Ses telleri (plica vocalis), gırtlak boşluğunda bulunan, mukoza salgılayan iki zar katmanı. Ses oluşumundan sorumlu ana organlardır.
Plika, sinovya dokusunun katlanmasıdır. Diz ekleminin normal embriyolojik gelişim sürecinde diz içerisindeki boşlukları birbirinden ayıran, eklem zarına ait doğuştan tüm insanlarda var olan bir yapıdır.
Plika, diz ekleminizi koruyan eklem kapsülünün katlantısıdır. Çoğu insanın dizinde dört çeşit plika vardır. En sık olan diz kapağının iç yan tarafındaki medial patellar plikadır. Bu normalde ağrı yapmayan ve hemen hemen her insanda bulunan plika tahriş olup, kalınlaşınca, dizin ön tarafında ağrı oluşturmaya başlar.
Plika Nedir? Plika, diz ekleminin normal embriyolojik gelişim sürecinde diz içerisindeki boşlukları birbirinden ayıran, eklem zarına ait perde şeklinde bir yapıdır. Anne karnında bebeğin gelişmesi ile diz eklem içi boşlukları birbiri ile bağlantılı hale gelir ve eklem içi plikalar zamanla küçülerek işlevsiz hale gelir.
Olfaktör sinir (Latince: nervus olfactorius; CN I olarak kısaltılır) kraniyel sinirlerden birincisi olarak kabul edilen sinir. Özel visseral afferent bir duyu olan koku duyusunu burundan alıp koku korteksine (rhinencephalon) taşır.
İlgili 38 soru bulundu
Olfaktör sistem koku alma veya koku duyusu için kullanılan duyu sistemidir. Çoğu memeli ve sürüngenin koku sistemi iki ayrı bölümden oluşur: ana koku sistemi ve aksesuar koku sistemi. Ana koku sistemi, uçucu, havadaki maddeleri algılarken; aksesuar koku sistemi sıvı fazlı uyaranlara tepki verir.
Kulak kepçesi, cartilago auricula adı verilen tek parça fibröz kıkırdak ve lobulus auricula denilen yağ dokusu içeren yumuşak parçadan oluşur. Kulak kepçesinin, facies externa ve facies interna olmak üzere iki yüzü vardır.
Plika, diz ekleminizi koruyan tabaka halinde bulunan bir dokudur. Çoğu insanın dizinde dört kıvrımı vardır. Bazen dizinizin ortasında bulunan plika tahriş olur.
Plika, normalde de eklemlerde bulunabilen, sinovya denilen kapsül yapısının uzantısı şeklinde bir yapıdır. Plika yapısı dizin aşırı veya zorlu kullanımı sonucu ağrıya sebep olarak semptom verirse bu durum plika sendromu olarak adlandırılır. Diz ekleminde 4 adet plika bulunur.
İlik boşluğu (Latince: cavitas medullaris) kemiğin ortasında kırmızı iliğin ve/veya sarı iliğin (yağ doku) depolandığı merkezî boşluktur. Uzun bir kemiğin diyafizinde yer alan ilik boşluğunun duvarları süngerimsi kemikten oluşur ve duvarları ince, endosteum adı verilen bir zarla kaplıdır.
Dizin doğal yapısında bulunur, tıbbi adı 'medial plika-meniskofemoral ligament'tir, kısaca plika olarak anılır. Diz ekleminin ön iç tarafında, diz kapağının altından geçerek daha yukarda kapsülde sonlanan etek pilesi gibi bir yapıdır.
Gastrik Plikasyon (Mide Katlama) midenin hiç kesilmeden uzunlamasına daraltıldığı bir mide küçültme operasyonudur. Mide küçültme operasyonları arasında kesme işlemi yapılmadan uygulanan en kolay yöntemler arasında Mide Katlama olarak adlandırılan Gastrik Plikasyon işlemi gelmektedir.
Vallecula, bir şeydeki çatlak, çöküntü veya karık için kullanılan anatomik bir terimdir. İnsan vücudunda, serebellumun alt yüzeyinde (vallekula serebellum), beynin hemisferleri arasındaki dahil olmak üzere çeşitli vallekulalar vardır. Diğer bazı vallekulalar tırnak matriksinde ve boğazdakilerdir.
Plika diz ekleminde normalde herkeste bulunan esnek, yumuşak bir bant yapıdır ve dizin üst ile alt kısmını ikiye böler. Dizin bükülmesi ve düzelmesi sırasında uyluk kemiğinin alt kısmı üzerinden kayar. Bu genellikle herhangi bir soruna neden olmaz.
Salpingo – Ooferektomi : Bu operasyon yumurtalık kanseri de dahil olmak üzere en sık uygulanan tedavi şeklidir. Bu işlemde yumurtalıklar ve fallop tüpleri alınmaktadır. Profilaktik ( Önleyici ) Oorefektomi : Yumurtalıkların alınmasına yönelik koruyucu ve önleyici bir cerrahi işlemidir.
Dizde sıvı birikmesi, eklem içinde sıvının aşırı derecede artıp birikmesi sonucunda dizde şişliğe neden olan bir durumdur (Resim 1). Bu durum tıpta diz eklem efüzyonu olarak tanımlanmaktadır. Eklem efüzyonu el, dirsek, omuz ve ayak bileği gibi eklemlerde de görülmekle birlikte, sıklıkla diz eklemleri etkilenmektedir.
Plika nedir ve ne işe yarar? Plika, diz ekleminizi koruyan eklem kapsülünün katlantısıdır. Çoğu insanın dizinde dört çeşit plika vardır. En sık olan diz kapağının iç yan tarafındaki medial patellar plikadır.
Diz kapağı kıkırdağındaki yumuşama olarak da tanımlanan kondromalazi patella, halk arasında koşucu dizi olarak adlandırılır. Diz kapağı alt tarafında bulunan kıkırdaktaki yumuşama, parçalanma ya da bozulmaya bağlı diz ile uyluk kemiği birbirine sürtünür.
Diz kapağı (patella) kemiği, diz ekleminin çok önemli bir parçasıdır. Diz kapağı çıkıkları oldukça nadir yaralanmalar olup genel toplumda yüz binde 6 sıklığında görülürler. Kız çocukları ve 17 yaş altında daha sık ortaya çıkarlar.
Diz eklemini sinovyal zar üzerinden saran kapsül farklı bölgelerde kalınlaşarak bağ işlevi de göstermektedir. Dizde bulunan bağlar kişinin yürürken, zıplarken, çömelirken diz ekleminin sabit kalmasını sağlayan yapılardır.
Eklem içinde ve etrafında çok fazla sıvı biriktiğinde eklem efüzyonu olarak isimlendirilen tablo oluşur. Bu durum dizde olduğunda, genellikle dizde şişmiş diz veya su toplamış diz olarak da isimlendirilir.
Kaburgalar (costae)
Her bir kaburga, kemik ve kı- kırdak bölümleri olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır. Bütün kaburgalar columna vertebralis ile eklem yapmakla birlikte, costae verae (gerçek kaburgalar) olarak bilinen üstteki 7 kaburganın kıkırdak bölümleri (cartilago cos- talis) doğrudan sternum ile eklem yapar.
Bu yapı, dış kulağın en dışında, kulak kepçesinin iç kısmında yer almaktadır. Tragus, kulağın şeklini korumaya yardımcı olan bir yapıdır ve aynı zamanda dış etkenlerden gelen zararlı maddelerin kulağın içine girmesini engeller. Tragus adını, Yunanca "keçi" anlamına gelen "tragos" kelimesinden almaktadır.
'Vulva' kadınlarda dış genital bölümü, 'vestibulm' ise iç ve dış genital kısmı birbirine bağlayan kızlık zarı komşuluğundaki geçiş bölgesini, 'vestibulit' bu bölgenin yangısal durumunu (enflamasyonu),sendrom ise tıpta nedeni tam olarak açıklanamayan hastalıkları tanımlamaktadır.
Parosmi, bozulmuş bir koku alma duyusuna sahip olma durumu olarak tanımlanır. Kişi aniden bir şeylerin kötü koktuğunu fark edebilir. Koku alma hücreleri burunda yer alan koku alma duyu nöronları olarak adlandırılmaktadır. Bu nöronlar kokuları algılamadığında ve beyne iletmediğinde parosmi meydana gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri