Bir sağlık bilim dalı olan tıpta da birçok terim kullanılır. Tıp terminolojisinde kullanılan kelimelerin birçoğu Latince ve Yunanca kökenlidir. Bunun en büyük nedeni, bu terimlerin ilk kez Yunan ve Romalı hekimler tarafından kullanılmış olmasıdır.
Tıp terimleri Latince ve Grekçeden köken alır . için “Nomina Embryologica”, histolojide geçen terimler için “Nomina Histologica” isimleri kullanılmaktadır. sağlayabilmek için ortak bir bilimsel dil gereklidir.
Linnaeus, bilimsel olarak herkesin konuşabileceği ve birbirlerinin ne demek istediklerini anlayacakları ortak bir dil yaratmak istemiş; ortaya da Latince çıkmış. Bilimde sınıflandırma terimleriyle türleri tanımlamak için sadece iki Latince kelimeden oluşan ikili isimlendirme sistemini de böylece doğurmuş.
Latince akademik anlamda bilimsel bilgi dili olmasının yanı sıra özellikle felsefe, tarih, hukuk, ilahiyat, edebiyat, her tür filoloji ve dilbilim alanlarının da dilidir. Çünkü bu disiplinlerin kökeni çoğunlukla Latince ve eski Yunancaya yazılmış eserlere dayanır.
M.Ö. 1-ci yüzyılda kuzeyden galların, etruryalıların, venediklilerin ve güneyden yunan halkalırının dillerinin özellikle de yunancanın etkisiyle latin halkı ve dili tarih sahnesinden çıkmış ve latince unutulmaya başlamıştır. 200'cü yıldan sonra ise latince tamamen unutulmuş ve ölü dil haline gelmiştir.
İlgili 28 soru bulundu
Bir sağlık bilim dalı olan tıpta da birçok terim kullanılır. Tıp terminolojisinde kullanılan kelimelerin birçoğu Latince ve Yunanca kökenlidir. Bunun en büyük nedeni, bu terimlerin ilk kez Yunan ve Romalı hekimler tarafından kullanılmış olmasıdır.
Latincenin modern torunları olan Roman dilleri. Latince, Roma'nın da yer aldığı Orta İtalya'daki Latium bölgesinin dilidir.
Kaynaksız içerik itiraz konusu olabilir ve kaldırılabilir. Latin alfabesi veya Roma alfabesi, antik Roma tarafından Latince yazmak için kullanılan yazı sistemidir. Latin alfabesi, görsel olarak Eski Yunan alfabelerine benzerdir.
Latincede “w” ve “j” harfleri yoktur. “J” harfi alfabeye Orta Çağlarda ilave edilmiştir. “K” harfi çok nadiren, yalnızca bir kaç kelimede “a” harfinden önce kullanılır. “Y” ve “z” sesleri Cumhuriyet Dönemi'nin sonlarına doğru, Yunanca kökenli isimleri seslendirmek için eklenmiştir.
Latince, Roma'da kullanılan bir dil haline gelmesiyle birlikte pek çok bölgeye yayılmış Hint-Avrupa kö- kenli bir dildir. Doğudaki bölgelerde zorunlu olarak Koine Grekçesiyle bir arada varlığını sürdürürken, batıdaki bölgelerde hegemonyaya dayalı bir dile dönüşmüştür.
Eskiden Latin dili, Roma İmparatorluğu'nun her yerinde konuşuluyordu. Fakat şimdi hiçbir ülke resmi olarak bu dili, en azından bu dilin klasik biçimini konuşmuyor.
Latin dilinin yazıya dökülmesinde kullanılan Latin alfabesi; Antik Roma uygarlığı tarafından bulunmuş bir alfabedir. Temelinde Yunan alfabesinin bulunduğu bu yazı sistemi, ilk haliyle MÖ. 7. yüzyılda İtalya'nın Lathium bölgesinde, Latincenin yazıya dökülmesi için kullanılmıştır.
Köken bakımından Türkçe, dünya dilleri içinde Altay dilleri arasında gösterilmiştir. Bu gruba Türkçenin dışında Moğolca ve Mançu - Tunguzca da yer alır. Bazı araştırmacılara göre Korece ve Japonca da bu gruba dâhil edilebilir. Yapılarına göre Türkçe, eklemeli diller grubunda yer alır.
"Tıp" kelimesi Arapça ṭbb kökünden gelen ṭibb طبّ "hekimlik mesleği ve ilmi" kelimesinden türetilmiştir. Arapça kelime, Süryanice ṭbbā טבא "bilgi, ilim" sözcüğünden türetilmiştir. Bu kelime ise yine Süryanicedeki ṭbb טבב "bilme, anlama" kökünden türetilmiştir.
Doktor kelimesi, Türkçeye Avrupa kökenli dillerden (İngilizce veya Fransızca etkisi ile) girmiştir. Kelime aslı itibarıyla Latince kökenlidir ve aynı şekilde okunan docēre kelimesinden gelmektedir ve anlamı öğretmektir. Tıp alanında uzmanlık veya doktora çalışmalarını tamamlamış tabiplere (hekimlere) verilen unvandır.
latince, tıp konusunda öğrenmesi elzem bir dildir. teknik terimlerini latinceden almış bir dil olan ve dünyada ikinci dil olarak en yaygın bilinen ingilizce dahil edilebilir. diğeri de gitmek istenilen ülkeye göre değişir.
Türkiye Cumhuriyeti'nin Latin alfabesine geçmesinin nedenleri; Arap alfabesinin Türkçenin fonetiğine uygun olmaması, matbuattaki zorluklar, Arap alfabesi ile okuma yazmanın zorluğu ve 1926 yılında 1. Bakü Kongresi'nde alınan tüm Türkler için Latin alfabesine geçme kararıdır.
Vocales (Ünlü harfler): Latin alfabesine ait 6 ünlü harfin 4 tanesi (A, E, O, U) Türkçedeki gibi telaffuz edilirken geriye kalan 2 tanesi (i ve Y) ise farklı şekilde telaffuz edilmektedir. Latincede I, Ö ve Ü ünlüsü bulunmaz.
Ancak; İA, İO, İU, gibi iki ünlü harften önce gelirse S gibi okunur. 'Y' harfi İ gibi okunur. 'İ' harfi ünsüz harflerden önce gelirse İ gibi okunur. Ünlü harflerden önce geldiğinde ise Y gibi okunur.
Günümüzde en çok konuşulan 5 Latin dilini, İspanyolca (470 milyon), Portekizce (250 milyon), Fransızca (150 milyon), İtalyanca (90 milyon) ve Rumence (25 milyon) oluşturmaktadır.
İtalyanca (italiano ya da lingua italiana), çoğunluğu İtalya ve İsviçre'nin güneyindeki Ticino kantonunda yaşayan 61 milyon kişi tarafından konuşulan Hint-Avrupa dil ailesine mensup bir Latin dilidir.
Roma'nın İtalya'da genişlemesiyle 'Latin' kelimesi etnik bir terim ve hukukî bir kategori haline gelmiştir. Günümüzün Latin halkları ise İtalyanlar, İspanyollar, Portekizliler, Fransızlar ve Rumenlerdir.
Latin Dili ve Edebiyatı mezunları, çeşitli kariyer seçeneklerine sahiptirler. Bunlar arasında akademik kariyer, arkeoloji, müzecilik, yayıncılık, çeviri, hukuk, tıp ve diplomatik kariyerler yer almaktadır.
1- Sanskritçe (5.000 yaşında)
Sadece Hindistan'daki en eski dil değil, aynı zamanda dünyanın en eski dili olduğu düşünülüyor. Sanskritçe, binlerce yıllık Hint dilidir. Bugüne kadar bir ayin dili olarak hayatta kalmıştır. Hinduizm, Budizm ve Jainizm'in kutsal yazılarında bulunur.
Türk alfabesi, Türkçenin yazımında kullanılan Latin alfabesi temelli alfabedir. 1 Kasım 1928 tarihli ve 1353 sayılı yasayla tespit ve kabul edilmiştir. Bu sayfa UFA fonetik Unicode semboller içerir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri