Buzdolabında ya da dondurucuda besinleri uzun süre muhafaza etmek için kullanılan plastik kaplar, ısıtıldığında sağlığınızı tehdit eder. Dondurucudan besini aldığınızda sakın bu ürünlerle beraber ısıtmayınız.
Borcam kaplarını buzlukta ve derin dondurucuda kullanmak oldukça yaygın bir uygulamadır. Borcamın yapımında kullanılan borik asit sayesinde, genellikle -18°C'ye kadar olan soğuk sıcaklıklara dayanabilir. Bu nedenle, hazırladığınız yemekleri buzluk veya derin dondurucuda saklamak için borcam kullanabilirsiniz.
Ayrıca yiyeceğin temas ettiği malzemenin sağlıklı olması şart. Bu yüzden dondurmak istediğiniz ürünü sakladığınız malzeme önemli: İçerisinde sağlığa zararlı maddelerin bulunmadığına emin olduğunuz plastik kaplar saklama için uygundur. Cam, mika veya metal kaplar tercih edilebilir.
Derin dondurucuda kullanılmak üzere özel üretilmiş kaplar güvenlidir. Bu kaplardan bir oranda kimyasal madde besinlere geçiş yapsa da oran sağlıklı ve güvenli sınırlar içerisindedir. Başka gıdalara ait tek kullanımlık ya da yalnızca taşıma için değerlendirilen kaplarda yiyecek dondurmak sakıncalı olabilir.
İlgili 27 soru bulundu
Cam, gıda saklama için genel olarak plastiğe göre daha güvenlidir. Plastik kaplardaki kimyasallar, plastikten yemeğinize geçebilir. Bu genellikle sıcak yemek plastiğe konduğunda veya mikrodalga ısıtma sırasında ortaya çıkar. Cam kavanozlar, gıdayla temas eden istenmeyen, zehirli kimyasalları sızdırmaz.
Genellikle yağ ve asit içermeyen gıdaların plastik kaplarda muhafaza edilmesi uygundur. Bakliyat gibi ürünler buna örnek olarak verilebilir. Mutfağını renklendirmek isteyenler ise bu renkli kapaklı saklama kabı seçenekleri ile bal, reçel gibi ürünlerini muhafaza edebilir.
En güvenli plastik ürünlerin 1, 2, 4 ve 5 numaralı plastikler olduğunu ifade eden Demirkan, "Bu hepimizi ilgilendiren bir konu. Evimizde ve her yerde plastik kullanıyoruz. Plastikler ürünlerin numarası var, bunların en zararlısı 3-6 ve 7 numara plastikler. Bunlardan kesinlikle kaçınmamız lazım.
Plastiğin içerisinde bulunan maddelerin, endokrin sistemini bozucu kimyasallar barındırdığını söyleyen Prof. Dr, İrkin, bunun da nörolojik hasarlar, kalp damar hastalıkları hatta kansere kadar varan sonuçlar yaratabileceğini ifade etti.
– Porselenler, derin dondurucularda da aynı güvenle kullanılabilir. Ancak dondurucudan çıkan porselenin, hemen fırına sokulması halinde, ani ısı değişikliği nedeni ile porselen kırılır. Bu nedenle porselen oda sıcaklığına geldikten sonra ısı ile temas etmelidir.
Her sabah tost hazırlamaya üşenenler için; önceden hazırladığınız tostları pişirmeden buzluğa atın, gerektiğinde hemen tost makinesine sıralayın.
Yoğurdu buz kalıplarının içine veya hava geçirmez kaplara koyarak derin dondurucuda saklamak mümkündür. Dondurulmuş ve dondurulmamış yoğurt arasındaki en dikkate değer fark, dokusudur. Yoğurdu çözerken üzerinde katmanlar görmek normaldir. Bunun sebebi, dondurma esnasında yoğurttaki protein ağlarının çökmesidir.
- Buzdolabına ve derin dondurucuya konulabilir. - Aside dayanıklıdır ancak yine de uzun süreli asitli gıdaların muhafazası tavsiye edilmemektedir. Nasıl Kullanalım? - Çelik ürününüzü ilk kullanımdan önce mutlaka sıcak su ve bulaşık deterjanıyla yıkamanızı tavsiye ediyoruz.
İlk olarak, cam şişe buzdolabında donmuşsa patlamaz.
Maruz kalabileceği maksimum ani ısı değişikliği 180 °C'dir, Yavaş yavaş ısıtmak ve soğutmak koşuluyla 3 ° C'de derin dondurucuya, 30 °C'de fırın kullanıma dayanıklıdır.
Yaş pasta, kapalı bir kutu içerisinde derin dondurucuda uzun bir zaman boyunca saklanabilir. Buzluktan çıkarıldığı an ilk günkü tazeliğinde servis edilebilir. Yaş pastalar birçok özel günde tüketildiği gibi sıradan günlerde de herkes tarafından mutlulukla tüketilen bir tatlı seçeneğidir.
Çünkü sıcaklık yüksek olmadığı takdirde, plastik diğer tüm malzemelerden çok daha iyi bir saklama koşulu sağlar. Örneğin gıdaları dondurarak saklıyorsanız ilk tercihiniz kesinlikle plastik kaplar olmalıdır. Hem soğutmada hem de çözülmede en hızlı sonucu alabileceğiniz malzeme plastiktir.
Floropolimerler, yüksek performanslı plastik kategorisine aittir. Bu kategorinin en bilinen üyesi PTFE'dir. PTFE, en pürüzsüz ve en sağlam malzemelerden biridir.
Plastik, iklim krizinin en büyük etkenlerinden biri olmasının yanı sıra insan sağlığını olumsuz etkiliyor, okyanusların kirlenmesine ve okyanuslarda yaşayan canlıların zarar görmesine neden oluyor. Her yıl en az 8 milyon ton plastiğin okyanuslara atıldığı tahmin ediliyor.
Birçokları, bunun bir şişeyi kaç defa kullanabileceğinizi gösterdiğini düşünse de, bu hatalıdır. Plastik şişenin üretildiği madde, tekrar kullanılabilirlik hakkında bilgi veriyor olsa da, o sayılar, şişeyi tekrar kullanabileceğiniz sayıyı göstermemektedir. Bu sayılar, şişenin üretildiği plastiğin tipini göstermektedir.
Polipropilen Plastik Sağlıklı Mıdır? Polipropilen en güvenilir plastik türlerinden biri olarak kabul edilir. Bu yüzde de özellikle gıda ambalajlarında, biberonlarda, yoğurt kaplarında, ketçap şişelerinde (PP) Polipropilen ambalaj kullanılır.
Plastiklerden gelen toksinler güneşle temasa geçtiğinde kanserojen etki yaparak insan sağlığını tehdit edip ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Naylon poşete sıcak koyulan ekmek, naylon poşetin sıcaklıkla tepkimeye girmesi sonucu insan için zehir 'e dönüşebilmektedir.
Asitli ürünler, turşu, salça, yoğurt, sıvı, peynir gibi gıdaların kesinlikle plastik kaplarda muhafaza edilmemesi gerektiğinin altını çizen Prof.
Saklama kaplarının sayısı evde kullanılan bakliyat çeşitliliğine göre daha fazla artırılabilir. Genel itibarıyla 10 tane bakliyat saklama kabı kullanılması yeterli olur. Saklama kapları mutfakta düzen sevenler için olmazsa olmazlardan biridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri