Kahvaltılarınız her besin grubunu içerir nitelikte olsa da bal, reçel, marmelat gibi şekerli gruptan ve açma poğaça gibi hamur işlerinden uzak durmalısınız. Çünkü bu tarz besinler hızla glikoza çevrilip kan şekerini yükseltiyor.
Kahvaltıda börek, hamur işleri, reçel ve bal gibi basit şeker içeren besinlerden uzak durun. Bu tarz besinler; hızla glikoza çevrilip kan şekerinizi yükseltir. Bunların yerine esmer ekmek, az yağlı ve tuzlu peynir çeşitleri, yumurta, tuzsuz zeytin, domates, salatalık ve mevsim yeşillikleri yiyin.
Poğaça tüketimi uyarısı
Bir poğaçada 10 küp şeker, bir simitte de 22 küp şeker bulunduğuna dikkati çeken Diyetisyen Çelakıl, sabahları en az iki poğaça yiyen kişinin damarlarında bulunan kanda tortulaşma oluştuğunu ve kılcal damarların tıkandığını vurguladı.
Sofra şekeri, reçel, bal, marmelat,pekmez, hazır meyve suları, pasta, kek, tatlı, şekerli bisküvit, çikolata, helva gibi yiyeceklerin içindeki karbonhidrat basit karbonhidratdır yani kan şekerini hızlı bir şekilde yükseltirler.
İlgili 39 soru bulundu
Ancak tek başına tüketilen incir, muz, üzüm gibi meyveler kan şekerini çok hızlı yükselteceği için risk oluşturuyor.
Amerika Birleşik Devletleri'nde yapılan araştırmaya göre şeker hastalarının günde 1 kase yoğurt tüketmesi diyabet riskini azaltır ve kan şekerini de düşürür.
Çay kan şekeri seviyesini düşürebilir
Siyah çay, vücutta insülin kullanımını arttırmaya yardımcı olduğu bulunan moleküller içerdiğinden, tatlandırılmamış olarak içildiğinde kan şekeri üzerinde olumlu olan etkiler keşfedilmiştir.
* Yüksek oranda lif içermesi nedeniyle mercimek, şeker hastaları için değerli bir besindir. Çünkü insülin ve kan şekerini düşürür.
Kafein Tip 2 şeker hastalarında kan şekeri seviyelerini yükseltebilmektedir. Bunun yanı sıra kafein insülin direncini de artırmaktadır. İnsülin direnci sebebiyle kan dolaşımında bulunan şeker hücre içine alınamamakta ve kullanılamamaktadır. Bunun sonucu olarak kan şeker seviyesi yükselmektedir.
Kahvaltılarınız her besin grubunu içerir nitelikte olsa da bal, reçel, marmelat gibi şekerli gruptan ve açma poğaça gibi hamur işlerinden uzak durmalısınız. Çünkü bu tarz besinler hızla glikoza çevrilip kan şekerini yükseltiyor.
Örneğin bir elmayı tüketirken geçen süre zarfı 1 kuru inciri tüketirkenden uzun olduğu için elma kan şekerini daha yavaş yükseltmektedir.
Glisemik indeksi son derece yüksektir. Bir dilim tam buğday ekmeğinin, bir çorba kaşığı toz şekerden daha fazla kan şekerini yükselttiği bildirilmiştir ! Yani kan insülinini hızlı ve aşırı yüksek bir düzeyde salgılanmasının nedeni ekmektir.
Şeker Hastalarının Gizli Düşmanı: Karbonhidrat.
Kompleks karbonhidrat içeren besinler: Kurubaklagiller, sebze, meyve, bulgur, yulaf ve tam buğday unundan yapılmış gıdalar, keten tohumu, müsli, posa içeren besinler. Posa kan şeker dengesini en iyi sağlayan besindir.
Çocuklar ile yetişkinlerin normal kan şekeri değerleri arasında en az 20-30 mg/dl fark bulunur. Yetişkinlerde normal kan şekeri değeri açlıkta 70-100 mg/dl, tokluk durumunda ise 70-140 mg/dl'dir.
Kuru fasulye, yemek sonrasında yaşanan glukoz yükselmesini azaltmaktadır. Düşük glisemik etkisi, yüksek lif içeriği gibi özellikleri sayesinde şeker hastalığı risklerinin en aza inmesine yardımcı olur.
KAN ŞEKERİ KONTROLÜNE YARDIMCI OLUR
Yapılan bazı çalışmalar, soğanın kan şekeri seviyesini düşürdüğünü göstermiştir. Yine şeker hastalarında yapılan bir çalışmada günde 100 gram çiğ soğan tüketiminin kan şekeri seviyelerinde önemli düşüş sağladığını ortaya koymuştur.
Büyük bir haşlanmış yumurta sadece 78 kaloridir ve içinde 6.29 gram protein barındırır. Yağ miktarı 5.30 olan yumurtada neredeyse hiç şeker yoktur. Aynı zamanda kalsiyum ve forfor zengini de olan yumurta şeker hastaları için en ideal besinlerdendir. Haşlanmış yumurta yaklaşık 186 mg kolesterol içerir.
Maden suyu, soda gibi içecekler, şekersiz olduğu için harika bir alternatiftir. Maden suyu de, normal su gibi kalori, şeker ve karbonhidrat içermez. Karbonatlı su, kan şekeri seviyelerini desteklemenin en iyi yoludur.
Özellikle Tip 2 diyabetliyseniz, beyaz pirinci mönünüzden çıkarmanızı, onun yerine kepekli pirinç ya da bulgur kullanmanızı tavsiye ederim. Amerika'da yapılan bir çalışmada haftada beş veya daha fazla porsiyon beyaz pirinç tüketen bireylerde Tip 2 diyabet gelişme riskinin arttığı görüldü.
Protein miktarı, peynirin çeşidine bağlı olarak değişir.100 gram süzme peynir 12 gram ,eski kaşar peyniri 26 gram ,tam yağlı beyaz peynir 16 gram protein içerir ( kaynak : TURKKOMP ). Peynir hem düşük karbonhidrat hem de yüksek protein içermesi sayesinde kan şekerinin düzenlenmesine yardımcı olur.Ayrıca içerdiği ...
Pirinç pilavının 1 porsiyonunda 250 kalori bulunmasından dolayı aşırı yenildiği zaman tip 2 diyabete sebep olmakta ve kan şekerini yükselterek seker hastalığı oluşmasına zemin hazırlamaktadır.
Dr. Erdem Yeşilada anlattı: Zeytinin, yangı giderici, kan şekerini düşürücü, yüksek tansiyonu düşürücü, damar sertliğini önleyici, kan lipit seviyesini düşürücü, kemik kaybını onarıcı, mikrop kırıcı, antioksidan, antikanser ve daha birçok etkilere sahip olduğu deneysel olarak ortaya konuldu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri