Turşu yapımında plastik kap kullanılacaksa Tarım ve Köyişleri Bakanlığından izinli olan plastik malzemeden yapılmış kaplar tercih edilmeli ve turşu yapımında bu kaplar tekrar tekrar değil bir kez kullanılmalıdır. Kullanılmadan önce mutlaka cam kavanozlar ve kapakları 15-20 dakika kaynatılarak sterilize edilmelidir.
Turşuların içinde bulunduğu kaplar asla daha önce kullanılmış pet şişeler olmamalıdır. Bu, iki ayrı sağlık sorununa yol açar: Birincisi hijyenik açıdan tamamen sağlıksızdır. Daha önce kimin, ne şekilde kullandığını bilmediğiniz, birilerinin ağzını değdirdiği bir şişenin kullanılması söz konusudur.
O malzemelerin uzun süre dayanabilmesi için tuza ihtiyaçları var. Bu nedenle tuz çok fazla gelirse sebzelerin ya da meyvelerin çok fazla şişmesine neden oluyor. Çok fazla şişen malzemeler çok çabuk bozulmalara neden oluyor. Yine tuz az gelirse bu defa da malzemeler yeterince korunmuyor ve yumuşamalara neden oluyor.
Turşularınızı tercihe göre cam ya da pet kavanozlarda kurabilirsiniz. Kavanoz büyüklükleri tercihe göre büyüklü küçüklü seçilebilir. Böylece misafir sayısına göre uygun büyüklükte bir kavanozu açabilirsiniz. Turşunun lezzet ve vitamin açısından olmazsa olmazı olan sarımsak mutlaka konmalıdır.
İlgili 33 soru bulundu
Turşuyu kurmak için plastik şişeler seçiyorsunuz
Bu sağlığınız açısından çok büyük bir yanlış. Aksi takdirde kaya tuzu, sirke gibi ürünler bekleme esnasında plastik malzeme ile kimyasal reaksiyona geçer ve sağlığınıza büyük zarar verebilir. Bu yüzden mutlaka büyük cam kavanozlar kullanın.
Püf noktası: Bu salatalık turşusu tarifini diğer tariflerden ayıran en önemli özelliği içerisine sıcak, kaynar halde su koyuluyor olması. Salatalık turşusunun içerisine kaynar su koyuluyor olması sizi şaşırtmasın, bu halde yapılan turşusunun tadı daha kıtır kıtır ve lezzetli oluyor.
Turşuların içinde bulunduğu kaplar asla daha önce kullanılmış pet şişeler olmamalıdır" şeklinde konuştu. Pet şişenin saklama kabı olarak kullanılmasının iki ayrı sağlık sorununa yol açtığını aktaran Doç. Özyaral, "Birincisi hijyenik açıdan tamamen sağlıksızdır.
İhtiyacınız olan tek şey ise bir kabın içerisinde bir miktar sıcak su! Hazırladığınız sıcak suyun içerisine kavanozu ters çevirip koyun ve ortalama 30 dakika kadar bekleyin. Daha sonra elinizin yanmaması için bir bez yardımıyla kapağı çevirip kapağı kolaylıkla açabilirsiniz.
Eğer kabın kapağında sorun varsa, hava boşluğu kalır ve kapaktan hava alır bu da turşunun bozulma riskini arttır.
Küçük cin biberleri baş kısımlarını temizleyelim, sarımsakları soyalım, şişemizin altına 2- 3 tane atalım. Ve şişemiz dolana kadar yapalım, üst kısmına sarımsak atarak kenara alalım. Sirkemizi, tuzumuzu, limon tuzunu ekleyelim aldığı kadar su ilave edin, iyice çalkalayın, karanlık serin yerde muhafaza ediniz.
Uygun sıcaklıklarda bekletin mutlaka. Turşularınızın hava almadığından emin olun. Kapağını çok sıkı kapatarak havayla temasını kesin bu şekilde uzun süre küflenmeden, üzerinde beyaz tabaka oluşmadan saklayabilirsiniz.
Ayrıca kullanılan kabın temizliğine ve hava almamasına dikkat edilmeli. Turşusu yapılacak sebze/meyvelerin de kapta tamamen salamura içinde kalması, üst yüzeyde hava ile temas etmemesi sağlanmalı. Hava ile temas eden sebzeler bozulur ve kesinlikle tüketilmemesi gerekir.
Plastik şişe veya kaplarda da sıcak su kullanamazsınız. Turşularınızda mutlaka kaya tuzu kullanın.
5 litrelik turşu için; 1 çay bardağı iri kaya tuzu. 1,5 su bardağı üzüm sirkesi. 1 yemek kaşığı limon tuzu.
Tüketebileceğimiz kadarını cam kavanoza koymalı ve üzerine ağırlık vermesi için bir şey yerleştirilerek kapağının iyice sıkıştırılması gerekir. l Turşunun uygun koşulda olmaması yani güneş alan bir yerde olgunlaşmaya bırakılması turşunuzun hemen köpürüp, tat değiştirmesine sebep olabilir.
Bu ters çevirme işlemi önemli zira kavanozun kapağının sızdırmaması gerekiyor. Beri yandan içerik kapak ve kavanoz arasına hafifçe sızarak kapağın yapışmasına yardımcı oluyor ama esas soğuma gerçekleşince vakum etkisiyle negatif basınç sağlanıyor. Konservenin serin bir yerde, tercihen buzdolabında saklanması gerekiyor.
* Sıkışmış kavanoz kapağını açmanın en iyi yöntemi; bir kaseye sıcak suyu doldurunuz ve açmakta zorlandığınız kavanozun ağız kısmı suyun içinde kalacak şekilde su dolu kasenin içine koyunuz. 30 saniye bekletip geri çıkartınız.
Sıcak su yöntemi, sıkışmış kavanoz kapağını açmak için uygulanan en etkili yöntemdir. Bu yöntem için derin bir kaseye sıcak su doldurun. Kavanozu ters çevirerek kapak kısmını sıcak suyun içerisine yerleştirin ve 30 saniye bekletin. 30 saniyenin ardından kavanozu ters çevirerek kapağı kolayca açabilirsiniz.
Turşunuzu etkilememesi için kavanozunuzu önce 2-3 saat boyunca ters bir şekilde bekletin. Bu adım aralarda kalmış hava kabarcıklarını bir araya toplar. Kavanozu tekrar çevirdiğinizde de hava kapağın tam altında kalır; bunun da bir sakıncası yoktur. Artık kavanozunu ışık almayan, serin ve kuru bir yerde saklamalısınız.
Turşu herkesin evinde yapabileceği bir üründür. Turşu yaklaşık olarak 15 gün içerisinde olgunlaşır. 15 gün beklenilmesi turşu için yeterlidir. Turşular ışık almayan serin noktalarda saklanması gerekir.
Kavanozunu ışık almayan, serin ve kuru bir yerde saklamalısınız. Turşunun olmasını beklediğiniz sırada arada bir suyunu kontrol etmeli ve azaldığı zaman içerisine turşu suyu ilavesi yapmalısınız.
Turşu Suyu Ölçüsü Nedir? Turşu suyu yapımı için sirke ve tuz oranı doğru kullanılmalıdır. Sirke ya da tuzu fazla koyduğunuzda turşunuz daha çabuk olmaz. 1,5 litre suya 2,5 yemek kaşığı kaya ya da deniz tuzu ve sirke ekleyerek turşu suyunuzu hazırlayabilirsiniz.
Turşuya asıl lezzetini veren üzüm sirkesidir. 5) Tercihe göre turşuya 1 litre için 2-3 adet küp şeker de atabilirsiniz. Bu mayalanmayı hızlandıracaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri