Dr. Reyhan İrkin, gıdaları saklamak için kullanılan plastik saklama kaplarının, sağlığa zararlı olduğunu açıkladı. Plastiğin içerisindeki maddelerin, endokrin sistemini bozucu kimyasallar barındırdığını söyleyen Prof. Dr.
Plastik kapların hammaddesi olan 'bisfenol A' kanser, obezite, diyabet ve kalp hastalıklarına yol açıyor. 50–70 derece ısıda gıda ve sıvılara nüfuz eden Bisfenol A, triod, büyüme hormonu, östrojen ve testesteron hormonlarının üretimini de azaltıyor.
Cam, gıda saklama için genel olarak plastiğe göre daha güvenlidir. Plastik kaplardaki kimyasallar, plastikten yemeğinize geçebilir. Bu genellikle sıcak yemek plastiğe konduğunda veya mikrodalga ısıtma sırasında ortaya çıkar. Cam kavanozlar, gıdayla temas eden istenmeyen, zehirli kimyasalları sızdırmaz.
Saklamak için kurutma yöntemini kullanıyorsanız, en sağlıklı seçenek hava almayan kapakları bulunan Madame Coco cam saklama kapları olacaktır. Bu kaplar ayrıca artan sıcak yemeklerinizi buzdolabında uzun süre sağlıklı bir şekilde muhafaza etmenin de en iyi yöntemidir.
Çünkü sıcaklık yüksek olmadığı takdirde, plastik diğer tüm malzemelerden çok daha iyi bir saklama koşulu sağlar. Örneğin gıdaları dondurarak saklıyorsanız ilk tercihiniz kesinlikle plastik kaplar olmalıdır. Hem soğutmada hem de çözülmede en hızlı sonucu alabileceğiniz malzeme plastiktir.
İlgili 19 soru bulundu
Bakliyatları saklarken cam kavanoz kullanabilirsiniz. Plastik kaplarda veya poşetlerde saklamanızı asla önermeyiz. Bu saklama koşulları sağlık açısından olumsuz sonuçlar meydana getirebilir.
Saklama kaplarına konularak depolanacak besinlerin doğru seçilmesi gerektiğini anlatan Prof. Dr. İrkin, "Uygun besinleri bu kaplarda saklamazsak, kimyasallar bu ürün içerisinde çözünerek metabolizmamıza geçebilir. Daha sonrasında endokrin sistem bozulur.
Eğer erzak için saklama kabı alıyorsanız geniş ve büyük hacimli olması daha doğru olur. Artan yemekler için dışarıyla hava teması bulunmayan cam ve emaye saklama kapları uygun olacaktır. Bunun dışında kahvaltılık ve diğer ürünler için plastik formdaki saklama kapları ideal bir tercih olur.
Plastiğin içerisindeki maddelerin, endokrin sistemini bozucu kimyasallar barındırdığını söyleyen Prof. Dr. İrkin turşu, salça, yoğurt, sıvı, peynir gibi asitli gıdaların kesinlikle plastik kaplarda saklanmaması gerektiğini belirtti.
Tupperware Garantisi
Tupperware ürünleri büyük bir özen ve hassasiyetle insan sağlığına zarar vermeyen hammaddelerden üretilmiştir. Tupperware Garantisi yalnızca kullanım kılavuzlarında tavsiye edilen Uygun Kullanım ve Bakım Koşullarında kullanılmış ürünler için geçerlidir.
Sert kristal mika plastikten üretilmiş sağlıklı ve 1. kalite bir ürün. Genel olarak bakliyat saklama kabı olarak kullanılan bu seti, baharatların için de değerlendirebilirsin. Buzdolabında kullanıma uygun ancak derin dondurucuda kullanmamalısın. Üst kısmı şeffaf olduğu için içindeki ürünleri üstten görebilirsin.
Ayrıca yiyeceğin temas ettiği malzemenin sağlıklı olması şart. Bu yüzden dondurmak istediğiniz ürünü sakladığınız malzeme önemli: İçerisinde sağlığa zararlı maddelerin bulunmadığına emin olduğunuz plastik kaplar saklama için uygundur. Cam, mika veya metal kaplar tercih edilebilir.
En güvenli plastik ürünlerin 1, 2, 4 ve 5 numaralı plastikler olduğunu ifade eden Demirkan, "Bu hepimizi ilgilendiren bir konu. Evimizde ve her yerde plastik kullanıyoruz. Plastikler ürünlerin numarası var, bunların en zararlısı 3-6 ve 7 numara plastikler.
Plastiklerden gelen toksinler güneşle temasa geçtiğinde kanserojen etki yaparak insan sağlığını tehdit edip ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Naylon poşete sıcak koyulan ekmek, naylon poşetin sıcaklıkla tepkimeye girmesi sonucu insan için zehir 'e dönüşebilmektedir.
1 numara - PET veya PETE (polyethylene terephtalate)
İçinde bulunan gıda maddesine herhangi bir zararlı madde sızdırmaz. Ancak tekrar kullanım için yeterince temizlenemez ve tekrar kullanıldığında zararlı bakteriler ürer.
Asitli ürünler, turşu, salça, yoğurt, sıvı, peynir gibi gıdaların kesinlikle plastik kaplarda muhafaza edilmemesi gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. İrkin, yine saklanan ürünlerin uzun süre saklama kaplarında kalmaması gerektiğine dikkat çekti.
Sıcak ve asitli (salçalı, yoğurt vb.) yemekler için saklama kapları cam, seramik, emaye, porselen ve/ya paslanmaz çelik olmalıdır. Plastik saklama kapları sadece soğuk gıdaları, bakliyatları vb. saklamak için kullanılmalıdır.
Metal saklama kapları hijyeniktir. Bu doğrultuda sağlıklı ve tertemiz bir şekilde tüm gıdalarınızı saklayabilirsiniz. Günümüzde pek çok evde plastik kullanılmaktadır. Ancak plastik kaplar sağlıksızdır.
Bakliyatları cam kavanozlara veya bez torbalarda saklamalıdır. Bez torbada saklamak cam kavanozda saklamaktan daha doğru bir tercihtir. Çünkü bez torbalar hem nem oluşmasını engeller hem de bakliyatların ışık almasını engeller.
2 numara: HDP veya HDPE koduyla bilinen bu plastik ürünler, genellikle deterjan, süt, poşet, zeytinyağı şişeleri ve oyuncakların yapımında kullanılır. Plastik ürünler arasında en sağlıklı olanıdır. Hiçbir şekilde kimyasal salınım yapmayan bu ürünler, sağlık açısından en güvenilir olanlardır.
Evde genel olarak kullanılan bakliyat sayısına göre bakliyat saklama kabı alınmalıdır. Saklama kaplarının sayısı evde kullanılan bakliyat çeşitliliğine göre daha fazla artırılabilir. Genel itibarıyla 10 tane bakliyat saklama kabı kullanılması yeterli olur.
Polikarbonat (pc.) plastikler normalde şekilsiz ve saydam termo plastiklerdir. İşlenmiş durumdaki Polikarbonat piyasada çeşitli renklerde, saydam ve yarı saydam olarak cam'a alternatiftir. Polikarbonatlar diğer plastikler gibi yüksek ısılarda bozunmaya uğramazlar, cam kadar sağlıklıdırlar.
Çiğ yumurta
Çiğ yumurta ve mayonez gibi gıdalar salmonella veya E. coli üretebileceğinden bu tür bir kapta saklanmamalıdır. Ne yazık ki, bu mikroorganizmalar çiğ yumurta vasıtasıyla kolaylıkla yayılır ve plastikle temas ettiğinde çılgınca çoğalabilir.
Plastik bardak, tabak ve malzemelerin sıcak yiyecek ve içecek tüketiminde kullanılması sağlığa sakıncalıdır. Plastik bardağın içine konularn 70-90 derece sıcaklığındaki içecek polimer (plastik) malzemeyi ısı etkisi ile çözerek monomerlerine ayırır. Monomerler ise insan için tehlikeli ve kanserojen bir maddedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri