Pompalar akışkan ve hava hatlarında basınç ya da vakum üretimi sağlar. Bu pompalar pille çalışan cihazlar ,tıbbi ve labaratuar uygulamaları için uygundur. Çeşitli voltajlarda akış ve debi çeşitleri mevcuttur.
Pnömatik motor hareketini tamamladığında otomatik olarak basınçlı havanın yönünü değiştirir ve hazne içerisine dolan akışkan bu defa çekvalf toplarının ters yönde hareketi ile pompa haznesinden basma hattına doğru itilerek akışkan transferi sağlanmış olur.
Talaşlı imalatlarda, bor yağları transferinde, boyama kabinlerinde, püskürtme atığı tortu ve boyaların giderilmesinde, oto servis istasyonlarında, karter atıkları ve yanık yağların toplanmasında sanayi atıkları ve pis suların arıtma tesislerine pompalanmasında kullanılırlar.
Havanın dolduğu taraftaki diyaframın önündeki sıvı sıkıştırılarak çıkışa doğru yönlendirilir. Bu sırada diğer diyaframın önünde bir vakum oluşur ve sıvı kaynağından pompa içerisine sıvı girişi olur. Bu hareket periyodik olarak devam eder ve diyaframların hareketi ile hem emiş hem de basma işlemi gerçekleştirilir.
İlgili 27 soru bulundu
Üç temel pompa türü vardır: pozitif deplasmanlı, santrifüj ve eksenel akış pompalar.
Pistonlu pompa nedir? Silindirik bir odadan sıvı taşımak için piston kullanan pozitif deplasmanlı pompalara pistonlu pompa denir. Pistonlu pompaların tasarımları birden fazla çeşittedir. Çeşit fazla olsa da hepsi kapalı bir silindirde hareket eden en az bir piston kullanırlar.
1955 yılında basınçlı hava ile çalışan diyaframlı pompaları geliştiren ilk firma olan WILDEN PUMP, o günden beri hava tahrikli çift diyaframlı pompalar pazarında lider durumdadır. Ürün çeşidi ve teknoloji bakımından rakipsiz olan firma, 1998 yılından beri Dover Grubu bünyesindedir.
Tüm hidrolik pompalarda olduğu gibi paletli pompalarda pozitif deplasmanlı aktarım pompalarıdır. Pompa milinin 180 derecelik dönüşünde artan hacim oluşturur, diğer 180 derecelik dönüşünde de azalan hacim oluşturarak sıkıştırma yaparlar .
İşlemesi adına basınçlı hava kaynağına muhtaç durumda olan pompalar, doğrudan “havalı pompa” olarak adlandırılır. Bu tip pompaların içeriğinde karşılıklı olarak iki ayrı diyafram yer alır. Bu özelliğe sahip olan pompalar “diyaframlı pompalar” şeklinde tanımlanır.
Hava ile çalışan diyaframlı pompalar (kısaca “havalı pompalar”) endüstrinin oldukça çok alanında uygulanan bir pozitif deplasmanlı pompa çeşitidir. Emme basma tulumba ile aynı prensipte çalışır. Havalı diyafram pompalar elektrik motoru ile değil, basınçlı hava ile tahrik edilir.
Diyafram, sıkıştırılmış hava ve sıvı arasında bir ayırma membranı olarak hareket eder ve yükü dengeleyerek mekanik gerilimi diyaframdan çıkarır. Sıkıştırılmış hava, diyaframı pompanın merkez bloğundan uzağa doğru hareket ettirir. Karşı diyafram, basınçlı diyaframa bağlı olan mil tarafından çekilir.
Pnömatik sistemler, hava veya gaz basıncını kullanarak mekanik hareketler gerçekleştirir. Temel çalışma prensibi, hava veya gazın basıncını kullanarak bir silindir içerisinde bir piston hareket ettirmektir. Bu hareket, silindir içerisinde bir pistonu ileri veya geri hareket ettirerek bir kuvvet oluşmasına neden olur.
Kısaca, sıkıştırılmış hava ile çalışan mekanik sistemlere pnömatik sistemler denilmektedir. Genellikle ortam havasını mekanik harekete çevirmek için kullanılır. (ortam havası dışında nitrojen ve karbondioksit de kullanılmaktadır. Saf oksijen yanıcı bir gaz olduğundan bu sistemlerde kullanılmaz.)
Basınç altındaki akışkanın, mekanik özelliklerini, davranışlarını, kuvvet iletiminde kullanılmasını, akışkanın hareket ve kontrolünü inceleyen bilime hidrolik ya da pnömatik denir. Hidrolikte enerji iletimini yağ ve su gibi daha yoğun akışkanlar gerçekleştirirken, pnömatikte kullanılan akışkan cinsi havadır.
Kanatlı pompa, değişen basınçlarda sabit akış sağlayan kendinden emişli pozitif deplasmanlı bir pompadır. Çalışma, tipik olarak maksimum devir sayısı 900 olduğundan, dişli kutusuna bağlı bir motor aracılığıyla gerçekleştirilir.
Hidrolik pompaların arkasında çok çeşitli tasarım ilkeleri ve konfigürasyonları mevcuttur. Her pompa, tüm ihtiyaçları karşılamayabilir ki bunun için 3 farklı pompa tipi mevcuttur; dişli pompalar, paletli pompalar, pistonlu pompalar.
a) Rotatif Pompalar:Dönme hareketinden yararlanarak çalışan pompalardır. Dişli,paletli,vidalı,loblu,peristaltik(Hortum), burgulu(monopomp).. vs pompalar bu gruba girer.
Kazan gidiş suyunun bir miktarını kazan dönüşüne yönlendirerek, kazan dönüş suyunu kazan gidiş suyu ile karıştıran ve kazan dönüş suyunun sıcaklığını yükselten bir bir by-pass pompasıdır.
TERMOPLASTİK HCM PP/PVDF MANYETİK KAPLİNLİ SANTRİFÜJ POMPALAR. HCM serisi pompalar, termoplastik malzemelerden (Polipropilen veya PVDF) üretilir. Güçlü ve dayanıklı yapıları sayesinde yüksek korozif akışkanlar ve ağır hizmet uygulamaları için uygundur.
Peristaltik pompa, endüstrinin pek çok kolunda öncelikli olarak görülen pompa türleri arasındadır. Temel olarak hortum içerisine çekilen akışkanı ya da gazı hareket ettirmek amacıyla kullanılır. Söz konusu hortumların uçlarında sıvı girişleri ve sıvı çıkışları yer alır.
Vidalı pompa, popüler olarak adlandırabileceğimiz pompa ekipmanlarından biridir. Endüstride ve günlük hayatta yaygın bir kullanımı vardır. Vidalı pompa, bir eksen boyunca yüksek ya da düşük viskoziteye sahip sıvıları aktarmak için kullanılır.
OEM uygulamaları için üretilmiş, pano içerisine veya direk makine üzerine entegre edilebilecek şekilde tasarlanmış, kullanımları kolay ve çok yönlü peristaltik pompalardır. Bu sayede birçok farklı uygulama da düşük maliyetli dozlama veya akışkan transferine olanak sağlamaktadırlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri