Arapça'da "p" sesi yoktur ve yerine "f" sesi gelir. Ayrıca "o" sesi de yoktur ve "u" sesine evrilir. Kelime başında iki sessiz (pl gibi) harf telaffuz edilmez, başına veya artasına sesli bir harf eklenir. Bu üç nedenden dolayı Araplar bu isme Felatun veya Eflatun demişlerdir.
Eflatun, Antik Yunan filozofudur. Asıl adı Aristokles olmasına rağmen, kendisine verilen Platon lakabıyla anılmıştır. Sokrates'in öğrencisi, Aristotales'in de hocası olarak 20 yaşından hayatının sonuna kadar ayrılmamıştır. Eflatun, Batı felsefesinin ilk filozofu, Atina Akademisinin de kurucusudur.
Platon ise Sokrates'in öğrencisi, Aristo'nun da hocası olan M.Ö. 428/427-348/347 yılları arasında yaşamış başka bir filozoftur . Sokrates'in kendisine ait yazılı bir eseri yoktur, felsefesini diyaloglar yoluyla aktarmıştır.
Eflatun hem Sokrates'in öğrencisi hem de Aristotales'in hocası olarak bilinir. Batı felsefesinin ilk filozofu olarak da bilinen Eflatun aynı zamanda Atina akademisinin de kurucusudur. Hayatı boyunca hem İslam hem de Hıristiyan felsefesine büyük katkıları olmuştur ve eserlerinde de diyaloglar kullanmıştır.
Platon, devleti başka deyişle toplumu doğal olan iş bölümüne dayandırmıştır. Devleti canlı bir organizma gibi düşünmektedir. Ona göre devletin her organı ancak bütün yapı içinde yaşamını sürdürebilecektir. Bu nedenle birey toplum dışında var olamayacak; toplum da bireylerle var olacaktır.
İlgili 39 soru bulundu
Platon veya Eflatun (Yunanca: Πλάτων, Plátōn; MÖ 428/427 veya 424/423 – 348/347), Antik Yunan filozofu ve bilgesi.
Böylelikle Atina'ya geri dönebilen Platon, döndüğünde şehrin hemen dışında Akademeia adlı okulunu kurmuştur. Bugün dilimizde kullandığımız 'akademi' ismi de Platon'un bu okulundan gelmektedir.
Eflatun, Aristo'nun hocası, Sokratesin de öğrencisiydi. Hayata 82 yaşında veda eden Eflatun, Tenasühe (insan öldükten sonra ruhun başka insana geçmesi) inanırdı. Üç tanrı ( teslis) inancını da ilk olarak Eflatun ortaya atmıştır. Üç tanrı inancı Burhan-ı Katı da yazılıdır.
Platon ya da İslâm dünyasında Eflatun olarak bilinen (Yunanca: Πλάτων, Plátōn; MÖ 427 - MÖ 347), Antik klâsik Yunan filozofu, matematikçi ve Batı dünyasındaki ilk yüksek öğretim kurumu olan Atina Akademisi'nin kurucusudur.
Yeni Platonculuk veya Yeni Eflatunculuk ya da Neoplatonizm, Plotinus'un çalışmalarıyla başlayan ve İmparator I. Justinianus'un Platon'un akademisini MS 529'da kapatmasıyla biten Platonik felsefe sürecini tanımlamak için kullanılan modern terim.Platon ve Aristoteles öğretilerini uzlaştırarak oluşturulmuş felsefi akım.
Bildiğim tek şey, hiçbir şey bilmediğimdir. Sokrates (MÖ 469; Atina - MÖ 399, Atina), Antik Yunan filozofudur.
Böyle düşünerek Sokrates, Avrupa tarihinde haksız bir şekilde ölüme mahkûm edilen ilk düşünce suçlusu oldu. Sonu yaklaşırken şöyle dedi Sokrates: “Ayrılık saati geldi, herkes kendi yoluna gidecek, ben ölüme ve siz hayata. Hangisinin daha iyi olduğunu sadece Tanrı bilir.”
Eflâtun'un ahlâk anlayışı, insanın 'en yüksek iyi'yi elde etmesine yönelmiştir. En yüksek iyi'nin elde edilmesi, insana gerçek mutluluğu temin eder. Bu manada Eflâtun'un ahlâk felsefesi eudaemonist karakterlidir.
Miletli Thales (Grekçe: Θαλῆς, Thalēs; y. MÖ 624/623 – MÖ 548/545), Milet, İyonya'dan bir Antik Yunan matematikçi, astronom ve Sokrat öncesi filozoftu. İlk filozoflardan olduğu için felsefenin ve bilimin öncüsü olarak adlandırılır.
“Eflâtun bir peygamberdi, fakat kavmi bilemedi' veya “kavmi onun cahil olduğunu söyledi” diye bir söz daha işitmişimdir ki, yanılmıyorsam Hz. Peygamber'e ait hadislerden veya hiç olmazsa büyüklerin kelâmından sayılmıştır.
Platonik/Eflâtûnî aşk, maddeyle ilgisi olmayan, maddî tatmin aramayan, hayalde yaşatılan aşk, sevgi demektir.
Mantık ilmine yapmış olduğu katkıları ve düzenlemeleri sayesinde Fârâbî Orta Çağ İslam aydınları arasında Muallim-i Sânî ya da Hace-i Sâni (İkinci Üstat / Magister secundus) olarak bilinir.
I.
Eski Yunan filozoflarından Platon (Eflatun), M.Ö. 427 de Atina'da doğmuş ve yine bu sitede seksen yaşında ölmüştür.
bilinmeden Sokrates'in peygamber olup olmadığı ve kendisinin ne tür bir peygamberlik algısı taşıdığı tam olarak anlaşılamaz. etmiyordu. Hatta, bu insanların tanrıların varlığını reddettikleri ve eski gelenekleri terk ettikleri de görülmeye başlamıştı. yönelmiş olan Sokrates'in asıl amacı pratik bir ahlak ilmi kurmaktı.
Platon'un varlık anlayışının temelinde akılla kavranabilen, değişmeyen, kendi kendinin nedeni olan gerçek varlıklar, idealar vardır. IK LİSE TV AÇIK LİSE 2 TV 3 AC LISET idealar duygusal alanın dışındadır. Duygusal alana bağlı olan varlıklar ise idealardan pay alarak var olan fenomenlerdir.
Platon'a göre, varlık dairesi, idealar ve görüngüler dünyası olarak ikiye ayrılır.
Platon'un mağara alegorisine göre, gerçeklik ışığın ve dünyanın varlığının nedenidir. Değerleri ve fikirleri serbest bırakır2. Platon'a göre sanat da; gerçekliği veren bir süreç değil, sadece dış dünyadaki nesnelerin, yani ideaların kopyası olan nesnelerin kötü bir taklidinden ibarettir.
Platon'a göre gerçek varlık, değişmeden kalabilen olmalıdır; aksi hâlde bilgisine ulaşılamaz. Platon'un varlık anlayışının temelinde akılla kavranabilen, değişmeyen, kendi kendinin nedeni olan gerçek varlıklar, idealar vardır. İdealar duyusal alanın dışındadır.
Ahlak felsefesini başlatan ve Platon'un hocası olan Sokrates hakkında tüm bilgilere, öğrencisi Platon'un eserleri vasıtasıyla ulaşılmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri