Mırra kahvesini uzun uzun kaynatmanız gerekir. Kahveyi hazırlamak için öncelikle kahvenin telvesi ayırılıp karışıma su eklenir. Yani çekilmiş kahvenin üzerine su eklenir ve kaynatılır. Bir kıvama gelen kahvenin tortusunu ayırmak için süzerek "mutbak" denilen özel bir kaba aktarılır.
Su eklenerek kaynatılan kahve mutbak olarak adlandırılan özel kaplar kullanılarak süzülür. Süzülen kahve tekrar su konularak kaynatılır ve bu kaynatma süreci, kahvenin tortusundan tamamen ayrılmasına kadar devam eder. Tortusundan ayrılmış kahve su katılarak ve belirli bir kıvama gelinceye kadar tekrar kaynatılır.
1 fincan su, 1 fincan Süryani kahvesi, tercihe göre şeker ilave edilebilir. Kısık ateşte karıştırılarak kaynatılır. Kaynadıktan sonra da bir süre daha ocakta kaynatılan Mardin Süryani kahvesi, tam aromasını alır. Kakule tadı kaynadıkça çıkan Süryani kahvesi sert bir içim sunmaktadır.
Uyarıcı etkiye sahip olduğu için dikkat toplamada ve konsantrasyon artırmada önemli bir yeri var. Aşırıya kaçmadan tüketilen mırra, baş ağrısına, selülite ve karaciğer hastalıklarına iyi geliyor. Mırranın, ayrıca uyarıcı, canlandırıcı ve yorgunluk giderici etkisi de bulunuyor.
Kahve, Arap cezvesinde kaynatılarak ve karıştırılarak pişirilir. Ardından uzun bir süre termosun içerisinde bekletilerek demlenmesi sağlanır. Sonrasında kulpsuz fincanlarda küçük porsiyonlar şeklinde termostan servis edilir. Genellikle koyu kavrulmuş çekirdekler kullanılır.
İlgili 44 soru bulundu
Mırra'nın özel bir kahve çeşidi yoktur. Mırra her türlü kahve çekirdeği kullanılarak yapılabilir. Bu kahveyi farklı kılan, yapımında kullanılan kahvenin cinsi değil, kahvenin hazırlanma aşamasıdır. Bu aşama, çekirdekleri, genellikle ahşaptan yapılmış ve çok akıcı olmayan özel bir kahve havanda döverek başlar.
Mırra için özel bir kahve çekirdeği yoktur. Kahve çekirdekleri kavrulup dibek adlı havan benzeri kaba alınır ve taneleri çok inceltilmeden dövülür. Dövme işlemi için günümüzde değirmenler ve kahve makineleri de kullanılmaktadır. Mırranın hazırlanmasında en önemli kısım kaynatma evresidir.
Kürt Kahvesi 6 karışımdan oluşmaktadır.İçerisinde Menengiç,kakule,Krema,keçiboynuzu ve mardine özel Özütü'nden oluşur. Özel kavrulmuş dağ kahvesi ile tadına tat katan muhteşem bir kahvedir. İçimi çok hafif köpük oranı fazladır. Hafif Kahve Sevenler için güzel bir kahve'dir.
Antakya'ya özgü bir kahve çeşididir. Normal Türk kahvesinden daha koyu tondadır. Kahve çekirdeklerinin çifte kavrulması ile elde edilir. Kahve çekirdeklerinin çifte kavrulmuş olması ,daha sert bir aromaya sahip olmasını sağlıyor.
Önce çiğ (yeşil) halde bulunan kaliteli kahve çekirdekleri iyice kavruluyor. Sonra ağaçtan yapılmış dibek adı verilen bir havanda çok incelmemesine dikkat edilerek dövülüyor. Ardından "gümgüm" adı verilen büyük bir cezvede 2 saat gibi bir süre boyunca kaynatılıyor.
Mırranın hazırlanışı şöyle: "Gümgüm (Büyük Cezve) su ile doldurulur, ocağa konur. Su kaynadıktan sonra yarım kilo kahve içine atılır. İki saat kaynadıktan sonra ateşten indirilir. 20 dakikalık süzülmeye bırakılır bittikten sonra kahve 2 saat daha kaynatılır ve süzülmeye bırakılır. Böylece mırra hazırlanmış olur.
Mırra, Arap coğrafyasında daha çok tüketilen bir kahve türüdür. Özellikle çok acı olması nedeniyle küçük fincanlarda içilir. Dünyanın en sert kahveleri arasında yer alır. Kahve çekirdekleri iyi bir şekilde kavrularak yapımına başlanıyor.
Orta Doğu'da ortaya çıkmış olup Yemen'de başladı ve sonunda Mekke'ye (Hicaz), Mısır'a, Levant'a ve daha sonra 16. yüzyılın ortalarında Türkiye'ye ve oradan da Avrupa'ya giderek kahve sonunda popüler hale geldi. Arap kahvesi, UNESCO tarafından onaylanan Arap devletlerinin somut olmayan kültürel mirasıdır.
En Sağlıklısı Sade Kahve
Granül kahveler, daha ziyade kalitesi düşük Robusta türü kahve çekirdeklerinden yapılırken, Türk kahvesi ve Espresso denilen Arabika cinsi ise oldukça kaliteli kahve çekirdeklerinden üretilmektedir.
Görmez; “Mırra kahvesi ikram edilirken, fincan yere bırakılmaz, fincanı yere bıraktığınız takdirde, dağıtıcıya hakaret etmiş oluyorsunuz. Bunun da iki cezası var, bekarsa ağalar döneminde evlendiriliyormuş, evliyse fincanın ağırlığı kadar altın doldurulup, 3 parmakla geri iade ediliyor.
Kahveyi hazırlamak için öncelikle kahvenin telvesi ayırılıp karışıma su eklenir. Yani çekilmiş kahvenin üzerine su eklenir ve kaynatılır. Bir kıvama gelen kahvenin tortusunu ayırmak için süzerek "mutbak" denilen özel bir kaba aktarılır. Mutlaka konulan kahveye su eklenir.
Süt ısınırken nescafeyi, şekeri ve tarçını bardağın içine koyuyoruz. Burada üzerine bir çay kaşığı dolusu değil 9-10 damla kadar temiz su koymalısınız ki kahvenizin köpüğü güzel olsun. Karışımı çok fazla ıslatmamakta fayda var.
Osmanlı Dibek Saray Kahvesi Tarifi Nasıl Yapılır? Orta boy cezveye ölçülerdeki soğuk suyu koyuyoruz. İçine kahveyi daha sonra şekeri ekleyip bir sefer karıştırıp orta ateşte pişiriyoruz. Köpüğü olunca fincanlara eşit miktarda bölüp kahve kaynayıp taşmak üzereyken altını kapatıp fincanlara döküyoruz.
Dibek kahvesi bir kahve çeşidi değildir, kahvenin öğütülme şeklidir. Peki, dibek kahvesi nasıl yapılır? Kavrulmuş kahve çekirdekleri, tahta veya taş dibeklerde el emeği ile dövülür, böylelikle kahve, yağını kendi bünyesinde muhafaza eder. Dibek kahvesi ismini de bu öğütülme yönteminden alır.
Tarihi. İçecek, yüz yılı aşkın bir süredir Diyarbakır, Adıyaman, Mardin ve Batman gibi bölgelerde üretilmektedir. Kavrulmuş ve öğütülmüş meyveler, 20. yüzyılın başlarından beri Avrupa'ya ve dünyaya ihraç edilmektedir. Ayrıca Gaziantep'in geleneksel bir içeceği olarak kabul edilir.
Ermenistan'da yapılan kahve, Türk usulü olarak yapılır, ancak Ermeniler kahveyi asla "Türk" olarak tanımlamazlar; kahveyi tanımlamak için "Türk kahvesi"'nin yerine "Ermeni kahvesi", "siyah kahve" ya da "olağan kahve" örtmeceleri kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri