Total Diz Protezi nedir ? Total diz protezi (Dize platin takılması), aşınmış olan eklem yüzlerinin, metal ve polietilen malzemeden yapılmış malzemelerle, ağrısız eklem hareketi için tasarlanmış özel parçalar ile kaplanarak yapay eklem oluşturulmasıdır.
Protez cerrahisi , eklem içindeki hasarın son aşamaya gelmesi sonucunda bozulan eklemin çıkarılarak, yerine aynı işlevi görecek yapay-metal eklem / implant (platin) yerleştirme işlemidir.
Genel Olarak Kalça Protezi. Kalça protezi nedir? Kalça ekleminin tam olarak görevini yerine getiremediği durumlarda, bu eklemin yerine vücuda uyumlu olarak üretilmiş metalden yapılan bir platindir.
3-4 saatlik ameliyatlardır.
Hastaların herhangi bir destek kullanmadan yürümeleri yaklaşık dört hafta sürer. Bu süre hastanın yaşına, kilosuna ve aktivite düzeyine göre değişiklik göstermekle birlikte en fazla altı hafta sonra iyileşme tamamlanır.
İlgili 25 soru bulundu
Günümüz teknolojisi ile geliştirilen diz protezlerinin ömrü yaklaşık 25 yıl kadardır.
Kemik içi implant tedavisi alacak olanların ücretlerini karşılamayan SGK; aynı zamanda altın, platin, paladyum, irrudyum gibi kıymetli madenlerin ücretlerini de tedavi kapsamında ödememektedir.
Omurga kırıklarının yaşandığı durumlar, omurgalar arasında meydana gelen kaymalar, 3 seviye ve üzerinde yapılan omurga kanal varlığı operasyonları, 3 seviye ve üzerinde yapılan bel fıtığı operasyonları, 3 ya da daha çok tekrarlayan bel fıtığı operasyonlarında bel platini takılır.
Total diz protezi (Dize platin takılması), aşınmış olan eklem yüzlerinin, metal ve polietilen malzemeden yapılmış malzemelerle, ağrısız eklem hareketi için tasarlanmış özel parçalar ile kaplanarak yapay eklem oluşturulmasıdır.
Kalça protezi kaç yıl dayanır? Uzun sürede kalça protezlerinin en büyük sorunlarından biri protezlerin kemikten ayrılması yani gevşemedir. Doğru şekilde uygulanan kalça protezi sonrasında hastaların yüzde 90-95'i protezlerini 15 yıl süre boyunca sorunsuz kullanabilirler.
Kalça Protezinin Ömrü ve Ameliyat Süreci
Son dönemlerde meydana gelen protezin ana maddesi hiçbir şekilde aşınmadığı ve aşınmanın minimuma indirildiği yüzey kaplamaları kullanıldığı için, kalça protezinin ömrü 20 – 25 seneye kadar çıkmaktadır.
Protez ömrünü doldurduğunda ağrı yapmaya başlar ve şikayetler zamanla da ilerler. Buna neden protezin gevşemesi ve aşınması olabilir. Bu durumda protezin aşınan ve gevşeyen parçaları değiştirilir. Bu ilk protez operasyonuna göre çok daha zor, pahalı ve tekniği zor bir operasyondur ve çok ileri bir deneyim gerektirir.
İstatistiklere göre, tam protezler 5 ila 10 yıl arasında dayanırken, kısmi protezler maksimum 15 yıllık bir ömre sahiptir. Bu süre zarfında, hem ağzınız hem de protezleriniz büyük değişikliklere uğrayabilir, bu da protezlerinizin uygun şekilde oturmamasına ve çekici olmayan bir görünüme neden olabilir.
Vatandaşların platin yanılgısına kapılmalarında belki parlaklık, şekil ya da maddi sebeplerin etken olabileceğine vurgu yapan Gökçe, ''Ancak günümüzde platin yerine en çok titanyum malzemesi tercih edilir.
Günümüzde yaygın şekilde kullanılan protez çeşitleri 3 kategori altında değerlendirilir. Bunlar sabit, hareketli ve implant üstü protezlerdir.
Platinin beş adet kararlı izotopu ve bir de yarılanma ömrü 6 milyar yıl olan radyo-izotopu vardır: Pt-190. Platinin başka radyo-izotopları da vardır ve bunlardan en kararsızı yarılanma ömrü 50 yıl olan Pt-193'tür.
Kalmasinin sakıncası yoktur.
Platin yaklaşık 1,773°C (3,223°F) erime noktasına ve yaklaşık 3,827°C (6,921°F) kaynama noktasına sahiptir. Yoğunluğu, santimetre küp başına 21.45 gramdır, bu özelliği ile en yoğun elementlerden biridir.
Buna karar verebilmek için öncelikle film grafikleri çekilerek durumun ciddiyeti anlaşılır. Eğer ameliyat gerektirecek boyutta bir kırık tespit edilirse ayak bileği cerrahi müdahale ile açılarak oradaki kırık kemiğe ulaşılır ve platinler yerleştirilir. Takılan bu platinler sayesinde bilek sabitlenmiş olur.
SGK, tüm protezler için 5 yılda bir kez protez ödemesi yapmaktadır. Ancak sadece kol protezleri ve mikro işlemcili protezler için SGK ödemesi 10 yılda bir yapılmaktadır.
Ağrılı omurga kemiklerine vidalar ve benzeri metal cihazlar yerleştirilerek, kemiklerin birbirine kaynatılması ve dolayısı ile omurga hareketinin dondurulması-durdurulması yöntemi ile ağrının tedavi edilmeye çalışıldığı çok ciddi ameliyatlardır.
Diz Protez Ameliyatı Sonrası İyileşme Ne kadar Sürer? Ameliyat sonrası hastanede kalış süresi yaklaşık 5 -7 gündür. Hasta birinci günde ayağa kaldırılır ve ikinci günde mutlaka tahammül edebildiği süre yürütülür. Hasta kendi başına merdivenleri kullanabilir, tuvalete girip çıkabilir durumda iken taburcu edilir.
Dikişler alındıktan 2 gün sonra banyo yapabilirsiniz. Verilen ilaç tedavisinde (ağrı kesici tedavi) doktorunuzun uygun gördüğü doz ve sürede devam etmelisiniz. Taburculuk sonrası 6.hafta, 3. ay ve 6. Ay kontrollere gelmelisiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri