Planlama, istenen bir amaca ulaşmak için gerekli faaliyetlerle ilgili düşünme sürecidir. Planlama, akıllı davranışın temel bir özelliğidir. Yalnızca istenen sonucu değil, aynı zamanda bu sonuca ulaşmak için gerekli adımları da görselleştirmek için mantık ve hayal gücünün kullanılmasını kapsar.
Planlama aşamaları, hedeflerin belirlenmesi, kaynakların belirlenmesi, stratejilerin oluşturulması, planların uygulanması ve kontrol edilmesi aşamalarından oluşur.
İş yapılmadan önce hazırlanır. İşin üstesinden gelmek için gereklidir. Planlamanın amacı bir işin en düşük maliyetle, en etkili ve verimli şekilde yapılacağının önceden kestirilmesidir. Başka bir tanıma göre plan; bazı amaçlara ulaşmak için gelecekte uygulanacak bir dizi kararı hazırlamayı içeren bir süreçtir.
İlgili 21 soru bulundu
Yönetimin ilk etkinliği de planlamadır. Neyin, ne zaman, nerede, kim tarafından ve nasıl yapılacağının önceden belirlenmesidir. Planlamanın temel amacı ve sorunu, örgüt etkinliğiyle verimliliğin artırılmasıdır.
Planlamanın Amacı
Örgütsel faaliyetler arasında koordinasyon sağlayarak, bu faaliyetleri önceden belirlenen örgütsel hedeflere yöneltmektir. Planlama örgütsel işlevler arasında en önemli görülen ve en başta gelen işlevlerden biridir. Planlama işlevi, diğer işlevler tarafından yansıtılan önemli bir işlevdir.
Planlama süreci birtakım aşamaları içerir. Bunlar sırasıyla; amaçları belirlemek, mevcut durumu analiz ederek geleceği tahmin etmek, amaçlara ulaştıracak seçenekleri belirleyerek zaman, emek, finans ve teknoloji açısından karşılaştırmak ve en uygun seçeneğe karar vererek uygulamaktır.
En etkili planlama türleri, stratejik planlama, operasyonel planlama, proje planlama, finansal planlama, pazarlama planlama, satış planlama ve üretim planlama gibi ayrılmaktadır.
Planlama, istenen bir amaca ulaşmak için gerekli faaliyetlerle ilgili düşünme sürecidir. Planlama, akıllı davranışın temel bir özelliğidir. Yalnızca istenen sonucu değil, aynı zamanda bu sonuca ulaşmak için gerekli adımları da görselleştirmek için mantık ve hayal gücünün kullanılmasını kapsar.
Çalışırken planlama yapmak, zamanın değerini anlamak, hayatınızın her alanında stresinizi azaltarak, başarıyı garanti eder. İş planınızı oluşturmak, odaklanmanızı artırır. Tüm görevlerinizi planladığınızı bildiğinizde, her şeyi hatırlamanız gerekmeyecek. Çalışma planınıza güvenmeye başlayacaksınız.
Stratejik planlama sürecinin ilk adımı olan hedef belirleme, organizasyonun amaçlarını ve hedeflerini belirlemek için kullanılır. Hedef belirleme aşaması, organizasyonun nereye gitmek istediğini ve neyi başarmak istediğini belirlemek için kritik bir adımdır.
Genel olarak nitelendirecek olursak planlama becerisi; karşılaşılan bir problem durumuna uygun çözümler üretip, stratejiler geliştirme, değişen problem durumlarına uygun yeni stratejiler geliştirebilme, seçilen çözüm ve stratejilerin uygulanıp değerlendirildiği bir alandır.
Hızlı planlama yöntemi kişilerin hedefleri arasında, hangisinin öncelikli olduğuna karar vermesidir. Kişi yaşamında herhangi bir konuda öncelik verdiği alanı seçerek bu bağlamda esnek bir plan oluşturur. Yaşamın her alanında uygulanabilir olması en önemli özelliğidir.
Belirlenmiş amaç ve hedeflere hızlı ve etkin cevap verme sistemidir. Hedeflere en kısa ve en uygun yoldan ulaşmayı sağlar.
Planlama, ileriye dönük tahminlerin akılcı bir düzenlemesidir. Planlama, daha çok eylem üzerinde duran bir süreçtir. bakımından fark bulunmaktadır.Bu nedenle bu iki kavramı birbirine karıştırmamak gereklidir. Plan; Bir amaca ulaşmada izlenecek yol ve davranış biçimidir.
Buna göre işletmelerde İKY 4 aşamadan oluşur: • 1. İnsan kaynakları süreçlerinin analizi. (İş analizi) • 2. İK ihtiyaçlarının belirlenmesi, • 3. İK arz ve talebinin dengelenmesi, 4.
Planlama bir süreç olup, şehir plancısı bu sürecin önemli bir aktörüdür. Plancının rolü toplumun, toplumun planlama sisteminin ve siyasaların gelişmesine dayalı olarak evrilmektedir.
Kendi ürettiği çözümler desteklenmeli ve motive edilmelidir. Kendi başına giyinme, yemek yeme, okul çantasını hazırlama, odasını toplama vb. davranışlar çocuğun özgüvenini artıracaktır. Takvim, ajanda, saat kullanımı ile kendi zaman planlaması konusunda desteklemek planlama becerilerinin gelişmesi açısından önemlidir.
Planlama, belirli bir amaca yönelik stratejik adımların oluşturulması, kaynakların tahsis edilmesi ve zamanın etkin bir şekilde yönetilmesi anlamına gelir. Planlama, bireylerin, organizasyonların, projelerin veya işletmelerin başarıya ulaşmak için izlemesi gereken yolu belirlemek için kullanılan bir yönetim sürecidir.
d) Ünitelendirilmiş yıllık plân ve günlük ders plânları, okulun yöneticileri, zümre öğretmenleri, şube öğretmenleri ve ders öğretmenlerinin ortak katkılarıyla hazırlanır. Günlük plânların tek tip olması zorunlu değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri