Tecrübeli bir kadın doğum uzmanı tarafından yoğun bakım ünitesi ve kan bankası olan donanımlı bir hastanede yapılması gereklidir. Bu tür hastaların her hastanede ameliyat olması uygun değildir.
Plasenta, doğumdan hemen sonra, görevini tamamlayarak bebekle beraber rahim dışına atılır. Yani doğumdan sonra ne anne ne de bebek için artık gerekmeyen bir dokudur ve çöpe atılır.
Plasenta, hamilelik sırasında rahimde gelişerek, anne rahmini göbek kordonuna bağlayan, aynı zamanda fetüse besin ve oksijen ileten dokudur. Cenin organı olan plasenta, gebe olduktan kısa bir süre sonra gelişip, bebeğe göbek kordonu ile bağlanarak fetalin gelişiminde kritik rol üstlenir.
Bazen kontrolde plasenta tam olsa da aksesuar plasenta dediğimiz gerçek plasenta dışında küçük bir parçası ya da amnion zarları içerde kalmış olabilir. Bu durum doğum sonrası ciddi kanamalara sebep olur. Nadir olarak plasenta rahim duvarlarından ayrılmaz ve beklenen süre içerisinde çıkmayabilir.
Bebeğin anne ile bütün bağlantısını sağlayan plasenta, hala anne karnındadır. Plasentanın ayrılma belirtileri görüldükten sonra, üstten rahime masaj yapılarak plasenta çıkartılır. Bu evre yarım saati geçmez. Plasenta çıkarken, son bir kere ıkınmanız gerekebilir.
İlgili 31 soru bulundu
Plasenta previa tanısı, ultrasonla konulmaktadır. Gebenin anamnezi dinlendikten sonra plasenta previa tanısı ultrasonda plasentanın doğum yolunu (internal servikal os) kapattığının doğrulanması ile konulmaktadır. Plasenta previa tanısı konulan hastalarda, plasenta akreata riski de artar.
Plasenta nedir ve ne işe yarar? Plasenta, hamilelik sürecinde rahminizde gelişen bir dokudur. Rahminizde gelişmekte olan bebeğiniz için oksijen ve besin sağlarken, bebek kanındaki işe yaramayan maddeleri dışarı atar. Rahim duvarına yapışıktır ve bebek kordonu buradan oluşmaktadır.
Plasenta previa'da en önemli risk, annenin ve bebeğin hayatını riske sokacak vajinal kanamadır. Hastaların 1/3'ünde vajinal kanama 30 haftadan sonra başlar. Hastaların sadece %10'unda terme kadar vajinal kanama olmaz. Gebeliğin seyri sırasında vajinal kanamaya neden olabileceği için cinsel ilişki önerilmemektedir.
Doğumun 3. evresi nde bebek doğduktan sonra kendiliğinden ayrılır. Sezaryende ise bebek doğduktan sonra elle çıkarılır. Bazı durumlarda, plasenta, gebelik esnasında ya doğum başlamadan ya da doğum başladıktan sonra henüz bebek doğmadan yerleştiği yerden kendiliğinden, kısmen ya da tamamen ayrılabilir.
Halk arasında bebeğin eşi olarak bilinen plasenta, gebelik sırasında rahminizde gelişen gebelik dönemine özgü geçici bir organdır. İnsanlarda, plasenta yaklaşık olarak 22 cm uzunluğunda, 2–2.5 cm kalınlığında ve ortalama 500 gram ağırlığındadır. Koyu kırmızımsı-mavi veya açık kırmızı bir renge sahiptir.
Kese patlatılarak bebeğin başı dışarı doğru çıkartılır ve tüm vücudu boynundan tutularak dışarı alınır, ağız burun temizliği yapılır, kordonu kesilerek bebek çocuk doktoruna teslim edilir. Daha sonra plasenta çıkarılır, rahim içi temizlenir, gerekli ilaçlar uygulanır.
Yoğun miktarda ve uzun süren kanama, kasık bölgesinde; şiddetli ağrı, ateş gibi şikayetler, düşükten sonra parça kalması belirtileri arasında yer alır. Bu tarz durumlarda gebelikten kalan dokuların kürtajla temizlenmesi gerekir.
Bebeğin doğumundan sonra plasenta, kordon bağı ve kordon kanı atık ürün olarak değerlendirilmekte ve rutin olarak imha edilmektedir. Kordon kanı, bol miktarda kan yapıcı (hematopoetik) kök hücreleri içerdiği için bazı kan hastalıkların tedavisinde kullanılabiliyor.
Göbek Bağının Gömülmesi
Böyle bir sözün dinde aslı yoktur. İnsanın bedenine ait parçaları gömmek en güzelidir. Gömüldüğü yerin hiç bir önemi yok.
Her iki organın da farklı işlevi vardır. Plasenta, bebeğin ihtiyaç duyduğu oksijeni anne karnından alır. Göbek kordonu ise gerekli oksijeni anne karnından alarak bebeğin nefes almasını ve beslenmesini sağlar. Yani bebek, anne karnında ağız yolu ile değil tamamen kordon sayesinde beslenir.
Gebelikte alınan kiloların; 3 – 4 kilosu bebek, 700 gram 1 kilosu plasenta yani bebeğin eşidir. 1 kilo ya da rahmin büyümesine bağlı olarak 1,5 – 1,8 kilo annenin artan kan miktarıdır. 1 kilo büyüyen göğüslerdir. 1 – 2 kilo annede su depolanmasından kaynaklanır.
Plasenta (döleşi), anne ve fetüse ait iki dolaşım sistemini birbirinden ayıran bir organdır.
Özellikle erken haftalarda, erken doğumla sonuçlanabilir. Her durumda, plasenta, rahim ağzını kapatacak şekilde yerleşmişse ve bu son aylarda da değişmediyse, doğum vajinal yolla gerçekleşemez ve sezaryen gerektirir.
Embriyo değerlendirmesi sonucunda; embriyoda fragmantasyon ve çap uyumsuzluğu yok ise; Bu embriyo GRADE 1 olarak sınıflandırılır. Embriyoda fragmantasyon veya çap uyumsuzluğu var ise; bu embriyo GRADE 2 olarak sınıflandırılır.
Plasenta Akreata; bebeği besleyen plasentanın rahim duvarına yapışması sonucunda ortaya çıkan duruma verilen isimdir. Bu anormal yapışıklık durumu, plasentanın ayrılma güçlüğünü beraberinde getirir. Plasentanın rahmin kas dokusunun içerisine kadar girmesi söz konusu olabilmektedir.
Plasentanın rahim içinde normal yerinde değil, rahim ağzında yerleşmesi plasenta previa'dır. Plasenta akreata ise plasentanın rahim duvarına anormal yapışması ve ayrılma zorluğu ile ortaya çıkar. Bu iki durum birarada da meydana gelebilir. Sonuçları çok tehlikeli kanamalardır.
Plasenta, Hamileliğin başlangıç aşamasından doğuma kadar hem annenin sağlıklı bir hamilelik süreci geçirmesini sağlayan hem de bebeğin anne karnında düzgün bir gelişim göstermesine yardımcı olan yapı plasenta olarak adlandırılmaktadır.
Anneye ait olan bölüme plasenta maternalis denir.
Plasentanın ayrılması bebeğin beslenmesini bozacağından fetal ölüm sık görülür ve fetal ölüm varlığında DIC gelişimi ihtimali artar. Tanı: Ultrasonografi de kanama alanının görülmesi tanı koydurucudur, ancak her zaman güvenilir bir yöntem değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri