Mayalı hamura sonradan yağ eklenir mi? Yaş maya veya kuru maya kullanıyorsanız mayayı önden ılık su ya da süt, sıvı yağ ve mutlaka toz şekerle açarak mutlaka dinlendirmelisiniz. Ancak instant maya kullandığınız durumlarda bekletmenize gerek yok, hemen ardından diğer malzemeleri ekleyebilirsiniz.
Bu yüzden yağın hamur içindeki dağılımı hamur işinin yumuşaklığına etki eden en önemli faktördür. Eğer bir hamur karışımında un zerreleri yağ tabakaları ile iyice kaplanmış ve su miktarı da sadece kuru maddelerle birleştirerek hamur halinde tutacak ölçüde konmuşsa bu hamurdan elde edilecek ürünler yumuşak olur.
- Sertleşmiş poğaçaları bir poşetin içerisine yerleştiriniz ve buzluğa koyunuz. Donduktan sonra buzluktan çıkarınız. Buzlar çözüldükten sonra tavada veya tost makinesini üzerine basarak yumuşamasını sağlayınız.
Mayalı poğaçalarda kullanılan mayanın türü ne olursa olsun bir süre hamurun bekletilmesi önerilmektedir. Kuru ve yaş maya ile hazırlanan hamur, güzelce yoğurma işleminden geçtikten sonra en az 30 dakika bekletilmeli. Bekleyen hamur, daha çok kabarır ve fırından çıkan poğaçaların uzun süre yumuşak olmasını sağlar.
Poğaça hamuru yoğrulduğunda 25 dereceyi geçmemesi gerekir. Bunun için hamurun içine koyulan malzemelerin özellikle yaz aylarında soğuk olmasına dikkat edilmesi gerekir. Fırınınızın kapağını pişme esnasında çok açmış olmanız veya kullandığınız yağ oranının çok yüksek olması poğaçalarınızın kabarmasına engel olabilir.
İlgili 28 soru bulundu
Yoğururken hamurun kıvamı cıvık kaldı denilerek sürekli un ilave ediliyor, bu da poğaçaların kıvamlarının sert olmasının başlıca sebeplerinden biri oluyor. Fırınınızın ısı dengesizlikleri, fırın kapağını sürekli açarak poğaçanın kabarıp kabarmadığını kontrol etmek poğaçanızın sert olmasına neden olabilir.
Sütün yağlı yapısı ve enzimleri sudan daha iyi bir emülsiyon sağlar. Bu da hamura fazladan bir çıtırlık olarak yansır fakat hamurda elastikiyeti artırır. Yoğurt, hamura işlenebilir bir kıvam kazandırır fakat kabarmasını ve piştikten sonra sertleşmesini etkiler. Bu nedenle herbirinin kullanım yerleri farklılık gösterir.
Poğaça yaparken alt üst fırın ayarını tercih edin ve fan kullanmayın. Fanlı ayar poğaçaların sert ve kuru olmasına neden oluyor.
Süt ya da su gibi malzemeleri belirli bir sıcaklığa getirmek için termometre kullanmak hamur kıvamı için önemlidir. Mayalı yumuşak poğaça hazırlarken fırını önceden ısıtmak poğaçaların güzel bir şekilde pişmesini sağlar. Soğuk fırına giren poğaçalar kabarıklığını kaybedip, sertleşebilir.
Geniş bir kasede ılık süt, maya ve şekeri karıştırın ve 5 dakika bekletin. Üzerine ılık su, sıvı yağ ve yumurta beyazını ekleyip güzelce karıştırın. Son olarak un ve tuzunu ilave edip yumuşak ve pürüzsüz bir hamur elde edene dek yoğurun.
Bu aşamada sabırlı olmakta fayda var. Hamurun sürekli üzerini açarak gözlemlemeye ya da dokunmamaya özen gösterin. Hamurlar boyutlarına göre ve oda sıcaklığına göre ortalama 40 dakika - 1 saat arasında mayalanır. Birkaç saat beklettiğiniz hamurlar daha nefis mayalanır.
Hamurun kabarmamasındaki en yaygın neden, malzemelerin gereken sıcaklıklarda olmamasıdır. Yani çok sıcak veya aşırı soğuk olarak eklenen su ve süt gibi malzemeler, mayanın yapısını bozar ve kabarmasını önler. Yapılan diğer hata ise şeker ve tuzu mayanın içine birlikte koymaktır.
Yağlar (Shortenings) Ekmek hamuru üzerinde etkileri;
Hamura daha esnek ve yağlı bir doku kazandırır ve hamurun işlenmesi esnasında kullanılan ekstra un miktarını azaltır. Açılacak olan hamurların daha pürüzsüz ve kolay bir şekilde genişlemesini sağlar.Daha gevrek bir ve yumuşak bir iç doku ve kabuk oluşturur.
Yumuşacık dokulu, daha tok kıvamlı kekler, poğaçalar, kurabiyeler ve tatlılar yapmak istiyorsanız eliniz zeytinyağına gitsin. Daha sünger gibi, hafif lezzetli bir kekin ya da poğaçanın sırrı zeytinyağından geçiyor.
Fırını 50 dereceye ayarlayın. Üzeri kapalı mayalı hamuru fırının orta rafına yerleştirin ve 20-25 dakika kadar bu şekilde bırakın. Daha sonra kapağı kapalı bir şekilde 20 dakika daha bırakın. Hamurunuzun mayalanmaya başladığını gözlemleyeceksiniz.
Yoğururken hamurun kıvamı cıvık kaldı denilerek sürekli un ilave ediliyor, bu da poğaçaların kıvamlarının sert olmasının başlıca sebeplerinden biri oluyor. Fırınınızın ısı dengesizlikleri, fırın kapağını sürekli açarak poğaçanın kabarıp kabarmadığını kontrol etmek poğaçanızın sert olmasına neden olabilir.
Fırından çıkarılan pişmiş ürün 10 dakika sonra tepsiden soğutma teli üzerine alınmalıdır. Yumuşak bir yapı için kuru, temiz bir mutfak havlusu ile üzeri örtülebilir.
Poğaça pişirmek için genel olarak 170 ya da 180 derecelik bir ısı yeterlidir. Bu aralık içerisinde ele alınacak olan dereceyi tam olarak 175 derecesi üzerinden ele almak mümkün. Tabii mutlaka belirli aralıklarla fırın içerisindeki poğaçaları kontrol etmek önemlidir.
Ancak suyu kullanırken hem doku hem de lezzet açısından bir alt seviyede bir yiyecek elde edeceğinizi kabul ederek başlayın işe. Örneğin poğaçanızı süt yerine su ile yaptığınızda tam bir poğaça değil de ekmeğe yakın bir poğaça elde edersiniz.
1 su bardağı ılık su ve 1 su bardağı ılık sütü geniş bir karıştırma kabına alın. 2 paket kuru maya ve 4 yemek kaşığı toz şekeri ekleyip karıştırdıktan sonra mayanın aktive olması için 5 dakika kadar bekletin. Maya tamamen eridikten sonra 1 su bardağı sıvı yağ , 1 adet yumurta ve 2 çay kaşığı tuzu ekleyin.
Ilık süt veya su hamurun mayalanmasını hızlandırır. YUMURTA: Kesinlikle taze, mümkünse oda sıcaklığında olmalıdır.
Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında 25-35 dakika üzeri kızarıncaya kadar pişirin. Arzuya göre sıcak ya da soğun servis yapabilirsiniz.
Kural: Mayalı hamurunuza şeker ekleyin. Kısacası şeker açığa çıkar. Mayanın içindeki mantarlar da işte bu şekerle beslenir. Hamura ekstra şeker ilavesi yapmak yani mantarları daha çok beslemek hamurunuzun daha iyi kabarmasını sağlar.
O yüzden hamurun biraz cıvık olmasında çok problem olmaz. Eğer hiç kurtarılamayacak kadar cıvıksa ve unun yoksa kaşık poğaçası yapabilirsin bu poğaça yoğurmadan , cıvık hamurla yapılan bir poğaça türü olduğu için sizin hazırladığınız hamura da uygun bir poğaça olmuş olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri