Plika, diz ekleminin normal embriyolojik gelişim sürecinde diz içerisindeki boşlukları birbirinden ayıran, eklem zarına ait perde şeklinde bir yapıdır. Anne karnında bebeğin gelişmesi ile diz eklem içi boşlukları birbiri ile bağlantılı hale gelir ve eklem içi plikalar zamanla küçülerek işlevsiz hale gelir.
Diz ekleminin ön iç tarafında, diz kapağının altından geçerek daha yukarda kapsülde sonlanan etek pilesi gibi bir yapıdır. Normalde yumuşak tül gibi eklem yüzeyini bir silecek gibi temizleyen, yüklenmeler sırasında destek veren yapıdır.
Plika, diz ekleminizi koruyan eklem kapsülünün katlantısıdır. Çoğu insanın dizinde dört çeşit plika vardır. En sık olan diz kapağının iç yan tarafındaki medial patellar plikadır. Bu normalde ağrı yapmayan ve hemen hemen her insanda bulunan plika tahriş olup, kalınlaşınca, dizin ön tarafında ağrı oluşturmaya başlar.
Plika sendromu, dizin uzun süre aşırı ve zorlu kullanımı veya kronik şekilde travmaya maruz kalması sonucunda plika yapısının kalınlaşması ve ödem yapması sonucunda olur. Kalınlaşıp şişen ve aynı zamanda sertleşen plika, dizin bükülüp açılması sırasında diz kıkırdaklarına sürtünerek semptomlara yol açar.
Diz kapağı ağrıları çoğunlukla yorgunluk, aşırı kullanım, zorlama, yaşlılık, travmalar, pozisyonel kaymalar ve diğer hastalıklara bağlı olarak gelişir. Tek bir nedeni olmayan diz ağrılarının kesin tanısı hastanın öyküsü, fizik muayenesi ve gerekli görüldüğü durumlarda radyolojik görüntülemeler sonucunda konur.
İlgili 22 soru bulundu
Dizlerinde ileri kıkırdak aşınması olan 158 hastada, kıkırdak aşınmasının derecesi ile D vitamini düzeyi karşılaştırılmış. 50 yaş üstünde ve çeşitli derecede diz ağrısı çeken kişilerle yapılan bu çalışmada, D vitamini eksikliği olan hastaların birçoğunun ileri kireçlenme bulguları olduğu görülmüştür.”
Bazen dizinizin ortasında bulunan plika tahriş olur. Buna plika sendromu denir ve ağrı, şişme ve dengesizlik ile karakterizedir. Plika sendromu, dizinizin ortasında ağrı ve şişliğe yol açar. Genellikle diz eklemi üzerinde aşırı stres veya aşırı kullanımdan kaynaklanır.
Plika sendromunda ilk etapta ağrı kesici ilaç tedavisi, egzersizler, soğuk uygulama ve fizik tedavi gibi seçenekler tedavide denenebilir. Belirli bir süre tedavi sonrası fayda görmeyen hastalara kapalı (artroskopik) ameliyat uygulanabilir. Bu ameliyata “artroskopik plika eksizyonu” adı verilir.
Plika, diz ekleminizi koruyan eklem kapsülünün katlantısıdır. Çoğu insanın dizinde dört çeşit plika vardır. En sık olan diz kapağının iç yan tarafındaki medial patellar plikadır. Bu normalde ağrı yapmayan ve hemen hemen her insanda bulunan plika tahriş olup, kalınlaşınca, dizin ön tarafında ağrı oluşturmaya başlar.
Plika diz ekleminde normalde herkeste bulunan esnek, yumuşak bir bant yapıdır ve dizin üst ile alt kısmını ikiye böler. Dizin bükülmesi ve düzelmesi sırasında uyluk kemiğinin alt kısmı üzerinden kayar. Bu genellikle herhangi bir soruna neden olmaz.
Dizin içerisinde bulunan sinovyal sıvının artışı, romatizmal hastalıklar, kıkırdak hasarları, menisküs yırtığı, bağ zedelenmeleri, kireçlenme ile dizde şişlik görülebilir. Yaşanan travmalar sonucu diz kapağı ağrısı ve şişlik oluşabilmektedir. Bu travmalar düşme, vurma, çarpma gibi durumlarda olabilmektedir.
Dizde sıvı birikmesi, eklem içinde sıvının aşırı derecede artıp birikmesi sonucunda dizde şişliğe neden olan bir durumdur (Resim 1). Bu durum tıpta diz eklem efüzyonu olarak tanımlanmaktadır. Eklem efüzyonu el, dirsek, omuz ve ayak bileği gibi eklemlerde de görülmekle birlikte, sıklıkla diz eklemleri etkilenmektedir.
Plika, sinovya dokusunun katlanmasıdır. Diz ekleminin normal embriyolojik gelişim sürecinde diz içerisindeki boşlukları birbirinden ayıran, eklem zarına ait doğuştan tüm insanlarda var olan bir yapıdır.
Gastrik Plikasyon (Mide Katlama) midenin hiç kesilmeden uzunlamasına daraltıldığı bir mide küçültme operasyonudur. Mide küçültme operasyonları arasında kesme işlemi yapılmadan uygulanan en kolay yöntemler arasında Mide Katlama olarak adlandırılan Gastrik Plikasyon işlemi gelmektedir.
Eklem içinde ve etrafında çok fazla sıvı biriktiğinde eklem efüzyonu olarak isimlendirilen tablo oluşur. Bu durum dizde olduğunda, genellikle dizde şişmiş diz veya su toplamış diz olarak da isimlendirilir.
Bu kişilerin her iki dizinde de tekrarlayan çıkıklar meydana gelebilir ancak şiddeti ve sıklığı aynı olmayabilir. Tekrarlayan çıkıklar tedavi edilmezse, diz ekleminde geri dönüşü olmayan kıkırdak hasarlarına yol açabilir. Bu da eklemde erken yaşlarda ağrılı kireçlenmeler (artroz) ile sonuçlanacaktır.
Problemler genellikle patella kıkırdağının aşındığı veya yırtıldığı zaman ortaya çıkar. Altta bulunan kıkırdak dejenere olmaya başlar, bu durum zaman zaman kondromalazi patella olarak adlandırılır. Aşınma ve yırtılma birkaç nedenden ötürü gelişir. Dejenerasyon yaşlanma sürecinin bir parçası olarak ortaya çıkabilir.
Kondromalazi patella iyileşir mi? Kıkırdakta meydana gelen aşınma veya yıpranma maalesef iyileşmez ancak bu durumun yol açtığı ağrı ve ödem iyileşebilir. burada önemli olan mevcut kıkırdak hasarını iyileştirmek değildir.
Diz kapağı çıkığı kendiliğinden veya travmatik olsun fark etmez, mutlaka tedavi edilmelidir. Çünkü tedavi edilmeden bırakılan ve takip edilmeyen durumlarda tekrarlamalar olabilir ve bu da kısa ve orta dönemde geriye dönüşümsüz kıkırdak hasarına yol açabilir. Tedavide belirleyici olan olayın ilk olup olmamasıdır.
Genç hastalarda genellikle dizde burkulma veya dönme sonucu yaşanan ağrı ve kilitlenme hikayesi yaşanır. Orta ve ileri yaşlarda ise menisküsün yıpranmasına bağlı yaşanan dejeneratif yırtıklar çömelme, eğilme gibi basit hareketlerden sonra kilitlenme, takılma hissi ile ortaya çıkabilmektedir.
Diz kapağının içene oturduğu oluk sığ olabilir, diz kapağı kemiğinin dışa çıkmasını önleyen bağ gevşek olabilir ya da tüm bacağın dizilimi bozuk olabilir. Bu yapısal faktörlerinin bozuk olduğu bireylerde, ayak yerde sabit dururken gövdenin içeriye doğru dönmesi sırasında patella çıkığı ortaya çıkar.
Sıcak uygulama, eklem tedavisi için en önemli seçeneklerden biridir. Sıcak tedavisinin özellikle ağrılı kas spazmlarında ve kronik eklem ağrılarında kullanılması gerekmektedir.
Ağrı kesiciler ilk tercihlerdir. İlk seçenek olarak parasetamol, aspirin gibi basit ağrı kesiciler etkili olmaktadır. Romatizma ilaçları ise ikinci bir seçenektir.
Diz Ağrısı Nedenleri Nelerdir? Diz ağrıları geçici veya kronikleşmiş halde olabilir. Yaralanma, kaza veya eklemin zorlanması ile oluşan ağrılar geçicidir ve ağrılar şiddetli olmadığı takdirde herhangi bir tedavi gerektirmeden kendiliğinden iyileşebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri