Plasenta, doğumdan hemen sonra, görevini tamamlayarak bebekle beraber rahim dışına atılır. Yani doğumdan sonra ne anne ne de bebek için artık gerekmeyen bir dokudur ve çöpe atılır.
Batı dünyasında sıklıkla plasenta doğum sonrası yakılırken bazı kültürlerde özellikle dini gerekçelerden ötürü gömülür. Plasentanın bebeğin bir akrabası veya kardeşi olduğuna inanan toplumlar plasentanın evin hemen dışına gömülmesi gerektiğine inanır.
Bebeğin doğumundan sonra plasenta, kordon bağı ve kordon kanı atık ürün olarak değerlendirilmekte ve rutin olarak imha edilmektedir. Kordon kanı, bol miktarda kan yapıcı (hematopoetik) kök hücreleri içerdiği için bazı kan hastalıkların tedavisinde kullanılabiliyor.
Kordon kanından elde edilen kök hücreler lösemi, talasemi gibi kan hastalıklarında kullanım imkanı bulurken, göbek kordonundaki kök hücreler doku reddi hastalığı (GvHD-Graft versus host hastalığı) gibi hastalıklarda kullanım imkanı bulmaktadır.
Bazı kanser türleri: Kordon kanının yaygın olarak kullanıldığı alanlardan bir tanesi de kanser tedavisidir. Özellikle lösemi (kan kanseri), lenfoma (lenf kanseri), multipl miyelom, Retinoblastom gibi kanserlerde kordon kanında bulunan kök hücrelerin kullanılması tedavinin başarısını önemli ölçüde etkiler.
İlgili 15 soru bulundu
Saklanmaya değer bulunduysa ve aile de onay verdiyse kök hücreler saklanır. Burada üzerinde durulması gereken bir başka konu da onay formlarında kök hücrelerin ihtiyacı olan herhangi bir kişinin kullanımına açık olduğunun belirtilmesi. Yani aile bunu kabul ederse, kordon kanı 5-10 yıl saklanabilir.
Kordon kanı saklanması nispeten yüksek maliyetli bir uygulamadır. Tercih edilen Kordon kanbankası laboratuvarına göre dondurma işleminin ücreti 1500-2500 Amerikan Doları arasıda değişmektedir. Saklama ücretleri ise yıllık 90-100 Dolar civarındadır.
İnsanın bedenine ait parçaları gömmek en güzelidir. Bu nedenle göbek bağını ayak altı olmayan bir yere gömmenizi tavsiye ederiz. Gömüldüğü yerin hiç bir önemi yok.
Kordon kanı kök hücreleri -196 derecede sıvı nitrojen içeren özel tanklarda saklanır.
Sadece Sahibi Çocuğa Ait (Otolog): Kordon kanı, hastalıklarının tedavisi için kök hücre nakline ihtiyaç duyan ya da duyacak olan hastalar için, kök hücre kaynağı olarak kullanılmak üzere saklanmaktadır.
Plasenta, bebek ile anne arasındaki besin ve oksijen alışverişini sağlayan bir yapıdır. Plasenta, doğumdan hemen sonra, görevini tamamlayarak bebekle beraber rahim dışına atılır. Yani doğumdan sonra ne anne ne de bebek için artık gerekmeyen bir dokudur ve çöpe atılır.
Plasenta, hamilelik sürecinde rahminizde gelişen bir dokudur. Rahminizde gelişmekte olan bebeğiniz için oksijen ve besin sağlarken, bebek kanındaki işe yaramayan maddeleri dışarı atar. Rahim duvarına yapışıktır ve bebek kordonu buradan oluşmaktadır.
Maori geleneklerine göre bebeklerin plasentası toprağa gömülüyor ve bebek ile doğa ananın arasındaki bağın böylece güçlendirildiği belirtiliyor.
Doğum zahmeti ve sıkıntıları günahlara kefaret olur.
Mümin için en küçük sıkıntı dahi günahların affına vesiledir. Doğum da çok zahmetli olduğu için günahların affına vesile olması umulur. Ancak kadının tüm günahları bağışlanır gibi kesin bir yargıda bulunulamaz.
Eski Türk geleneklerinde 'bebeğin eşi' olarak adlandırılan plasentanın değerli kabul edildiği ve toprağa gömüldüğü bilinmektedir.
Babaların doğuma girmesi önerisine İslamiyet'in karşı olmadığını söyleyen Din İşleri Yüksek Kurulu üyesi Saim Yeprem, 'Babanın herhangi bir kısıtlama olmaksızın doğuma girmesinde sakınca yoktur' dedi.
Kesilen göbek kordonundan çocukta kalan kısma “göbek bağı” denir, ilk günlerde canlı gibi görünebilir. Aradan zaman geçince göbek bağı kurur, büzülür ve siyahlaşır. Göbek bağı genellikle iki hafta içinde düşer.
Göbek bağı, bebeğin cildinden yaklaşık 1,5-2 cm yukardan kesilir. Göbek bağının kesilmesi sırasında bebek hiçbir acı hissetmez çünkü bu bölgede sinir bulunmamaktadır.
Kordon (göbek bağı) ve kordon kanının saklanmasındaki temel amaç, içerdikleri iki önemli kök hücre çeşididir. Bu kök hücreler, kan kök hücreleri ve bağ doku kök hücreleridir. Kordon kanından her iki tipteki kök hücrenin elde edilmesi mümkündür.
Bunlar batıl inançlardır.
İslâmiyet böyle mânâsız ve mantıksız ifadeleri kabul etmez. Bu anlayış da diğer batıl inançlardan İslâma sokulmak istenmiş olabilir. İnsanın bedenine ait parçaları gömmek en güzelidir. Bu nedenle göbek bağını ayak altı olmayan bir yere gömmenizi tavsiye ederiz.
Bir izleyicinin "Göbek bağının gömüldüğü yer insanın kaderini etkiler mi?" sorusuna cevap veren Nihat Hatipoğlu, "Bunlar batıl inançlar. Kuran'da yeri yok" dedi.
İdrar veya dışkı ile kirlenmiş ya da yapışkan hale gelmiş göbek bağının kaynatılmış, ılık ve temiz su ile temizlenmesi, emici bir bez ya da kağıt havlu ile ıslaklığının alınması, ardından da havalandırılarak kurumasının sağlanması gerekiyor.
Durmuş Burgucu, “Ülkemizde ise 2000'li yılların başından itibaren Sağlık Bakanlığı denetiminde faaliyet gösteren 7 tane banka var. Akdeniz Üniversitesi Teknokent bünyesinde yer alan Babylife Kordon Kanı Bankası, Antalya'nın tek kordon kanı bankasıdır.
Kordon Kanı Ne Kadar Süreyle Saklanabilir? Son yıllarda 20 sene saklanan kordon kanından tedavide faydalanıldığı bildirilmiştir. Teorik olarak – 196 0C Sıvı Azot içinde dondurulan kan ve doku ürünlerinin en az 50, hatta daha fazla yıl saklanabileceği varsayılmaktadır.
Kordon kanı saklamada aslında kısıtlama yoktur. Dondurulan doku yıllarca saklanabilir. Literatürde 24-25 yıl sonra dondurulmuş kordon kanı ve kök hücrenin kullanılabildiğini gösteren yayınlar vardır. Dolayısıyla ailenin ihtiyacına ve talebine binaen saklama süresi uzatılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri