak ilgili idare; belediye ve mücavir alan sınırları içinde belediye, bunun dışında kalan köy gibi yerlerde ise valiliktir.
– İnşaat yapılacak alan arsanın yüzde 5'ini geçmeyecektir. – Yapılan ev yada inşaat alanı toplamda kesinlikle 250 m2 yi geçmeyecektir. – Saçak seviyelerinin tabii zeminden yüksekliği (6.50) metreyi veya 2 katı aşmayacaktır.
Taşınmazda hissesi bulunanların hepsi tüm hisselerini 3.kişiye satarak tapuda devir ederler. Bu durumda yeni malik tek tapuya sahip olur. Taşınmazın hisseli malikleri kendi aralarında bir kimseye hisselerini satarak tapuda devir ederler ve böylece bütün hisseleri satan olan hissedar bu taşınmazın tt tapu sahibi olur.
Hisseli bir tapuya sahip arazi üzerinde ev yapılamaz şeklinde bir yargıda bulunmak mümkün değil. Ancak bu arazinin imarı ev yapılmasına uygun değilse bu olabilir ki bu durumda da sorun hisseli tapulu olması veya olmaması değildir. Bir arazinin imarı uygunsa hisseli tapusu dahi olsa üzerinde ev yaptırılabilir.
Bu konuda dikkat edilmesi gereken en önemli nokta hisseli arsa için bir paylaşım veya kullanım sözleşmesi (fiili taksim sözleşmesi) düzenlenip düzenlenmediğidir. Eğer hisseli arsa için bir paylaşım veya kullanım sözleşmesi (fiili taksim sözleşmesi) düzenlenmemiş ise hisseli arsaya konteyner koymak mümkün değildir.
1) Bağ evi yapılırken projenin valilik onayının alınması ve bunun ilgili muhtarlığa bildirilmesi gerekir. Yapılmak istenen bağ evleri ruhsat alınarak inşa edilebilir. 2) Öncelikle tarlanın imara açık hale getirilmesi gerekir.
Tarla arsaya dönüşürse küçülür mü ? Bilmeniz gereken diğer bir husus, imar uygulaması başladığında, tarlanız %40 oranında kamuya terk yapılacağıdır. Bunu göz önünde bulundurmalısınız. Yani bu gün alacağınız 3000 m2 bir tarlanın imar uygulaması yapıldıktan sonra 1.200 m2 Terk yapılacaktır.
Tarla vasfındaki parselin bir plana tabi olup olmadığı ve varsa üst ölçekli plan kararına ilişkin bilgiler; ilgili belediyeden talep edilebilir. Tarlanın belediye ve mücavir alan sınırı dışında olması durumunda ise gidilecek adres, il özel idaresidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri