Hamilelik döneminde oluşan plasenta, göbek kordonuyla bebeğe bağlanarak oksijen ve besin akışını sağlar. Böylelikle bebeğin sağlıklı ve canlı kalmasında önemli rol oynar. Aynı zamanda plasenta bebeğin kanındaki zararlı atıkları ve karbondioksiti de filtreler.
Dursun, “Normal şartlarda bebeğin eşi (plasenta) vajinal doğumdan sonra 30 dk içinde kendiliğinden ayrılır, sezaryen sırasında da plasenta kolaylıkla doktor tarafından rahimden kolay bir manevra ile ayrılı ve rahim kasılarak kanamayı durdurur.
Plasenta, bebek ile anne arasındaki besin ve oksijen alışverişini sağlayan bir yapıdır. Plasenta, doğumdan hemen sonra, görevini tamamlayarak bebekle beraber rahim dışına atılır. Yani doğumdan sonra ne anne ne de bebek için artık gerekmeyen bir dokudur ve çöpe atılır.
Kozmetik dünyasında plasenta ilk kez 30'ların başında Dr. Paul Niehans tarafından kullanılmaya başlandı. Rahmin besin deposu olarak bilinen ve doğum sonrasında atılan plasenta, fetusun gelişimi süresince onun gıda ihtiyacını sağlıyor. Plasenta kozmetiği, plasentanın cilt için gerekli maddeler içerdiğine inanıyor.
Eski Türk geleneklerinde 'bebeğin eşi' olarak adlandırılan plasentanın değerli kabul edildiği ve toprağa gömüldüğü bilinmektedir.
İlgili 41 soru bulundu
Maori geleneklerine göre bebeklerin plasentası toprağa gömülüyor ve bebek ile doğa ananın arasındaki bağın böylece güçlendirildiği belirtiliyor.
Plasenta akreata; gebelik sürecinde bebeğin gelişimini sürdürebilmesi için rahimde oluşan dokunun rahim kaslarının içerisine doğru gömülmesi ile ortaya çıkar. Kan damarları, rahim duvarının derinine doğru gelişir.
Plasenta, hamilelik sürecinde rahminizde gelişen bir dokudur. Rahminizde gelişmekte olan bebeğiniz için oksijen ve besin sağlarken, bebek kanındaki işe yaramayan maddeleri dışarı atar. Rahim duvarına yapışıktır ve bebek kordonu buradan oluşmaktadır.
Bebeğin sağlıklı şekilde beslenebilmesi için aracı görevi gören plasenta, asıl olarak bebeğin büyümesine yardımcı hormonların en iyi şekilde salgılanmasına yardımcı olmaktadır. Ayrıca, annenin beslenmesinde atık ve zararlı maddeleri besin grubundan ayırarak, bebeğin bu zararlı besinleri almasını engellemektedir.
İnsanlarda, plasenta yaklaşık olarak 22 cm uzunluğunda ve 2–2.5 cm kalınlığında, en kalın kısmı ortası ve kenarlara doğru incelen geçici bir organdır. Genellikle 500 gram ağırlığındadır ve koyu kırmızımsı-mavi veya açık kırmızı bir renge sahiptir. Fetüse 55–60 cm uzunluğundaki kordon ile bağlıdır.
Vajinal doğumun 2. evresinde, bebek doğarken doktorunuz, bebeğin daha rahat çıkışını sağlayabilmek için vajinayla, makat arasına bir kesi uygulayabilir. Epizyotomi adı verilen bu doğum kesisinin amacı; bebeğin çıkarken, vajina ve etrafında yırtığa sebep olmasının engellenmesidir.
Kadınlarda sık görülen miyomlar, rahim ve yumurtalık kanseri, rahim iç zarının iltihaplanması, rahim sarkması gibi durumlarda rahmin yani uterusun alınması gerekebiliyor.
Bu durum kanama ve pıhtılaşma sistemini bozarak DIC tablosu oluşturabilir. Dekolman olgularının %10'da DIC gelişir ve gebelikte DIC gelişiminin en sık nedeni plasenta dekolmanıdır. Plasentanın ayrılması bebeğin beslenmesini bozacağından fetal ölüm sık görülür ve fetal ölüm varlığında DIC gelişimi ihtimali artar.
Bebek: Bebeğin ağırlığı yaklaşık 3,5 ila 4 kilo arasındadır. Plasenta: Plasenta, hamilelik sırasında bebeğe oksijen ve besin sağlayan organdır. Yaklaşık 500 gram ağırlığındadır.
Halk arasında 'Bebeğin eşi” veya 'Son” olarak bilinen plasenta, bebeğin gelişerek olgunlaşmasını sağlayan ana organdır. Plasenta 15 - 20 santimetre çapında 2-3 santimetre kalınlığında oval bir yapı şeklinde olur. Plasenta doğumdan sonra da 10 dakika ile 30 dakika içinde ayrılır.
Plasentayı bebeğe bağlayan şey ise göbek kordonu. Yani annenin yiyip içtikleri göbek kordonu ile plasentaya gidiyor, bebekler de plasentada depolananlarla bir güzel besleniyor. Anne karnında bebek acıkınca ne yapar, söyleyelim. Gebeli süresince anne ve bebek koordineli bir şekilde hayatlarını sürdürürler.
Plasenta, hamilelik sırasında rahimde gelişerek, anne rahmini göbek kordonuna bağlayan, aynı zamanda fetüse besin ve oksijen ileten dokudur. Cenin organı olan plasenta, gebe olduktan kısa bir süre sonra gelişip, bebeğe göbek kordonu ile bağlanarak fetalin gelişiminde kritik rol üstlenir.
Sezaryenin en büyük avantajı bebeğin normal doğum sırasında oluşabilecek riskleri yaşamadan direk sağlıklı bir şekilde dışarı alınmasıdır. Bebeğin sıkışması, oksijensiz kalması gibi kötü olasılıklar sezaryende yoktur. Bebek az riskli bir yoldan dışarı çıktığı için birçok aile bu yüzden sezaryeni tercih etmektedir.
Plasenta yani bebeğin eşinin, rahim ağzını ve doğum yolunu kapatması olarak tanımlanan plasenta previa anne ve bebeğin hayatını riske atabilen, kendi içinde farklı riskler de barındıran bir durum.
Bebeğin atıklarının vücut dışına çıkmasını sağlar!
Çünkü fetüsün metabolizmasının oluşturduğu atıklar da plasenta sayesinde anneye geçer ve bu şekilde atıklar vücut dışına atılmış olur. Fetüsün atık maddeleri ve karbondioksit plasenta aracılığıyla anne vücuduna geri gönderilerek dışarı atılır.
mukozasının birbirine kaynaşmasından meydana gelmiş, yavru ile anne arasında metabolik ve hormonal ilişkiyi sağlayan ekstraembriyonal bir dokudur. Plasentanın anneye ve yavruya ait iki bölümü vardır. Anneye ait olan bölüme plasenta maternalis denir.
Anne karnındaki bebek, anne ateşli bir hastalık geçirmediği sürece sürekli olarak 36.5 derecede tutuluyor. Bundan dolayı anne, uzun süreli güneşe maruz kalmadığı ve aşırı bir susuzluk (şiddetli dehidratasyon) çekmediği sürece bebeğin vücut ısısı değişmiyor.
Yani lotus doğum bir doğum şekli değil, bebeğin plasentadan ayrılmadan bir süre daha kalmasına verilen özel bir isim. Bu yöntemi, doğumun kendi içinde mükemmel olduğunu ve gerekmedikçe doğal akışa müdahale etmemenin anne ve bebek için faydaları olduğunu düşünenler tercih ediyor.
Plasenta yaşlanması çoğu gebelikte görülen normal bir durum. Nasıl ki gebeliğin süresi 40 hafta olarak kabul ediliyor, plasentanın da buna göre bir ömrü var. Gebelik ilerledikçe hücreler kendini yenileyemez ve plasentada yaşlanma süreci başlar.
Bebeğin anne ile bütün bağlantısını sağlayan plasenta, hala anne karnındadır. Plasentanın ayrılma belirtileri görüldükten sonra, üstten rahime masaj yapılarak plasenta çıkartılır. Bu evre yarım saati geçmez. Plasenta çıkarken, son bir kere ıkınmanız gerekebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri